20 jäätelö-, gelato- ja sorbettireseptiä itse valmistettavaksi, lusikoitavaksi ja nautittavaksi
4 minuutin lukuaika
08 huhtikuu 2025
Mikä on parempaa kuin jäätelö? Itsetehty jäätelö. Olipa kyse nostalgisesta keksijäätelöstä, hieman jännemmästä suklaa-chiligelatosta tai virkistävästä mangosorbetista, kotitekoisen jäätelön voittanutta ei ole. Mikä valintasi onkaan, jäätelön tekeminen itse tarkoittaa, että siinä on enemmän makua ja iloa, eikä koristeiden kanssa tarvitse kitsastella. Kun valjastat raskaisiin töihin KitchenAid-laitteesi, sinun hommiksesi jäävät vain jäätelön kauhominen kulhoon, sen koristelu ja nauttiminen.
20 jäätelö-, gelato- ja sorbettireseptiä itse valmistettavaksi, lusikoitavaksi ja nautittavaksi
Jäisten herkkujen perusteet: jäätelön, gelaton ja sorbetin erot
Älä käynnistä KitchenAidiasi ihan vielä. Käydään ensin läpi jäätelösanastoa. Gelato, jäätelö ja sorbetti voivat näyttää samanlaisilta, mutta niiden ainekset, tekstuurit ja maut eroavat toisistaan. Seuraavaksi kerromme, mikä tekee niistä ainutlaatuisia.
Mitä jäätelö on?
Jäätelö valmistetaan kermasta, maidosta, sokerista ja munankeltuaisista, ja se on maultaan pehmeää ja täyteläistä. Siihen muodostuu valmistuksen aikana ilmaa, ja se tiivistyy hieman jäätyessään. Millainen on lopputulos? Kevyt ja ilmava, erinomaisesti lusikointiin sopiva.
Mitä gelato on?
Jäätelöön verrattuna gelato sisältää enemmän maitoa, vähemmän kermaa ja vähemmän (tai ei lainkaan) munankeltuaisia, mikä tekee koostumuksesta tiiviimmän ja silkkisemmän. Pienempi määrä kermaa tarkoittaa myös, että kielelle päätyy vähemmän rasvaa, joten maut erottuvat intensiivisempinä. Gelato tarjoillaan myös hieman lämpimämpänä kuin jäätelö, joten tuntuma on pehmeämpi ja sulavampi.
Mitä sorbetti on?
Ei maitotuotteita? Onnistuu. Sorbetti valmistetaan hedelmäsoseesta, vedestä ja sokerista, mikä tekee siitä kevyttä, sileää ja erittäin virkistävää. Yleisesti ottaen se on hiukan jäisempää kuin jäätelö tai gelato, mikä saa hedelmäiset, usein hieman happamat, maut erottumaan entistä paremmin. Lisäksi Se toimii erinomaisesti myös makujen neutraloijana ruokalajien välissä.
Jäätelön valmistus alusta alkaen – viisi perusvaihetta
Ajattelitko tehdä jäätelöä, gelatoa tai sorbettia kotona? Se on helpompaa kuin uskotkaan. Jos pidät tarkkaan silmällä raaka-aineiden, makujen ja tekstuurien yhdistelmää, voit valmistaa helposti täyteläistä, lusikoitavaa herkkua, joka on paljon parempaa kuin kaupasta ostettu. Muista seuraavat viisi vaihetta:
Vaihe 1: valitse pohja

