41 herkullista ja helppoa reseptiä yleiskoneelle
Lukuaika 8 minuuttia
19 joulukuu 2024
KitchenAid-yleiskone vatkaa marenkia, raastaa nyhtöbroileria, mankeloi pastaa, vaivaa leipätaikinaa, murskaa jäätä ja pilkkoo vihanneksia. Ruoanlaitossa se pystyy lähes mihin tahansa, mutta se ei kuitenkaan osaa päättää, minkä näistä 41 herkullisesta reseptistä valmistaisit. Tarjolla on muun muassa pumpulinpehmeitä briosseja, kotitekoista pastaa ja herkullista vaniljajäätelöä riippumatta siitä, etsitkö jotakin tiettyä reseptiä vai haluatko vain selvittää, mihin yleiskoneesi pystyy.
41 herkullista ja helppoa reseptiä yleiskoneelle
6 leipäreseptiä kotikokille
Leivän leipominen on mukavaa – eihän mikään voita uunissa paistuvan leivän tuoksua. Se voi kuitenkin olla myös melko työlästä. Täysjyväleipä, maukas hapanjuurileipä tai gluteeniton leipä valmistuvat helposti, kun jätät vatkaamisen, vaivaamisen ja kohottamisen yleiskoneen ja KitchenAid Bread Bowl -lisävarusteen tehtäväksi. Käsivarsilihaksesi kiittävät.
1. Täysjyväleivän resepti
Haluaisitko syödä enemmän kuituja? Tämä täysjyväleipä on rapea ja maukas. Se sisältää runsaskuituista täysjyvää ja ravitsevia siemeniä, ja voit tarjoilla sitä keiton tai salaatin kera. Terveellinen täysjyväleipä sopii myös kerrosvoileipiin tai paahtoleiväksi.
2. Hapanjuurileipä
Rapea pinnalta. Mehevä sisältä. Ihana hapan maku. Tämä herkullinen hiivaton leipä täyttää kaikki hapanjuurileipää koskevat odotuksesi. Sen on annettava kohota 12 tuntia, joten se vaatii kärsivällisyyttä, mutta lopputulos on vaivan arvoinen. Leikkaa hapanleipä viipaleiksi, paahda ja laita päälle avokadoa ja kananmunaa – saat herkullisen makuelämyksen.
3. Briossiresepti
Pehmeää kuin pumpuli. Suussasulava voin maku. Aavistus makeutta. Tämän ranskalaisklassikon maku ja tekstuuri herättävät ihastusta, mutta ulkonäkö vetää niille vertoja. Tässä reseptissä briossi letitetään tyylikkäästi. Lisäksi tarvitset vain sipaisun voita tai hilloa.
4. Gluteeniton leipä
Haluaisitko gluteenitonta leipää? Onnistuu. Tämän leipäreseptin ainesosaluettelossa on neljä vähemmän tunnettua jauhoa, kaikki gluteenittomia. Gluteeni tuo tavalliseen leipään sitkoa, mutta tässä reseptissä se korvataan psylliumkuorijauheella. Lopputulos on pehmeä ja kimmoisa.
5. Ranskanleipä
Vehnäleipää voi ostaa myös kaupasta. Se on toki helpompi tapa. Silloin et kuitenkaan saa tietää, miten ihanalta tuntuu ottaa tämä itse leivottu rapeakuorinen ja ilmava leipä uunista. Voit käyttää leipää juuri niin kuin haluat. Tee vaikkapa voileipiä tai crostineja. Nauti ranskalaisen juuston tai voin ja hunajan kera. Väärää tapaa ei olekaan.
6. Suklaahippu-banaanileipä
Banaanileipä maistuu varmasti kaikille. Tämä suklaahippu-banaanileipä on kuitenkin omaa luokkaansa. Tavanomainen banaanileipä sopii aamiaiselle, mutta tämä versio sopii myös jälkiruoaksi. Jos kotonasi on ylikypsiä banaaneja, muussaa ne ja tee tätä täyteläisen makeaa herkkua. Helppo resepti sisältää vain muutamia aineksia, jotka todennäköisesti löytyvät jo ruokakomerostasi. Kokeile vaikka heti!
