22 herkullista keittoreseptiä ympärivuotiseen käyttöön
Lukuaika 3 minuuttia
14 lokakuu 2024
Onko keitto nopea ja terveellinen välipala vai täysipainoinen ateria? Pidätkö ennemmin höyryävän maittavasta vai yllättävän virkistävästä keitosta? Keitoista on moneksi. Ne sopivat tilanteeseen kuin tilanteeseen. Voit pitää keiton yksinkertaisena ja kevyenä tai höystää sitä esimerkiksi tuoreilla yrteillä, tuorejuustolla, rapeilla krutongeilla, pähkinöillä ja siemenillä. Keitto on kaiken kaikkiaan helppo ja maittava tapa nauttia suositeltu annos kasviksia päivässä. Jos mielesi tekee sametinpehmeää myskikurpitsakeittoa tai jääkylmää gazpachoa, olet oikeassa paikassa. Näiden 22 keittoreseptin avulla valmistat keittoja, jotka maistuvat viimeistä pisaraa myöten.
22 herkullista keittoreseptiä ympärivuotiseen käyttöön
22 kotitekoista keittoa reseptit vihanneksia
1. Purjo-perunakeitto
Vähän ainesosia. Nopeat esivalmistelut. Pilkkominen ja kypsentäminen sujuvat käden käänteessä. Tämän helpompaa keiton valmistaminen ei voi olla. Höystä simppeli, lohturuoaksi soveltuva keitto rapeilla krutongeilla ja lisää mukaan tuoretta persiljaa. Ja sitten vain ääntä kohti!
2. Myskikurpitsakeitto
Vahvan värinen keitto on ihanan paksua ja samettista, joten sen nauttiminen on kuin iso halaus. Kurpitsat ovat parhaimmillaan sesongin aikaan eli syksyllä ja alkutalvesta. Silloin keitto toimiikin erinomaisena lohturuokana. Paahtamalla myskikurpitsan ensin saat sen makean ja pähkinäisen maun paremmin esiin.
3. Tomaattikeitto
Tomaattikeitto maistuu arkisin lounaalla tai päivällisellä. Se on luonnostaan makeaa ja aromikasta. Reseptissä on tärkeää paahtaa tomaatit, sipulit ja valkosipulit ensin uunissa. Jos haluat enemmän rakennetta, kannattaa etsiä kaupasta Roma-tomaatteja. Niistä saat paksun ja täyteläisen keiton.
4. Tomaattikeitto paahdetuilla paprikoilla
Makean kypsiä tomaatteja, savuisiksi paahdettuja punaisia paprikoita, kirpeää balsamiviinietikkaa ja tulista chilikastiketta – makeaa, suolaista, hapanta ja tulista samassa kulhossa. Keitossa on potkua, ja se hivelee kaikkia makuhermoja. Tarjoile keitto kuumennettuna alkuruokana. Voit nauttia sen myös kylmän virkistävänä gazpachona. Laita silloin keitto ilmatiiviissä astiassa jääkaappiin jäähtymään vähintään tunniksi.
5. Parsakaali-pinaattikeitto
Ravitseva parsakaali-pinaattikeitto on väriltään räväkän vihreä, ja sen upean täyteläinen, maanläheinen maku vie kielen mennessään. Jos tuoretta pinaattia ei ole saatavilla, voit hyvin käyttää pakastepinaattia. Voit korvata pinaatin myös kesäkurpitsalla tai purjolla. Tähän keittoon sopivat kaikenlaiset vihreät kasvikset.
6. Kanakeitto tortillalastujen ja limetin kera
Alku- vai pääruoka? Nestemäinen broilerichili vai juotava burrito? Tämä kirkas ja pikantin kirpeä keitto on vähän kaikkea. Keittoon käytetään meksikolaisen keittiön herkullisia perusaineksia: mehukasta kanaa, rapeita tortillalastuja, tulista vihreää chiliä ja kirpeää limettiä. Kun lisäät joukkoon vielä kermaisen täyteläistä cheddaria ja pehmeää avokadoa, keitto ruokkii myös sielua.
7. Kurpitsakeitto
Kurpitsakeittoreseptejä on joka lähtöön. Tämä resepti on suorastaan naurettavan helppo ja nopeatekoinen, mutta lopputulos täyttää korkeimmatkin odotukset. Keitto on sydäntälämmittävän pehmeää ja sielua ravitsevan herkullista. Kaipaatko rapeutta? Ripottele pinnalle kourallinen pähkinöitä ja siemeniä ja paahda lisukkeeksi leipää.
8. Kurpitsa-omenakeitto
Tämä alkuruoka luo kodikasta tunnelmaa. Kurpitsan täyteläinen, maanläheinen maku yhdistyy omenan pirteään makeuteen. Ripottelemalla joukkoon runsaasti jauhettua korianteria, jeeraa ja chilihiutaleita saat syvemmän ja vivahteikkaamman maun. Tämä makean ja suolaisen yhdistelmä sopii loistavasti kylmään talvi-iltaan.
