12 leipäreseptiä KitchenAid-yleiskoneille
6 min lukuaika
14 marraskuu 2024
Leivän leipominen itse alusta asti vaatii taitoa, kokemusta ja runsaasti kärsivällisyyttä, mutta kun saat ottaa täydellisen kullanruskean ja rapean leivän uunista, on tunne vertaansa vailla – voit kysyä keneltä tahansa leipurilta. Haluatko kehittää leivänvalmistustaitojasi? Tai ehkä aloitella leipomisharrastusta? Haasta itsesi ja kokeile näitä 12:ta KitchenAid-yleiskoneille suunniteltua leipäreseptiä.
Ennen kuin aloitat, mieti näitä kolmea seikkaa ja harkitse yleiskoneen valjastamista avuksesi. A KitchenAid-yleiskone ja leipäkulho saattavat tulla tarpeeseen.
Mitä aineksia tarvitset? Löytyykö niitä tarpeeksi ruokakaapistasi?
Kuinka paljon sinulla on aikaa?
Mitkä työkalut voisivat helpottaa työtäsi?
Hyödynnä yleiskonetta leipätaikinan valmistamisessa
Leivän vaivaaminen käsin on kaunis perinne, mutta yleiskone on niin kätevä. Kun aikataulu on tiukka, koneen käyttäminen on paljon helpompaa ja nopeampaa. Eikä se ole ainoa etu.
Säästä aikaa - Jos käytät yleiskonetta, voit tehdä useita asioita samanaikaisesti. Sillä aikaa kun se hoitaa raskaammat työt – sekoittamisen ja vaivaamisen – sinä voit valmistautua seuraavaan työvaiheeseen. Näin olet aina yhden askeleen edellä.
Johdonmukaisia tuloksia - Yleiskoneella on vain yksi tehtävä: taikinan sekoittaminen ja vaivaaminen nopeasti, perusteellisesti ja tasaisesti. Lopputuloksena on tasaisempi koostumus ja kohotus aina, kun valmistat suosikkileipiäsi.
Valmista suuria eriä nopeasti - Suurten erien valmistaminen voi olla sekä fyysisesti että logistisesti haastavaa, halusitpa sitten paistaa leipää pakastimeen tai brunssilla tarjottavaksi. Yleiskone – erityisesti suuri malli, kuten nostetavalla kulholla varustettu KitchenAid-yleiskone– on silloin hyvä apu.
Hanki KitchenAid-yleiskone avuksesi leipomismatkallesi
On monenlaisia yleiskoneita, joista voit valita sopivan. KitchenAidin verkkosivustolta löydät erikokoiset laitteet yli 20 eri värissä. Kokeile uusia juttuja – voit tehdä muutakin kuin vaivata leipätaikinaa.
Kolme leivän paistamisen tärkeää vaihetta
Leivän leipomisessa on kolme vaihetta: sekoittaminen ja vaivaaminen, kohottaminen ja paistaminen. Saattaa kuulostaa siltä, että tarvitset täysin varustellun keittiön, mutta todellisuudessa tarvitset vain oikeat työkalut. KitchenAidin leipäkulhon avulla hoidat kaikki vaiheet yleiskoneella sekoittamisesta uuniin samalla kulholla. Toimi näin:
Sekoittaminen ja vaivaaminen - Käytä leipäkulhoa aivan kuin tavallista sekoituskulhoa. Kiinnitä se yleiskoneeseesi – se sopii yhteen kaikkien KitchenAidin 4,3-, 4,7- ja 4,8-litraisten yleiskoneiden kanssa – ja lisää ainekset. Kiinnitä taikinakoukku, käynnistä yleiskone ja anna sen hoitaa taikinan vaivaaminen.
Kohottaminen - Jätä valmis taikina leipäkulhoon kohoamaan. Kulhon sisällä lämpötila ja kosteus pysyvät vakaina, joten se on täydellinen paikka taikinan kohottamiselle. Eikö sinulla ole leipäkulhoa? Peitä taikina puhtaalla keittiöpyyhkeellä tai muovikelmulla ja aseta se lämpimään paikkaan, jossa ei ole vetoa. Esimerkiksi sammutettu uuni sisävalo päällä tai ikkunan edusta aurinkoisena päivänä sopivat tarkoitukseen.
Paistaminen - Onko taikina kohonnut? Muotoile taikina, aseta se kannen päälle ja peitä leipäkulholla. Laita se sitten suoraan uuniin. Leipäkulho säilyttää lämmön ja jakaa sen tasaisesti. Millainen on lopputulos? Läpikotaisin paistunut leipä, jossa on rapea kullanruskea kuori. Jos et vielä omista leipäkulhoa, käytä sen sijaan esilämmitettyä kannellista vuokaa. Tulos on samankaltainen.
Seitsemän klassikkoleipää
Nyt kun teoriaosuus on käyty läpi, on aika pukea esiliina. Valitse suolainen, makea tai jokin hieman erikoisempi leipä ja ryhdy leipomaan.
Klassikkoleivät
01. Arkileipä
Aloita perusasioista kokeilemalla tätä artesaanileipää. Ilmava sisus ja rapea kuori – siinä tavoite. Täydellisen tasapainon löytäminen vaatii hieman harjoittelua, mutta kun onnistut, tunnet olevasi mestarileipuri.