6 pastaruokaa, joita haluat syödä yhä uudelleen
Kotitekoinen pasta on tuoretta ja aitoa – sitä ei voita mikään. KitchenAidin pastamankelilla ja -leikkurilla tai pastan muotopuristimen saat juuri haluamasi muotoista ja oikean paksuista pastaa. Lisää joukkoon mereneläviä, kasviksia tai juustoa – näillä resepteillä saat aikaan ravintolatasoisia pasta-annoksia omassa keittiössäsi.
7. Pasta nero
Rohkeaa, mehevää ja mustaa. Tämä mustekalan musteella värjätty pasta näyttää hyvältä ja sen täyteläisen suolainen maku suorastaan huutaa mereneläviä seurakseen. Lisää joukkoon vaikkapa katkarapuja tai simpukoita. Juhlitko jotakin erityistä? Haluatko tehdä vaikutuksen seuraavilla illalliskutsuillasi? Tämä herkullinen ja näyttävä pasta-annos tepsii varmasti.
8. Vihreä fettuccine kurpitsansiementen, parsakaalin ja oliivikastikkeen kera
Ravintosuositukset kehottavat syömään enemmän kasviksia. Jos ne maistuvat yhtä hyviltä kuin tämä persiljainen fettuccine parsakaalin, kermaisen oliivikastikkeen ja rapeiksi paahdettujen kurpitsansiementen kera, kannattaa ottaa neuvoista vaarin. Haluaisitko vähän enemmän väriä ruokaasi? Lisää mukaan kirsikkatomaatteja. Ne tuovat ruokaan myös makeutta.
9. Tuore tonnikala-kirsikkatomaattispagetti
Haluatko maittavaa ruokaa vaivattomasti? Tämä värikäs pasta-annos on helppotekoinen, mutta ah niin maukas. Keskiössä ovat tuore spagetti, mehukkaat kirsikkatomaatit ja marinoidut tonnikalapalaset. Hitunen valkosipulia ja loraus oliiviöljyä viimeistelevät kokonaisuuden.
10. Tuoretta fettuccinea, sieniä, kasviksia ja saksanpähkinöitä
Maanläheisiä sieniä, vihreitä kasviksia ja rouskuvia saksanpähkinöitä tuoreen fettuccinen kera. Tämä pasta on lämmintä ja näyttävää lohturuokaa. Se sopii loistavasti kotoisille illalliskutsuille tai tuomaan vähän piristystä tavalliseen lauantai-iltaan.
11. Cannelloni kalkkuna- ja mortadellatäytteellä
Testaa pastanvalmistustaitojasi näillä kotitekoisilla cannelloneilla. Niiden valmistaminen vaatii hieman aikaa ja vaivaa, mutta ne ovat sen arvoisia. Kauniin kultaiset pastakääröt katoavat lautasilta suihin alta aikayksikön. Yllättävä mortadella-kalkkunatäyte on lisäksi tervetullutta vaihtelua perinteiseen ricottaan ja pinaattiin. Haluaisitko kokeilla vähän kevyempää versiota? Vaihda kalkkunan ja mortadellan tilalle lohi.
12. Makaroni-juustopaistos
Yleiskoneen ja pastan muotopuristimen avulla nostat tämän perinteisen lohturuoan uudelle tasolle. Makaronit voi hyvin valmistaa itse. Tähän paistokseen tulee samettista cheddarjuustokastiketta, runsaasti savuisen suolaista pekonia ja päälle rapea kerros pankojauhoja ja parmesaania. Helppoa ja herkullista!
9 kotitekoista jäätelöä
Erilaiset maut, tekstuurit ja koristeet tekevät jäätelön valmistuksesta hauskaa. KitchenAidin jäätelökulhossa valmistat suosikkijäätelösi käden käänteessä. Kokeile vaikkapa keksitaikinan makuista jäätelöä tai pirteää mangosorbettia. Tekisikö mielesi jotakin erilaista? Ice Shave -jäähilelaitteella saat jäätelöösi aivan uutta ilmettä. Kokeile vaikka cold brew -granitaa. Voit löytää uuden jälkiruokasuosikkisi.
