Viisi erilaista leivostaikinaa
Lukuaika 4 minuuttia
29 huhtikuu 2024
Olipa suosikkisi sitten lehtevä croissant tai ihanan voinen murokeksi, huolella valmistettu leivonnainen maistuu aina. Kun haluat tehdä suosikkileivonnaisiasi itse, taikina on tärkeässä roolissa. Jos otat haltuusi nämä viisi erilaista leivostaikinaa ajan mittaan, pystyt tekemään melkein mitä tahansa leivonnaisia, ja voit unohtaa käynnit leipomossa.
Mitä keittiövälineitä ja -laitteita tarvitsen leivostaikinan valmistamiseen?
Leivostaikinoiden valmistamiseen tarvitaan perustarvikkeita. Taikinan sekoittamiseen tarvitaan lastaa ja kaulimiseen tarpeen mukaan kaulinta. Taikinan valmistaminen käsin on hauskaa, mutta se voi myös olla raskasta. Lisäksi toivotun tuloksen saavuttaminen johdonmukaisesti saattaa viedä aikaa.
Seuraavat kaksi välinettä voivat auttaa taikinan sekoittamisessa:
KitchenAid-yleiskoneja taikinasekoitin, jos haluat tehdä lehtevää taikinaa
Voit tehdä valintasi ruoanlaitto- tai leivontarutiiniesi, keittiösi koon tai mieltymystesi mukaan.
Miten taikinasekoitin helpottaa taikinan valmistamista
KitchenAid-yleiskoneen taikinasekoittimen avulla homma hoituu helposti. Sen vaakasuorat terät helpottavat kylmän voin leikkaamista ja tasaista sekoittamista jauhoihin sekoittamatta tai kuumentamatta aineksia liikaa. Näin taikinasta tulee varmasti ihanan lehtevää.
Se ei kuitenkaan ole tämän monipuolisen leivontalisävarusteen ainoa etu. Sen avulla valmistelet taikinapohjan tehokkaasti ja voit siirtyä sekoittamaan ja soseuttamaan leivoksen täytteitä. Sinun ei tarvitse vaihtaa tilalle toista lisävarustetta.
Taikinasekoitin on saatavilla seuraaviin:
Jos et omista taikinasekoitinta, myös yleiskoneen vatkain sopii hyvin erityyppisten taikinoiden sekoittamiseen.
1. Lehtitaikina
Lehtitaikina on monipuolinen valinta, sillä se sopii sekä makeisiin että suolaisiin resepteihin. Se tunnetaan piirakkapohjien sankarina, mikä ei ole yllättävää, sillä kuohkean leivonnaisen salaisuus on runsas voin käyttö. Kun sekoitat taikinaan suuria paloja voita, saat aikaan ihastuttavan koostumuksen, joka murenee mukavasti jokaisella suupalalla.
Lehtitaikina on erinomainen valinta pikaisiin leipomuksiin, mutta noudata reseptiä tarkasti, koska taikinaa tulee helposti työstettyä liikaa. Älä kuitenkaan stressaa, sillä hellä kosketus sekä KitchenAid-yleiskoneen tai -monitoimikoneen lisäksi et tarvitse muuta.
Talvinen galette lehtitaikinasta
Kokeile tätä herkullista kasviksia ja murennettua fetaa sisältävää talvista galettea, joka on taiteltu kauniisti kullanruskean ja rapean kuoren sisälle.
2. Murotaikina
Tämä vankka taikina sopii erinomaisesti paksumpien murenevien herkkujen, kuten torttujen, keksien ja jopa piiraiden valmistamiseen. Siinä on yksi osa voita ja kaksi jauhoja, mikä tekee siitä vakaata, eli taikinaa ei tule helposti työstettyä liikaa.
Tämä tekee murotaikinasta ihanteellisen aloitteleville kotileipureille, jotka haluavat kehittää taitojaan.
Murotaikinan valmistamisen perusteet
Opettele valmistamaan kolmea erilaista murotaikinaa: pâte sablee eli hieno murotaikina, pâte sucrée eli makea murotaikinasekä pâte brisée.
3. Voitaikina
Puhutaan seuraavaksi voitaikinasta, koska olet taatusti kuullut siitä kuolatessasi leivosreseptien perään. Voitaikinan idea on yksinkertaisuus. Kyseessä on kerrostettu taikina, joka on tehty kääntelemällä voita perustaikinaan, joka on valmistettu jauhoista, vedestä ja suolasta.