9. Kurpitsa-inkiväärikeitto
Voit tarjota inkiväärillä maustetun kurpitsakeiton pienistä ontoiksi kaiverretuista kurpitsoista, jotka on paahdettu kevyesti. Kurpitsan, inkiväärin ja appelsiinimehun yhdistelmä on lempeän makea, mutta silti mukavan kirpakka.
10. Kurkku-jogurttigazpacho
Hellepäivinä ei tee mieli nauttia (eikä valmistaa) raskaita aterioita. Kokeile silloin tätä helppoa gazpachoreseptiä. Viileä, yrttinen ja jogurttipohjainen keitto riittää taltuttamaan nälän kuumalla säällä.
11. Tomaattigazpacho
Jääkylmä espanjalaistyyppinen keitto on täydellinen valinta kuumaan kesäpäivään. Soseuta aluksi mehukkaita tomaatteja tehosekoittimessa. Pian voit jo nauttia lasillisen virkistävää kirkkaanpunaista tomaattikeittoa. Esivalmisteluvinkki: anna tomaattien paahtua hetken auringossa, ennen kuin soseutat ne. Lämpimien tomaattien aromit ja maut erottuvat paremmin.
12. Punajuurigazpacho
Oletko kutsumassa ystäviä päivälliselle ja etsiskelet vaikuttavaa alkuruokaa? Klassinen gazpacho, johon punajuuri antaa kirkkaan pinkin sävyn, on juuri oikea valinta. Tarjoile upea ruusunvärinen keitto kulhojen sijaan hienoista laseista ja lisää pinnalle nokare hillityn suolaista vuohenjuustomoussea.
13. Vihreä gazpacho
Keittoja on monenvärisiä. Tässä tapauksessa värillä on kuitenkin väliä. Vihreä keitto maistuu yhtä iloiselta ja yrttiseltä kuin näyttääkin. Siinä on raikasta kurkkua, lehteviä kasviksia ja tuoreita yrttejä. Kylmä keitto saa vielä lisäpotkua, kun puristat joukkoon kirpeää limetin mehua ja pari ruokalusikallista oliiviöljyä.
14. Linssikeitto
Tässä keitossa kesän herkullisimmat antimet yhdistetään punaisiin linsseihin, aromaattisiin mausteisiin ja säilöttyyn sitruunaan, jotka antavat itämaista makuvivahdetta. Voit särpiä tätä herkullista lohturuokaa lusikalla tai kauhoa sitä vaikkapa naanleivällä.
15. Ranskalainen sipulikeitto
Mikä on tämän nerokkaan ranskalaisklassikon salaisuus? Kärsivällisyys. Älä pidä kiirettä, kun karamellisoit sipuleita. Hidas kypsennys pienellä lämmöllä on kaiken a ja o. Se kuitenkin palkitsee vaivan. Herkullisen täyteläinen sipulikeitto viimeistellään paahdetulla leivällä, jonka päällä on juustoa.
16. Sosekeitto parsakaalin varsista
Parsakaalin varsille on vaikeaa keksiä käyttöä, mutta on myös sääli heittää niitä menemään. Tämän keiton avulla voit ehkäistä hävikkiä. Vihreistä varsista saat herkullisen silkinpehmeää keittoa. Puolikas avokado antaa keitolle lisää täyteläisyyttä. Jos haluat keittoon enemmän suutuntumaa, lisää lopuksi päälle chilihiutaleita ja rapeaksi rouhittua hasselpähkinää.
17. Mausteinen maissikeitto
Keittoa voi syödä muulloinkin kuin talvella. Tämä aurinkoinen keitto on siitä hyvä esimerkki. Maissi kypsyy kesällä, joten ota sesongista kaikki irti. Tässä keitossa maissin makeutta taitetaan tulisilla jalapeñoviipaleilla, ripauksella chilihiutaleita, kirpeällä limetin mehulla ja valkosipulilla.
18. Täyteläinen sienikeitto
Tämä silkinpehmeä sienikeitto ei ole turhan valikoivaa, joten voit heittää mukaan mitä tahansa sieniä, olipa kaapeissasi sitten herkkusieniä, kastanjoita, siitakkeita tai metsäsieniä. Ja mitä enemmän, sen parempi. Erilaiset sienet tuovat lisämakua tähän herkullisen umamiseen keittoon.
19. Kastanjakeitto
Täyteläisen maittava kastanjakeitto on lääke kaamosmasennukseen ja vuodenvaihteen juhlien tähti. Entä maku? Keitto on makea ja hieman pähkinäinen, ja lisäksi siinä on pieni maanläheinen vivahdus. Tuore yrttikimppu antaa keitolle raikasta aromia.