13. Maailman paras vaniljajäätelö
Vaniljajäätelöä sellaisena kuin sen kuuluukin olla: sileän täyteläisenä, kuin lapsuuden ihanissa muistoissa. Sen salaisuus? Valmista aluksi vaniljakastike, joka takaa upean, suussa sulavan koostumuksen. Tämä klassikko sopii nautittavaksi sellaisenaan, mutta voit myös koristella sen mielesi mukaan esimerkiksi suklaarouheella, toffeekastikkeella, tuoreilla hedelmillä tai marjoilla. Tai vaikka niillä kaikilla!
14. Merisuolalla maustettu suklaajäätelö
Hieman karvasta, hieman makeaa ja juuri sopivan suolaista. Tämä täyteläinen suklaaherkku hivelee makunystyröitä. Levitä jäätelöä vaikka kahden suklaahippukeksin väliin, tai jos haluat hieman luksusta, ripottele pinnalle pistaasirouhetta rapeutta tuomaan.
15. Kookosjäätelö
Tämä kasvipohjainen herkku ei sisällä pisaraakaan maitotuotteita. Silti sen samettinen koostumus on kuin aidossa jäätelössä. Lisäksi sen kookoksinen maku täydentää juuri sopivasti mangon tai ananaksen trooppista vivahdetta. Viimeistele annos paahdetuilla kookoshiutaleilla.
16. Keksitaikinajäätelö
Älä jää arpomaan, ottaisitko vaniljajäätelöä vai suklaahippukeksin – tässä suosikkijäätelössä saat ne molemmat. Täyteläisessä jäätelössä on purutuntumaa. Vaniljan ja suklaan muodostama makuyhdistelmä on herkullinen. Sitä tekee mieli saada toinenkin annos. Haluatko hieman ylimääräistä luksusta tai rapeutta? Ripottele päälle suklaahippuja.
17. Karhunvatukka-hibiskussorbetti
Tässä kesäisessä sorbetissa kirpeän mehukkaat karhunvatukat kohtaavat kiinanruusun kukkaisuuden. Purista joukkoon hieman limetinmehua tasapainottamaan makua. Jos haluat lisää kesätunnelmaa, koristele annos tuoreilla marjoilla tai syötävillä kukilla.
18. Helppo mango-basilikasorbetti
Tämä mango-basilikaherkku valmistuu käden käänteessä ja maistuu taatusti kaikille. Se on juuri oikea valinta rentoutumiseen kuumana kesäpäivänä, sillä se on erittäin virkistävää ja onnistuu myös nollaamaan makunystyräsi ruokien välillä. Ylellisen eksoottinen sorbetti sopii siis herkkuvälipalaksi tai viemään edellisen ruoan maut mennessään. Tarjoiluvinkki: koristele tuoreilla basilikanlehdillä tai raastetulla limetin kuorella tai pirskottele pinnalle hieman balsamicoa, joka korostaa trooppisia makuja.
19. Vesimeloni-limettijäähile
Shave Ice -lisävarusteella muutat kesän suosikkihedelmät kulholliseksi jäisen kuohkeaa herkkua. Voit korostaa vesimelonin virkistävää makeutta kotitekoisella vesimeloni-limettisiirapilla, jossa on mukana hiven suolaa. Viimeistele annos karibialaiseen tyyliin grillatulla ananasviipaleella.
20. Kakigori
Kaki tarkoittaa raaputtamista ja gori jäätä. Juuri niistä tässä perinteisessä japanilaisessa jälkiruoassa on kyse. Kuohkean lumimaisen koostumuksen valmistaminen voi tuntua vaikealta, mutta Shave Ice -lisävarusteella se onnistuu hetkessä. Upota lumimaisen pehmeä herkku kondensoituun maitoon ja viimeistele kotitekoisella hedelmäsiirapilla, niin saat mahtavan makuelämyksen.
