Korvapuustileipä
Voikreemillä kuorrutettu herkullinen korvapuustileipä on täynnä makua. Täydellinen aamupalapöytään tai juhlaan.
Korvapuustileipä
Voikreemillä kuorrutettu herkullinen korvapuustileipä on täynnä makua. Täydellinen aamupalapöytään tai juhlaan.
Välineet
Ainekset
125 ml lämmintä maitoa
9 g kuivahiivaa
65 g sokeria (50g ja 15 g erikseen)
270 g vehnäjauhoja
1 iso kananmuna, huoneenlämpöinen
1/2 tl suolaa
160 g voita
100 g ruskeaa sokeria
2 tl (5g) kanelia
60 g tuorejuustoa
200 g tomusokeria
1/2 tl vaniljauutetta
15 ml kylmää maitoa
2 rkl kermaa
Vaiheittaiset ohjeet
Lämmitä keraaminen leipäkulho kuumalla hanavedellä ja kuivaa kevyesti.
Lisää leipäkulhoon lämmin maito ja ruokalusikallinen (15 g) sokeria. Ripottele päälle hiiva. Vatkaa kevyesti ja anna hiivan kuplia 3–5 minuuttia.
Lisää hiivaseoksen joukkoon loput 50 g sokeria, jauhot, kananmuna, 6 g sulatettua voita ja suolaa. Kiinnitä leipäkulho yleiskoneeseen. Kiinnitä ja lukitse taikinakoukku paikalleen ja vaivaa taikinaa nopeudella 4. Vaivaa taikinaa 4–6 minuuttia, kunnes taikina on tasaista ja kiinteää.
Irrota kulho yleiskoneesta. Irrota taikina kulhosta ja öljyä kulho kevyesti. Muotoile taikina palloksi ja aseta se takaisin kulhoon. Peitä leipäkulho leipomiskannella. Anna nousta lämpimässä 30 minuuttia. Valmista täyte ja kuorrutus taikinan noustessa.
Sekoita ruskea sokeri ja kaneli täytettä varten. Siirrä sivuun.
Vatkaa 40 g huoneenlämpöistä voita ja tuorejuusto, kunnes seoksen koostumus on kermainen. Lisää joukkoon vaniljauute ja ripaus suolaa. Siivilöi joukkoon tomusokeri ja vatkaa, kunnes kuorrutus on tasaista. (Lisää joukkoon maitoa tai vispikermaa, jos kuorrutus on liian paksua). Siirrä sivuun.
Taikinan noustua ensimmäisen kerran ripottele työtasolle kevyesti jauhoja. (HUOMAUTUS: älä käytä liikaa jauhoja, koska tällöin taikina luistaa kaulitessa. Ripottele jauhoja kevyesti, jotta taikina ei tartu kiinni työtasoon.) Kauli taikina 50 x 24 cm:n kokoiseksi suorakulmioksi. Levitä 60 g huoneenlämpöistä voita lastalla taikinan pinnalle ja ripottele päälle kaneli-sokeri-seos.
Viipaloi taikina pitkittäin neljään osaan, jotka ovat noin 6 cm leveitä. Rullaa osa yhdestä päästä aloittaen sylinterinmuotoiseksi. Aseta sylinteri toisen osan kulmaan niin, että taikinan reunat kohtaavat, ja rullaa taikinaosat yhteen. Toista käsittely jokaisen osan kanssa, jotta saat yhden suuren sylinterin. Taita 2,5 cm ulkokerroksen päästä vinosti sylinterin alle, jotta se ei purkaannu noustessa tai paistaessa.
Aseta leipäkulhon kannen päälle 5 cm kantta suurempi leivinpaperi. Aseta sylinterinmuotoinen taikina leivinpaperin päälle kannen keskelle. Peitä taikina leipäkulholla. Anna leivän nousta vielä 30 minuuttia.
Kun taikina nousee toisen kerran, esilämmitä uuni 200 asteeseen. (HUOMAUTUS. Aseta ritilä niin keskelle uunia kuin leipomiskannellisen leipäkulhon korkeus sallii.)
Ota leipä pois kulhosta 30 minuutin paiston jälkeen ja pirskota leivän päälle 2 ruokalusikallista (lämmitettyä) vispikermaa. (HUOMAUTUS. Kaada vispikerma hitaasti ja yritä ohjata kerma taitoksiin sen sijaan, että kerma valuisi kannelle.)
Peitä valmis leipä uudelleen leipäkulholla. Varmista, että leivinpaperin reunat ovat kulhon sisällä, jotta leivän valmistuessa voi ja sokeri eivät valu ulos. Paista 35 minuuttia. Irrota kulho kannesta ja paista leipää vielä ilman kantta 2–3 minuuttia tai kunnes leipä on kullanruskea.
Anna leivän jäähtyä 10 minuuttia ennen kuorrutusta.