Jokaisen jäädytetyn herkun avain on sen pohja. Jäätelöön ja gelatoon tulee sekoitus maitoa, kermaa, sokeria ja joskus kananmunia. Sorbetti koostuu hedelmäsoseesta, vedestä ja sokerista. Kun saat pohjan mittasuhteet oikein, saat myös oikeanlaisen tekstuurin – tasaisen ja lusikoitavan, ei liian pehmeää, ei liian kovaa.
Vaihe 2: valitse maku
Vanilja, suklaa, kahvi tai tuoreet hedelmät – vaihtoehtoja on loputtomasti. Paras tapa maustaa pohja riippuu käyttämistäsi aineksista. Vaniljaa, espressojauhetta tai kaakaota käytetään usein maitotuotteita sisältävissä pohjissa, ja silloin niitä lämmitetään kevyesti. Käytätkö hedelmiä? Sekoita ne tasaiseksi massaksi sorbettia varten ja lisää tekstuuria käyttämällä tuoreita hedelmänpaloja tai keitä ne täyteläiseksi, hillomaiseksi pyörteeksi jäätelön ja gelaton sekaan. Muista, että noin 95 % lopullisesta mausta on jo lukittu ennen jäätelön sekoittamista. Ota siis maustamisessa rohkea linja, jotta lopputulos ei ole maultaan lattea.
Vaihe 3: jäähdytä seos ennen sekoittamista
Hyvin jäähdytetty pohja on täyteläisen jäätelön salaisuus. Sujauta siis seos jääkaappiin muutamaksi tunniksi ennen sekoittamista. Se auttaa koko massaa jäätymään tasaisesti ja syventää makuja.
Vaihe 4: täydellinen sekoitustulos KitchenAid-jäätelökoneella

Tässä vaiheessa on taikaa. Jäätelöpohjan sekoittaminen lisää jäätyneeseen seokseen ilmaa, joka antaa jäätelölle ja gelatolle niiden tunnusomaisen koostumuksen. Sitä ei kuitenkaan tarvitse tehdä käsin, vaan voit käyttää sitä varten suunniteltua KitchenAid-jäätelökonelisävarustetta.
Vaihe 5: Jäädytä ja kauho

Kun jäätelö on sekoitettu, siirrä se astiaan ja anna sen kiinteytyä pakastimessa muutaman tunnin ajan. Valmista? Kauho jäätelö lautaselle ja panosta koristeluihin täysillä. Valitse makusi mukaan siirappia, tuoreita hedelmiä tai rapeita pähkinöitä.
Vinkki: säilytä KitchenAid-jäätelökonetta pakastimessa

Koskaan ei voi tietää milloin jäätelöhimo iskee. Säilytä jäätelökulhoa pakastimessa, jotta se on aina käyttövalmiina.
20 kokeilun arvoista jäätelö-, gelato- ja sorbettireseptiä
Klassiset jäätelöreseptit – kun tarvitset varman voittajan
1. Karamellijäätelö

Muistatko vielä lapsuudestasi mummin antamat karkit? Tämä jäätelö muistuttaa niitä, mutta se on täyteläisempää, sulavampaa ja paljon ylellisempää. Pehmeä, toffeeta muistuttava maku luo klassisen ja nostalgisen vivahteen ja samettisen pehmeän koostumuksen. Haluatko tehdä siitä entistäkin parempaa? Lisää päälle hieman kinuskikastiketta ja ripaus merisuolaa.
2. Merisuolalla maustettu suklaajäätelö

Ilman suolaa se on vain perinteistä suklaajäätelöä, mutta suolan avulla maku syvenee ja sen täyteläisyys korostuu: jokaisen lusikallisen maku muuttuu omaleimaisemmaksi. Se on intensiivinen, ylellinen ja suorastaan vaarallisen hyvä. Varsinkin, jos lusikoit sen kahden suklaahippukeksin väliin tai tuplaat maun taianomaisuuden pistaasimurskan avulla.
3. Kahvijäätelö

Kahvinystäville yksi lusikallinen ei vielä riitä. Tämä espressojäätelö on maultaan rohkea, täyteläinen ja anteeksipyytelemättömän täynnä kahvia. Lisää nokare kermavaahtoa, jos haluat pehmentää sitä hieman.
4. Kanelijäätelö

Jos kanelipullilla olisi jäätelökaksonen, se olisi tämä. Tämä jäätelö on mietoa mutta mausteista ja vastustamattoman tuoksuista – jokainen lusikallinen ympäröi sinut tutulla ja kotoisan syksyisellä maulla. Se on täydellistä sellaisenaan, mutta vielä parempaa, kun lisäät sitä lämpimän omenapiirakan päälle sulamaan.
5. Vaniljajäätelö