21. Cold brew -granita
Oletko kyllästynyt tavalliseen jääkahviin? Nosta se uudelle tasolle valmistamalla tätä hienoa cold brew -granitaa. Siinä yhdistyvät kahvin voimakas maku sekä jäähileinen koostumus. Lisää vielä nokare makeutettua kermavaahtoa, ripottele päälle suklaalastuja ja nauti taivaallisen ihanasta kahvimakuelämyksestä.
5 vaivatonta kasvisruokareseptiä
Jos olet kyllästynyt pilkkomaan vihannessuikaleita, pane ruokalista uusiksi. Vaihda perinteiset perunat, lasagnelevyt ja nuudelit värikkäisiin kasviskierteisiin, -levyihin ja -nauhoihin. KitchenAidin lisäosilla vihannesten viipalointi, kuutiointi ja leikkaaminen onnistuvat muutamassa minuutissa. Sen jälkeen voitkin lastata lautaselle tuoreita makuja ja paljon kasviksia.
22. Kierteiset bataattiranskalaiset
Hampurilaiset ja tacot kaipaavat lisukkeeksi jotakin rapeaa. Nämä bataattiranskalaiset ovat täydellinen vaihtoehto. Makeat, mutta samalla suolaiset ranskalaiset ovat rapeita ja täynnä vitamiineja. Varmista vain, että niistä tulee samanpaksuisia, jotta ne paistuvat ja rapeutuvat tasaisesti. Spiraalileikkuri on oivallinen apuri.
23. Kesäkurpitsalasagne
Jos haluat syödä välillä perinteistä lasagnea kevyemmin, kokeile tätä gluteenitonta kesäkurpitsaversiota. Siinä on runsaasti juuston makua, mutta sen jälkeen ei tarvitse raahautua ruokalevolle. Kesäkurpitsalasagnea on helppo tehdä myös arkisin. Kermaisen täyteläinen pesto-ricottatäyte valmistuu hetkessä, ja mandoliinilla veistät kesäkurpitsan levyiksi käden käänteessä.
24. Täydellinen perusratatouille
Jos haluat herkullista ratatouillea, jätä pilkkomismaraton väliin ja anna monitoimikoneen tehdä suurin työ. Ratatouille sopii täyttäväksi kasvispääruoaksi. Voit myös tarjoilla sen paahdetun lihan lisukkeena ja lusikoida tähteet seuraavana päivänä lounaaksi kuskusin kera.
25. Kesäinen ratatouille
Oletko jo kokeillut perinteistä ratatouillea ja etsit jotakin uutta? Tämä sydämellinen, kesäinen versio perinteisestä kasvispaistoksesta suorastaan pursuaa keltaista kurpitsaa, bataattia ja tomaatteja. Vihannesleikkuri- tai raastinlisävarusteella valmistat sen nopeasti. Lado viipaloidut vihannekset uunivuokaan, kanna valmis ruoka pöytään ja valmistaudu ottamaan kehut vastaan.
26. Kurkku-nuudelisalaatti lohen ja tillin kera
Tässä Pohjoismaista vaikutteita saaneessa nuudelisalaatissa on raikasta kurkkunuudelia, savulohta ja tuoretta tilliä. Maukas salaatti on parhaimmillaan kesälounaana, kevyenä illallisena tai virkistävänä alkupalana illanistujaisissa.
6 kerma- ja kuorrutereseptiä kotileipurille
Nämä perusreseptit soveltuvat loistavasti leivontaan, koristeluun tai jälkiruokien viimeistelyyn. Itse tehty voi ja pehmeä kermavaahto tekevät jälkiruoasta ikimuistoisen. Yleiskoneella saat aina täydellisen kuohkeaa ja sileää vaahtoa.