02. Hapanleipä hiivalla
Ulkomuoto? Rustiikkisempi. Kuori? Hieman paksumpi. Nostatusaika? 12 tuntia. Tämä hapanleipä vaatii hieman enemmän kärsivällisyyttä, mutta se on odotuksen arvoinen. Palkinnoksi riittää yksi suupala tätä leipää, jonka maku on monitahoinen ja voimakas.
03. Ruisleipä rusinoilla ja hasselpähkinöillä
Jos ruisjauhot eivät vielä ole löytäneet paikkaa ruokakaapistasi, on aika korjata tilanne. Ne tekevät kuoresta tiiviimmän ja sitkeämmän ja leivästä täyttävämpää. Jos siis pidät hieman tukevammista ja terveellisistä leivistä, kokeile tätä rustiikkista versiota. Sen maanläheinen maku on suorastaan jumalainen. Etkö pidä rusinoista? Voit halutessasi jättää ne pois.
04. Gluteeniton leipä
Eikö gluteeni ole ystäväsi? Tässä herkullisessa leivässä sitä ei ole. Erilaisten jauhojen sekä sidos- ja kohotusaineiden monisyinen yhdistelmä vaatii leipurilta keskittymiskykyä ja rohkeutta. Jos kuitenkin olet valmis ottamaan haasteen vastaan, tätä reseptiä kannattaa ehdottomasti kokeilla.
Makeat leivät
05. Leipä kuivatuilla hedelmillä
Tunnetko inspiraation lähestyvän? Kuivatut hedelmät piristävät leipää mukavasti. Valitse suosikkisi rusinoista, taateleista, luumuista ja viikunoista ja vaivaa ne taikinaan. Syö yhdessä juuston kanssa, rentoudu ja nauti ihanasta makean ja suolaisen yhdistelmästä.
06. Korvapuustileipä
Kuin korvapuusti, mutta isompi ja kuohkeampi, päällä voikreemikuorrutus. Jos jättimäinen kiehkura ei heti saa vieraita puolelleen, vastapaistettujen kanelipullien makean mausteinen tuoksu hoitaa homman kyllä.
07. Ranskalainen maitoleipä
Ranskalaiset ovat taitavia leivän tekijöitä. Nämä makeat ja ilmavat voiset maitosämpylät suorastaan sulavat suussa. Kaiva leipäkulhosi esille, sillä se sopii muuhunkin kuin perinteisten leipien paistamiseen.
Viisi erikoisempaa leipää, joissa on ainutlaatuinen maku
Klassikoiden lisäksi voit kokeilla kaikenlaista punajuuri- tai banaanileivästä briossiin ja naan-leipään. Yleiskone on aina apunasi.
08. Perinteinen letitetty briossi
Se on voinen. Sen maussa on aavistus makeutta, ja sen rakenne on kuohkea ja pehmeä. Brunssivieraasi ihastuvat tähän ranskalaiseen klassikkoon, ja nautit varmasti itse sen tekemisestä. Miksi? Taikina on hyvin tavallinen eikä lainkaan hankala valmistaa, mutta kun leivän letittää, siitä tulee pöydän katseenvangitsija.
09. Punajuurileivät
Ne ovat vaaleanpunaisia, pehmeitä ja melkeinpä liian söpöjä syötäviksi. Mikä parasta, näiden upeiden pikkuisten leipien valmistamiseen tarvitaan vain viisi ainesta ja 35 minuuttia.
10. Banaanileipä
Banaanileipä nautti aikoinaan suursuosiosta, ja on tullut jäädäkseen. Se on aivan oikein. Se on makeaa, mutta ei liian makeaa, ihanan kosteaa ja valmistuu hetkessä. Lisää suklaahippuja, sujauta uuniin ja anna jäähtyä. Sunnuntain aamupala paranee heti.
11. Focaccia
Mikä on parasta focaccian valmistamisessa? Se, että voit ryhtyä luovaksi. Voit lisätä sen päälle tuoreita yrttejä, oliiveja, tomaatteja tai melkeinpä mitä tahansa juustoa. Tällä kertaa valitsemme valkosipulin ja parmesaanin.
12. Naan-leipä
Naan on ehkä intialaisen keittiön perusruokaa, mutta se ei ole lainkaan vaatimatonta. Näiden eteläaasialaisten rieskojen maku on melko vivahteikas, ja raaka-aineluettelosta löytyykin jogurttia, hienonnettua valkosipulia ja aniksensiemeniä. Paista leivät valurautapannulla ja nauti yhdessä curryn, muhennoksen tai dipin kanssa.
Olitpa sitten kokenut taikinanpyörittelijä tai aloitteleva leipuri, jokainen leipäresepti tarjoaa uudenlaisia jännittäviä haasteita. Mutta kun apunasi on KitchenAid-yleiskone ja -leipäkulho, selviät niistä leikiten.
KitchenAid Chef
— Jaamme intohimomme tekemiseen
KitchenAid yhdistää ihmisiä, jotka rakastavat ruoanlaittoa ja leipomista, kahvin uuttamista ja luomista. KitchenAid on tehnyt yli 100 vuoden ajan töitä kaikkien Tekijöiden puolesta. Ikoniset laitteemme on tehty sinua ajatellen – ne avaavat ovet uusiin mahdollisuuksiin ja auttavat sinua saamaan parhaan mahdollisen hyödyn tekemisestä.