Voitaikina on paras valinta hienoihin piirakkapohjiin ja suolaisiin lihapiirakoihin, mutta älä anna sen pelottaa. KitchenAid-yleiskoneen avulla valmistat helposti rouhean version voitaikinasta. Se on aivan yhtä herkullista, mutta hieman vähemmän hienostunutta.
Pastel de nata -leivoksia voitaikinasta
Tee portugalilaiset ylpeiksi valmistamalla kauniin kullansävyisiä, herkullisia pastel de nata -leivoksia.
4. Filotaikina
Tämä kerrostettu taikina on kuin voitaikinan serkku, joka on vierailulla Lähi-idästä tai Balkanin alueelta. Sitä käytetään useimmiten erittäin ohuiden taikinalevyjen kerrostamiseen herkullisten täytteiden ympärille, kun tehdään herkullista baklavaa tai rapeita kevätkääryleitä.
Tämä hapattamaton taikina ei sisällä nostatusainetta, joten voit venyttää sen seitinohuiksi kerroksiksi. Sipaise kerrosten väliin öljyä, jotta saat aikaan baklavalle ominaisen, ihanan rapeuden. Ei ihme, että filotaikina on voitaikinan suosikkiserkku!
Himoitsetko kotitekoista baklavaa?
Kokeile tätä helppoa baklavareseptiä ja anna vatsallesi, mitä se haluaa.
5. Tuulihattutaikina
Jotkut kutsuvat näitä kermatäytteiseksi leivonnaisiksi, koska rapean ulkokuoren sisällä on pieni kolo, jonka voi täyttää melkein millä vaan. Tuulihattutaikinan kohdalla vain oma mielikuvituksesi on rajana, sillä voit täyttää sen niin makeilla kuin suolaisillakin täytteillä.
Hieman yllättäen tuulihattutaikinan valmistaminen aloitetaan lisäämällä taikinaan munia. Paksu ja herkullisen tahmea seos kohoaa paistettaessa höyryn ansiosta. Lopputuloksena on rapea ulkokuori, joka murenee pois herkullisen täytteen tieltä. Vaikeaa on vain päättää, mitä valita täytteeksi.
Opi valmistamaan tuulihattutaikinaa
Haluaisitko valmistaa erityyppisiä tuulihattuja? Kun opettelet perustuulihattutaikinan tekemisen, voit myöhemmin kokeilla jotain haastavampaa.
Leivostaikinan valmistaminen monitoimikoneella
Jos tunnet olosi ulkopuoliseksi kaiken yleiskonepuheen keskellä, ei hätää! Voit valmistaa täydellisiä leivonnaisia myös luotettavalla ja monipuolisella KitchenAid-monitoimikoneellasi.
Yhdistä ensin märät ainekset nesteelle tarkoitetussa mittakupissa, jotta ne on helpompi kaataa monitoimikoneeseen. Käytä sitten kuiviin aineksiin sykäys-toimintoa, jotta ne sekoittuvat hyvin.
Nyt voit käynnistää monitoimikoneen ja lisätä märät ainekset vaiheittain. Jatka, kunnes taikinasta muodostuu joustava pallero, joka irtoaa kulhon reunoista. Lisää jauhoja, jos se vaikuttaa liian kostealta. Jos se taas näyttää liian kuivalta, lisää vettä.
Voit nyt siirtää taikinan kevyesti jauhotetulle alustalle, sillä on aika aloittaa vaivaaminen. Vaivaa taikinaa noin 30 sekuntia, kunnes se on tasaista. Olet matkalla kohti kaikkien aikojen parhaita leivoksia!
Tutustu monipuoliseen valikoimaan KitchenAid-monitoimikoneita.
KitchenAid Chef
— Jaamme intohimomme tekemiseen
KitchenAid yhdistää ihmisiä, jotka rakastavat ruoanlaittoa ja leipomista, kahvin uuttamista ja luomista. KitchenAid on tehnyt yli 100 vuoden ajan töitä kaikkien Tekijöiden puolesta. Ikoniset laitteemme on tehty sinua ajatellen – ne avaavat ovet uusiin mahdollisuuksiin ja auttavat sinua saamaan parhaan mahdollisen hyödyn tekemisestä.