Jos vaniljajäätelö kuulostaa hieman tylsältä, et ole varmaankaan tehnyt sitä itse, sillä tämä kotitekoinen versio on kaikkea muuta kuin tylsä. Se on täyteläistä, silkinpehmeää ja täynnä aitoa vaniljan makua. Se ei ainoastaan täydennä piirakoita ja kakkuja, vaan nostaa ne aivan uudelle tasolle. Ja sellaisia todelliset klassikot ovat.
6. Mansikkajäätelö

Mansikoiden pitäisi olla makeita ja mehukkaita häivähdyksellä happamuutta. Mutta oletko koskaan maistanut mansikkajäätelöä, joka sopii tähän kuvaukseen? Tämä sopii. Se pursuaa tuoreiden, auringossa kypsyneiden mansikoiden luonnollista makua. Ei keinotekoisia aromeja, ei outoa jälkimakua. Vain raikasta, hedelmäistä täydellisyyttä.
7. Karhunvatukka-suklaahippujäätelö

Kirpeä kohtaa happaman ja rouhea mehukkaan. Karhunvatukka-suklaahippujäätelö luottaa kontrasteihin, mikä tekee siitä vastustamatonta. Tumman suklaan täyteläisyys sopii hienosti yhteen karhunvatukan happamuuden kanssa, ja yhdessä ne luovat gourmet-makunautinnon, joka on sekä ylellinen että virkistävä. Kauhallinen tätä on täyttä luksusta.
8. Keksitaikinajäätelö

Jos sekoituskulhon nuoleminen puhtaaksi oli lapsuutesi huippuhetkiä, tämä jäätelö saa sinut palaamaan niihin tuntemuksiin. Tässä ikisuosikissa samettinen vanilja kohtaa tahmeat keksitaikinamöykyt. Voiko parempaa jälkiruokayhdistelmää ollakaan? Haluatko panostaa kunnolla? Ripottele päälle keksinpaloja tuomaan rapeutta.
Uniikit jäätelöreseptit, joilla teet lähtemättömän vaikutuksen
9. Avokadojäätelö

Avokado sopii muuallekin kuin vain paahtoleivän päälle. Tässä reseptissä siitä tehdään upean samettista, maidotonta jälkiruokaa, joka on yhtä täyteläistä kuin aito jäätelö. Hieman epätavallista, mutta ihanan herkullista – tässä yksi vihreä herkku, jota kannattaa kokeilla.
10. Suklaa-chiligelato

Ensin maistat karvaan ja makean, täyteläisen ja silkkisen suklaan. Juuri kun luulet päässeesi mausta perille, chilin mausteisuus alkaa potkia. Millainen on lopputulos? Rohkea ja odottamaton kontrasti, joka jää viipyilemään parhaalla mahdollisella tavalla. Koristeluvinkki: hunajan tai kanelin lisääminen tekee tästä Meksikosta inspiraation saaneesta gelatosta vieläkin mieleenpainuvampaa.
11. Laventelijäätelö

Tunnistat sen tuoksun kynttilöistä ja kylpysuoloista, mutta oletko koskaan maistanut sitä jäätelönä? Tämä viileä herkku muuttaa laventelin rauhoittavan kukkaisen aromin maukkaaksi herkuksi. Samettinen, täyteläinen pohja tekee siitä herkän ja nautinnollisen. Yksi lusikallinen riittää kuljettamaan sinut Etelä-Ranskan aurinkoisille niityille.
12. Kookosjäätelö

Kuka tarvitsee kermaa, kun tarjolla on kookosta? Tämä maidoton, huurteinen herkku on ihanan täyteläinen ja kevyen pähkinäinen. Se myös todistaa, että silkkisen pehmeän, helposti lusikoitavan koostumuksen aikaansaamiseen ei tarvita kermaa. Saat täyden trooppisen kokemuksen tarjoilemalla jäätelön suoraan kookospähkinän kuoresta – mieluiten jalat hiekkaan upotettuina, tietenkin.
13. Jogurtti-hunajajäätelö

Makeaa kuin hunaja. Kirpeää kuin jogurtti. Ja kevyempää kuin perinteinen jäätelö! Tässä Välimeren alueelta inspiraationsa saaneessa herkussa suurin osa raskaasta kermasta on vaihdettu vähärasvaiseen jogurttiin. Ei kuitenkaan syytä huoleen, sillä se on silti sametinpehmeää. Pidätkö tekstuurista? Ripottele päälle paahdettuja manteleita ja viimeistele pirskottamalla päälle hunajaa.
14. Mangomochit

