Mustikkapiirakka ristikolla
Piirakan voitaikinakuori kätkee sisäänsä mehukkaan seoksen mustikoita, sokeria ja kirpeää appelsiininkuorta, joka takaa herkullisen maun joka suupalalla.
Mustikkapiirakka ristikolla
Piirakan voitaikinakuori kätkee sisäänsä mehukkaan seoksen mustikoita, sokeria ja kirpeää appelsiininkuorta, joka takaa herkullisen maun joka suupalalla.
Välineet
Ainekset
360 g vehnäjauhoja
3 rkl sokeria
100 g sokeria
1 tl merisuolaa
225 g kylmää suolaamatonta voita kuutioina
15 g kylmää suolaamatonta voita kuutioina (täytettä varten)
120 ml jäävettä
1150 g tuoreita mustikoita pestyinä ja kuivattuina
30 g maissitärkkelystä
2 rkl appelsiininkuorta
Vaiheittaiset ohjeet
Valmista taikina: Kiinnitä taikinasekoitin yleiskoneeseen. Lisää jauhot, sokeri ja suola työkulhoon ja sekoita 10 sekunnin ajan nopeudella 1. Samalla kun laite sekoittaa, lisää seokseen kylmä voi ja aseta nopeudeksi 2 yhden minuutin ajaksi. Laske nopeutta hämmentämiseen ja pirskota sitten hitaasti sekaan jäävettä. Irrota työkulho yleiskoneesta ja kerää taikina käsilläsi kahdeksi tasaiseksi levyksi. Kääri taikinalevyt muovikääreisiin ja anna niiden jäähtyä jääkaapissa vähintään tunnin ajan.
Kun taikina on valmis, aseta ritilä uunin alimpaan kolmannekseen ja esilämmitä uuni 220 asteeseen. Laita ne suureen kulhoon. Sekoita erillisessä kulhossa toisiinsa maissitärkkelys, sokeri ja raastettu appelsiininkuori. Siirrä sivuun.
Jauhota työtaso kevyesti ja kauli yksi taikinalevy noin 0,5 cm:n paksuiseksi. Painele sitten taikina piirakkavuokaan ja siisti reuna, jättäen noin 2,5 cm roikkumaan vuoan reunan yli (saat puristettua sen taikinaristikon päälle). Kauli toinen taikinalevy samansuuruiseksi ympyräksi ja leikkaa se 2,5 cm:n levyisiksi suikaleiksi.
Valmista täyte: Laita mustikat suureen kulhoon, lisää sokeriseos ja sekoita niin, että seos peittää mustikat tasaisesti. Kaada sitten mustikat piirakkapohjan päälle. Sipaise mustikoiden päälle hieman voita. Tee taikinasuikaleista ristikko piirakan päälle ja siisti reunat. Kääntele suikaleet ja pohjan reuna kuoren alle. Painele sitten taikinakuoren reuna kiinni haarukalla. Voitele kuori kananmunalla.
Asettele vuoan alapuolella olevalle ritilälle folio, jotta mahdolliset paistamisen aikana vuoasta valuvat nesteet eivät tippuisi uunin pohjalle. Peittele piirakka foliolla ja paista 30 minuutin ajan. Laske sitten lämpötila 175 asteeseen ja paista kunnes kuori on ruskistunut ja neste kuplii selkeästi ristikon läpi (vielä noin 25–30 minuuttia). Poista folio viimeisen 10 minuutin ajaksi.