Perunamuusin valmistus yleiskoneella
Lukuaika 6 minuuttia
10 joulukuu 2024
Perunamuusi ei koskaan mene pois muodista. Muusi on mutkaton, täyttävä ja makoisa lisuke, joka piristää kaikenlaisia aterioita. Osa haluaa nauttia muusinsa sileänä ja täyteläisenä ilman lisämausteita. Osa taas pitää purutuntumasta ja piristää muusia esimerkiksi sinapilla tai ruohosipulilla. Kumpaan joukkoon sinä kuulut? Luo oma luottomuusireseptisi ja nappaa vinkit muusin säilytykseen ja tähteeksi jääneen muusin hyödyntämiseen. Oletko valmis? Laitetaan muusiksi!
Perunamuusin valmistus yleiskoneella
Perunamuusin valmistus yleiskoneella
Tarvittavat ainesosat:
1,3 kg Russet-perunoita tai kiinteitä perunoita 1 ½ tl merisuolaa 2,4 dl vähärasvaista kermaa 3 rkl suolaamatonta voita ¾ tl rouhittua mustapippuria
Työvälineet
KitchenAid-yleiskone, vatkainlisävaruste ja siivilä
Annosmäärä
9 annosta
Vaihe 1. Keitä perunat
Kuutioi perunat joko kuorittuina tai kuorineen – valinta on sinun. Laita perunat suureen kattilaan ja laske kattilaan kylmää vettä siten, että perunat peittyvät (n. 5 cm). Lisää 1/2 tl merisuolaa ja kiehauta vesi. Vähennä lämpöä ja anna kiehua hiljalleen noin 15–20 minuuttia, kunnes haarukkaa uppoaa perunoihin helposti. Valuta perunat siivilässä.
Vaihe 2. Soseuta perunat
Lämmitä kermaa pienessä kattilassa, kunnes se on lämmintä mutta ei kuumaa. Lisää keitetyt perunat ja voi yleiskoneen kulhoon ja aseta yleiskoneen nopeudeksi 2. Lisää kermaa noin 60 ml:n annoksina, kunnes perunat ovat sopivan kermaisia. Nosta yleiskoneen nopeutta 1–2 pykälää jokaisella lisäyksellä. Vatkaa muusia, kunnes sen koostumus on lähellä tavoitettasi.
Vaihe 3. Lisää makua
Valitse yleiskoneen nopeudeksi jälleen 2. Mausta mustapippurilla ja jäljelle jääneellä suolalla. Voit halutessasi lisätä myös muita mausteita, kuten sinappia, valkosipulia, juustoa tai yrttejä. Vatkaa, kunnes ainekset ovat sekoittuneet.
Mikä KitchenAidin lisävaruste sopii parhaiten muusin valmistukseen?
Suosituin KitchenAid-lisävaruste perunamuusin valmistukseen on vatkain tai taikinasekoitin. Perunoiden soseuttaminen onnistuu molemmilla ilman liiallista sekoittamista, jolloin muusista ei tule tahmeaa ja liimaista. Jos pidät kuohkeasta muusista, vatkaa perunoita lopuksi vielä lankavispilällä, niin koostumuksesta tulee kevyttä ja ilmavaa. Varo kuitenkin vatkaamasta muusia liikaa.
Parhaat mausteet perunamuusiin
Muusia voi muunnella lisäämällä siihen herkullisia mausteita ja muita ainesosia. Maistuisiko juustolla höystetty muusi? Tai miltä kuulostaisi piparjuurimuusi? Luo unelmiesi perunamuusiresepti lisäämällä muusiin esimerkiksi erilaisia juustoja, valkosipulia, yrttejä, sipulia, kukkakaalia, suolalihaa tai kastikkeita. Kokeile rohkeasti erilaisia yhdistelmiä, niin kotitekoinen perunamuusi piristyy hetkessä. Alla muutamia makoisia esimerkkejä:
Vihannekset: paahdettu valkosipuli, raaka valkosipuli, kevätsipuli, salottisipuli, karamellisoitu sipuli, piparjuuri, kukkakaali.
Yrtit: ruohosipuli, persilja, rosmariini, salvia, timjami, tilli.
Mausteet: valkopippuri, valkosipulijauhe, sipulijauhe, suola, paprikajauhe, sinappijauhe, cajunmauste, juustokumina.
Juustot: parmesaani, Gruyere-juusto, vuohenjuusto, sinihomejuusto, feta, savustettu gouda.
Kastikkeet ja muut nesteet: kirnupiimä, smetana, piparjuurikastike, paahdettu voi, ranskankerma, kana- tai lihaliemi, Dijon-sinappi.