Tämä ei ole aivan tavallista jäätelöä – pienet suupalat suorastaan pursuavat mangon makua. Perinteisten japanilaisten mochien inspiroima kylmä herkku kietoo silkkisen sileän mangojäätelön kuohkeaan riisikuoreen. Mochit ovat yllätyksellisiä ja hauskoja syödä, ja niitä haluat varmasti santsata.
15. Ricotta-kanelijäätelö

Ricottaa jäätelössä? Kyllä vain. Tämä sileä ja täyteläinen gelatomainen herkku saa inspiraationsa klassisista italialaisista jälkiruoista ja yhdistää ricottan miedon kermaisuuden kanelin lämpimään mausteisuuteen. Odottamatonta? Ehkä. Herkullista? Ehdottomasti. Kokeile pirskottaa sen päälle hieman espressoa tai ripotella biscotti-keksimurua, niin saat täyden italialaisen kokemuksen.
Virkistäviä sorbettireseptejä – kun kaipaat viilennystä
16. Karhunvatukka-hibiskussorbetti

Suoraan puutarhasta jäätelökauhaan. Tässä syvän violetissa sorbetissa yhdistyvät karhunvatukan happamuus ja hibiskuksen herkän kukkaisat vivahteet, minkä ansiosta jäätelön maku on yhtä eloisa kuin väri. Yllättävän upeaa, luonnostaan vegaanista ja entistäkin häikäisevämpää, jos lisäät päälle minttua.
17. Tomaatti-basilikasorbetti

Tomaatti ja basilika ovat perinteinen italialainen kaksikko, jotka hurmaavat pizzoissa ja kastikkeissa oliiviöljyn kera. Mutta sorbetissa? Mainio idea. Makeat auringossa kypsyneet tomaatit kohtaavat tuoksuvan basilikan jäisessä ja jännittävässä herkussa, joka on kevyttä ja raikasta. Valinta ei ehkä lopulta ole kovinkaan yllättävä, sillä tämä yhdistelmä toimii aina. Tarjoile sorbettia ruokalajien välillä tai kermaisen burratan kanssa, jos haluat gourmet-tasoisen elämyksen.
18. Säkenöivä mansikkasorbetti

Kuka väittää, että maljapuhe vaatii kuplivaa? Tämä mansikkasorbetti tuo kuplat lusikallesi. Se tekee kesän ihanimmista marjoista poreilevan herkun, jossa on hieman kuohuviiniä tai limonadia. Lusikoi se samppanjalaseihin ja anna juhlan alkaa!
19. Mangosorbetti

Kaikki jälkiruoat eivät kaipaa esittelyä. Mangosorbetti on yksi niistä. Se on sileää, trooppista ja luonnollisen makeaa. Ei maitotuotteita, vaan ainoastaan puhtaan kultaista ihanuutta. Mikä parasta, se on valmista vain 35 minuutissa. Tilkka limen mehua tai ripaus tuoretta basilikaa saa sen säihkymään vieläkin kirkkaampana.
20. Vadelmasorbetti

Tämä sorbetti todistaa, että hyvään jälkiruokaan ei tarvita pitkää listaa aineksia. Sekoittamalla tuoreita vadelmia ja hieman makeutusta saadaan aikaan kirkas ja kirpeä, uskomattoman tasainen jäinen herkku. Nauti sellaisenaan tai lisää tummaa suklaata, jos kaipaat ylellisyyttä.
KitchenAid Chef
— Jaamme intohimomme tekemiseen
KitchenAid yhdistää ihmisiä, jotka rakastavat ruoanlaittoa ja leipomista, kahvin uuttamista ja luomista. KitchenAid on tehnyt yli 100 vuoden ajan töitä kaikkien Tekijöiden puolesta. Ikoniset laitteemme on tehty sinua ajatellen – ne avaavat ovet uusiin mahdollisuuksiin ja auttavat sinua saamaan parhaan mahdollisen hyödyn tekemisestä.