20. Herne-minttukeitto
Elegantti herne-minttukeitto on kevyttä ja yllättävän pirteää, ja se valmistuu vain 15 minuutissa. Kyseessä onkin loistava kesäruoka. Voit myös tuunata keittoa näyttävämmäksi. Koristele lopuksi kermalla, oliiviöljyllä tai pistaasipähkinärouheella.
21. Porkkana-kookoscurrykeitto
Porkkana tekee tässä aasialaistyyppisessä silkinpehmeässä keitossa uuden tulemisen. Eksoottinen kookosöljy, aromaattinen ja mieto keltainen currytahna sekä inkivääriviipale antavat makua. Täyteläinen kookosmaito viimeistelee keiton sametinpehmeäksi.
22. Kikhernekeitto
Keiton italiankielinen nimi on Zupa di Ceci, mutta sitä voi kutsua myös nimellä ”se italialainen keitto, jonka löysin KitchenAidin blogista ja jota ilman en voi enää elää”. Ja hyvästä syystä. Tuhdin kikhernekeiton aromaattiset ja yrttiset aromit ovat niin buono, että sitä tekee mieli santsata saman tien.
Näin valmistat keiton kokonaan itse kuudessa helpossa vaiheessa
Höyryävän herkullisen keiton valmistaminen ei ole mitään rakettitiedettä. Päinvastoin: useimmissa keittoresepteissä on aivan samat perusvaiheet.
Valmista aluksi aromaattiset ainesosat. Kuullota sipuli, valkosipuli, salottisipuli tai selleri pehmeäksi ja tuoksuvaksi pienessä määrässä öljyä tai voita. Näin saat keittoon hyvän makupohjan. Sitten voit siirtyä seuraavaan vaiheeseen.
Pilko kasvikset samankokoisiksi, jotta ne kypsyvät yhtä aikaa. Nopeimmin se hoituu monitoimikoneella tai teholeikkurilla. Saitko kaiken silputtua? Lisää kattilaan aromaattisten ainesten joukkoon.
Keitossa tarvitaan tietysti myös maukasta lientä. Keittoon sopii kana-, liha-, kasvis- tai kalaliemi. Kaada sekin kattilaan.
Mausta tuoreilla tai kuivatuilla yrteillä, pippurilla ja suolalla.
Sen jälkeen voitkin istahtaa odottamaan kasvisten pehmenemistä.
Voit myös soseuttaa keiton, kuten reseptissä usein neuvotaan. KitchenAid-tehosekoitin sopii hyvin siihen tehtävään.
Mikä on paras laite keiton valmistamiseen?
Etkö ole varma, mikä tehosekoitin tai yleiskone sopii parhaiten keiton valmistukseen? Se riippuu kolmesta asiasta: haluamastasi koostumuksesta, ainesosista ja keiton määrästä. Katsotaanpa, mitä näillä kätevillä keittiövälineillä voi tehdä.
Tehosekoitin täyteläisten keittojen valmistukseen
Monet keitot täytyy lopuksi soseuttaa. Tehosekoitin sopii siihen työhön kuin nenä päähän. Jos siis haluat erittäin sileän ja helposti hörpittävän keiton, tartu tehosekoittimeen. Muista antaa keiton jäähtyä hieman ennen kuin kaadat sen tehosekoittimen kannuun. Näin höyry ei muodosta liikaa painetta soseutuksen aikana.
Tutustu kaikkiin tehosekoittimiin >
Sauvasekoitin pieniin ja suuriin annoksiin
Kompakti sauvasekoitin on helppokäyttöinen ja vie vain vähän tilaa keittiössä. Sillä voit soseuttaa keiton helposti suoraan kattilassa. Se on erityisen kätevä kaikenlaisten keittojen valmistuksessa. Voit tehdä keitosta silkinsileää tai jättää siihen suutuntumaa. Koostumusta on helppo säätää sauvasekoittimella. Muista kuitenkin upottaa terät kokonaan nesteeseen. Näin keitto ei roisku ympäriinsä.
Tutustu kaikkiin sauvasekoittimiin >
Enemmän suutuntumaa monitoimikoneella tai teholeikkurilla
Voit nopeuttaa esivalmisteluja viipaloimalla, silppuamalla tai kuutioimalla kasvikset monitoimikoneessa tai teholeikkurissa. Niillä saat myös keittoon enemmän tekstuuria.
KitchenAid Chef
— Jaamme intohimomme tekemiseen
KitchenAid yhdistää ihmisiä, jotka rakastavat ruoanlaittoa ja leipomista, kahvin uuttamista ja luomista. KitchenAid on tehnyt yli 100 vuoden ajan töitä kaikkien Tekijöiden puolesta. Ikoniset laitteemme on tehty sinua ajatellen – ne avaavat ovet uusiin mahdollisuuksiin ja auttavat sinua saamaan parhaan mahdollisen hyödyn tekemisestä.