27. Voi
Kaikki tietävät, että voita ei mikään voita. Voit valmistaa sitä myös itse. Tarvitset vain täysrasvaista kermaa ja hiukan kärsivällisyyttä. Käytä jääkaappikylmää kermaa ja katso, kuinka se muuttuu hiljalleen voiksi. Sivutuotteena saat tuoretta kirnupiimää. Etkö tiedä, mihin kirnupiimää voi käyttää? Se sopii esimerkiksi smoothieen tai kakkujen leivontaan.
28. Italialainen marenkikreemi
Pähkäiletkö hääkakun kuorrutuksen kanssa? Haluatko koristella synttärileivokset näyttävästi? Valmista italialaista marenkikreemiä. Se ei ole aivan yhtä makeaa kuin tavallinen voikreemi, mutta se on samettisen paksua. Lusikoi se pursotuspussiin ja pursota koristeeksi kukkasia, simpukankuoria tai ruusukkeita. Saat enemmän makua lisäämällä joukkoon hieman sitruunaa, mantelia tai kahviuutetta.
29. Vegaaninen kermavaahto
Saat ylellistä vaahtoa jälkiruokiin myös ilman maitopohjaisia tuotteita. Yksi vaihtoehto on tämä kevyt, ilmava ja kasvipohjainen vaahto. Voit viimeistellä jälkiruoan, hedelmäsalaatin tai latten tällä itse tehdyllä herkulla aidon kerman sijaan. Muista vain laittaa kookoskerma ja vatkauskulho pakastimeen hetkeksi ennen kuin aloitat, niin saat entistä kuohkeampaa vaahtoa.
30. Crème Chantilly
Ranskalaiset kutsuvat sitä Crème Chantillyksi, mutta sinä saatat tuntea sen tutummalla nimellä. Kyseessähän on vanha tuttu, pehmeän kuohkea kermavaahto, jonka mausteeksi sopii esimerkiksi vanilja. Kermavaahto kannattaa vatkata itse eikä ostaa valmiina tölkissä. Kuinka saat ihanan pehmeää kermavaahtoa? Älä vatkaa kermaa liian kovaksi. Kermavaahto on sopivan pehmeää, kun sitä jää vatkaimen teriin ja se muodostaa kevyitä huippuja. Vatkaamiseen ei mene montaa minuuttia.
31. Leivontakreemi
Ylellisen täyteläinen kreemi on kuin omiaan tuulihattujen tai torttujen täytteenä. Tämä crème pâtissière kuuluu jokaisen kotileipurin bravuureihin. Kevyen ja kuohkean kreemin valmistus on käsipelillä hieman työlästä, mutta tämä resepti on juuri sopivaa treeniä yleiskoneellesi.
32. Keksivoikreemi
Voikreemi ja keksitahna samassa – voiko näin hyvää reseptiä ollakaan? Kyllä voi, eikä sitä kannata jättää kokeilematta. Lisää toffeenmakuiseen kuorrutteeseen hitunen suolaa ja lusikoi pursotuspussiin. Kuorrute sopii niin kuppikakkujen kuin täytekakkujen koristeeksi.
Yleiskonevinkkejä ja 10 reseptiä jokaiselle kotikokille
KitchenAid-yleiskone pystyy paljon muuhunkin kuin sekoittamiseen, vaivaamiseen ja pilkkomiseen. Yleiskoneella voit esimerkiksi raastaa lihaa muutamassa sekunnissa ja valmistaa täyteläistä perunamuusia. Seuraavassa on muutamia näppäriä vinkkejä, joiden avulla selviät ruoanlaitosta nopeasti.
33. Piri-piri-nyhtöbroileritacot
Näissä makuhermoja kutkuttelevissa tacoissa maistuvat tulinen piri-piri, makea hunaja ja kypsä mango. Niillä nostat tacoateriasi helposti uudelle tasolle. Lihan raastaminen käsin voi olla työlästä, varsinkin jos valmistat tacoja isommalle joukolle, mutta voit selvitä siitä myös helposti. Unohda haarukka ja anna yleiskoneen hoitaa homma. Laita kypsä broileri kulhoon, kiinnitä vatkain, aseta alhaiselle nopeudelle ja katso: nyhtöbroileri on kohta valmista.
