Rukiinen rusina-hasselpähkinäleipä
Rukiinen rusina-hasselpähkinäleipä
Välineet
Ainekset
350 g vehnäjauhoja
100 g ruisjauhoja
10 g kuivahiivaa
5 g suolaa
300 ml n. 40 celcius asteista vettä)
80 g rusinoita
40 g pilkottuja hasselpähkinöitä
Vaiheittaiset ohjeet
Lämmitä leipäkulho täyttämällä se kuumalla vedellä. Kaada vesi pois ja taputtele kuivaksi. Lisää leipäkulhoon jauhot, hiiva ja suola. Kiinnitä leipäkulho KitchenAid-yleiskoneeseen. Aseta taikinakoukku laitteeseen ja lukitse pää paikalleen. Sekoita kuivia aineita 30 sekunnin ajan yleiskoneen nopeudella 2. Valuta lämmin vesi sekaan hitaasti. Anna koneen vaivata aineksia 2 minuuttia. Lisää rusinoita ja pilkottuja hasselpähkinöitä ja jatka vaivaamista nopeudella 2 kahdeksan minuutin ajan. Poista taikina koukusta ja irrota leipäkulho laitteesta. Sirottele taikinan päälle kevyesti jauhoja. Kääntele taikinaa jauhoissa käsin ja peitä sitten kulho kannella. Anna taikinan nousta 60 minuuttia.
Poista kulhon kansi ja siirrä taikina varovasti kulhosta jauhotetulle tasolle. Vaivaa taikinaa käsin venyttäen ja taitellen sitä yhtäjaksoisesti 3 minuuttia. Muodosta taikinasta pallo nostamalla ja venyttämällä taikinan reunaa ja kääntämällä se taikinan keskelle kuin taittaisit kirjekuoren. Jatka, kunnes taikinasta muodostuu pyöreä leipä. Aseta molemmat kädet varovasti taikinan kummallekin puolelle. Muodosta oikeasta kädestä loiva kaari oikeaan reunaan ja pyöritä taikinaa tasolla vasemmalla kädelläsi. Näin taikinasta tulee pyöreä.
Vuoraa leipäkulhon kansi leivinpaperilla. Aseta taikina kannen päälle ja peitä leipäkulholla. Anna taikinan kohota vielä 30 minuuttia.
Kun taikina nousee toisen kerran, esilämmitä uuni 230 asteeseen. Laita leipäkulho uuniin. Paista 30 minuuttia. Ota varovasti patakintaita käyttäen leipäkulho pois kannen päältä ja jatka leivän paistamista vielä 5 minuutin ajan tai kunnes kuori on kullanruskea. Poista leipä uunista ja anna sen jäähtyä ennen viipalointia.