34. Broileri- ja hernepiiras
Brittiläinen klassikkopiiras on oikeaa lohturuokaa: pehmeää broileria ja herneitä suolaisessa kermakastikkeessa, päällä kullanruskea, rapea kuori. Tämä resepti on omiaan viileisiin iltoihin. Annos valmistuu yhdessä vuoassa eikä lisukkeita tarvita.
35. Nyhtöpossunachot
Nachot ovat yleensäkin hyviä. Nyhtöpossun kera ne ovat erityisen herkullisia. Tällä reseptillä saat pehmeää ja mehukasta nyhtöpossua, joka hajoaa helposti haarukalla. Suolaisenmakean mausteseoksen karamellisoitumiseen menee jonkin aikaa, joten älä pidä turhaa kiirettä. Ripottele valmis seos nachojen päälle ja lisää vielä omia suosikkejasi, kuten venyvää juustoa, salsaa tai tulista kastiketta. Nachoja valmistettaessa suuri on kaunista.
36. Valkosipuli-perunamuusi
Perunamuusi on ikoninen ruoka, jonka nostat uudelle tasolle lisäämällä joukkoon hieman valkosipulia. Valkosipulin voimakas maku pehmenee miedommaksi ja makeaksi, kun keität sen perunoiden kanssa. Kun perunat ja valkosipuli ovat kypsiä, anna yleiskoneen hoitaa muussaaminen. Koristeluvinkki: saat muusiin lisää makua ja suutuntumaa lisäämällä joukkoon sipulia tai tuoreita yrttejä.
37. Bataattimuusi
Jos syksyllä olisi jokin maku, se olisi todennäköisesti tämä bataattimuusi. Ruskistettu voi antaa muusille täyteläisen pähkinäistä makua, vaahterasiirappi korostaa bataatin luontaista makeutta ja paahdetut pekaanipähkinät tuovat mukavasti rapeutta. Bataattimuusi sopii tarjottavaksi paahdettujen kasvisten tai tuhdin liharuoan kera. Johdottomalla sähkövatkaimella viimeistelet sen käden käänteessä.
38. Majoneesi
Voit valmistaa majoneesin helposti itse. Mittaa vain ainekset yleiskoneeseen ja anna sen hoitaa vaikeampi osuus. Tähän majoneesiin lisätään hieman sinappia ja sitruunan mehua makua tuomaan. Lusikoi sitä voileivälle, ranskanperunoiden päälle tai käytä kastikkeena.
39. Hillo
Perinteisen mansikkahillon valmistaminen on nyt helpompaa kuin koskaan. Yleiskoneella voit valmistaa suuria eriä säilytettäväksi jääkaapissa tai jaettavaksi ystäville ja sukulaisille. Levitä tätä klassista herkkua vaikkapa paahdetulle hapanleipäviipaleelle.
40. Kuohkea munakokkeli
Yleiskoneella saat ihanan kuohkeaa munakokkelia. Näin saat maittavan aamiaisen hetkessä. Kananmunat ovat herkullisia ja niissä on paljon proteiinia, joten ne ovat omiaan terveelliselle aamiaiselle tai brunssille.
41. Suomalainen herkku
Marjakiisseli on perinteinen pohjoismainen jälkiruoka, joka valmistuu hetkessä – erityisesti jos käytät sekoittamiseen yleiskoneen vatkainta. Voit käyttää tuoretta tai pakastettua puolukkaa. Virkistävän kevyt ja kirpeänmakea herkku tuo hymyn huulille.
KitchenAid Chef
— Jaamme intohimomme tekemiseen
KitchenAid yhdistää ihmisiä, jotka rakastavat ruoanlaittoa ja leipomista, kahvin uuttamista ja luomista. KitchenAid on tehnyt yli 100 vuoden ajan töitä kaikkien Tekijöiden puolesta. Ikoniset laitteemme on tehty sinua ajatellen – ne avaavat ovet uusiin mahdollisuuksiin ja auttavat sinua saamaan parhaan mahdollisen hyödyn tekemisestä.