Lihat: pekoni, pancetta, prosciutto.
Kotitekoisen perunamuusin säilyttäminen
Voit säilyttää muusia jääkaapissa ilmatiiviissä rasiassa enintään kolme päivää. Muusin voi myös pakastaa, jolloin se säilyy hyvänä enintään vuoden. Muista kuitenkin, että pakastuspalamisen riski kasvaa mitä kauemmin muusi on pakastimessa. Seuraavat asiat on hyvä pitää mielessä muusin säilytyksestä:
Jääkaapissa: Säilytä muusi ilmatiiviisti. Käytä esimerkiksi muovirasiaa, uudelleensuljettavaa pakastepussia tai muovikelmua. Jos muusia on niin paljon, ettei rasian kansi mahdu kiinni, voit peittää rasian muovikelmulla.
Pakastimessa: Pakasta muusi ilmatiiviissä rasiassa. Voit myös mitata noin kupin kokoisia muusiannoksia ja asetella ne leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle. Aseta pelti pakastimeen ja anna muusiannosten jäätyä. Älä peitä peltiä. Siirrä sitten jäätyneet muusiannokset suureen uudelleensuljettavaan pakastepussiin ja säilytä pakastimessa enintään vuoden.
Resepti-ideoita perunamuusille
Yli jäänyttä perunamuusia voi hyödyntää monissa resepteissä, mukaan lukien Shepherd’s pie (lampaanlihalla), Cottage pie (naudanlihalla) ja Fish pie. Muusi sopii mainiosti myös Bubble & squeak -pyttipannuun, kun sitä paistaa kaalin, ruusukaalin, sipulin tai pekonin kanssa. Muusi tuo myös ihanaa pehmeyttä perunasämpylöihin ja muihin leipiin, joten muista varata sitä seuraaviin leivontahetkiin. Kana ja mykyt ovat nopea ja herkullinen ruoka, etenkin jos käytät mykyissä perunaa jauhojen sijaan. Voit myös pyöritellä muusista pyöryköitä ja uppopaistaa niistä perunakroketteja. Herkullista! Alla on lueteltu suosittuja muusireseptejä:
1. Shepherd's pie -reseptit
Porkkanoita, selleriä, rosmariinia… Shepherd’s pie ja Cottage pie ovat ihania talvisia lohturuokia – kokeile reseptiä vaikka jo tänään.
2. Valkosipuli-perunamuusireseptit
Mausta muusi valkosipulilla ja lisää muusi suoraan ruokaan tai tarjoile se lisukkeena.
3. Bataattimuusi pekaanipähkinöiden kera
Maistuisiko muusi, jota piristetään vaahterasiirapilla ja muskottipähkinällä? Varmasti maistuisi.
Asiantuntijan vinkit muusin valmistukseen yleiskoneella
Vaikka muusin valmistaminen yleiskoneella on todella helppoa, seuraavat neuvot on hyvä pitää mielessä:
Näin saat muusista kuohkean
Käytä Russet-perunoita. Niiden jauhomainen koostumus hajoaa helposti, joten niiden kypsentäminen ja soseuttaminen on vaivatonta. Näin perunat myös pysyvät keveinä.
Huuhtele perunat. Ennen keittämistä kuutioi perunat ja huuhtele niitä kylmällä vedellä, kunnes vesi on kirkasta. Kun olet valuttanut kypsät perunat siivilässä, huuhtele niitä kuumalla vedellä noin 30 sekunnin ajan ennen soseuttamista. Huuhtelu poistaa perunoista tärkkelystä.
Näin saat muusista täyteläistä
Yukon Gold -perunat ovat koostumukseltaan Russet-perunoita kiinteämpiä, jolloin muusista saattaa tulla täyteläisempää. Perunoiden kypsentäminen ja soseuttaminen kestää hieman kauemmin, ja niissä on enemmän tärkkelystä. Näin muusista tulee sakeampaa, mutta maku ja koostumus on silti ihanan täyteläinen ja voimainen.
Näin estät muusin liisteröitymisen
Älä käytä perunoita, joissa on vähän tärkkelystä ja paljon kosteutta. Huolehdi, että valmistelet ja kypsennät perunat ohjeiden mukaan.
Valittuasi perunat puhdista ne huolellisesti ja leikkaa ne samankokoisiksi paloiksi ennen keittämistä.
Näin muusista ei tule liian vetelää
Älä keitä perunoita liian suurella lämmöllä. Kiehauta vesi, laske lämpöä ja anna kiehua hiljalleen.
Valuta perunat huolellisesti. Älä lisää muusiin liikaa maitoa tai kermaa.
Jos muusista tulee liian vetelää, lisää siihen jotakin sakeutusainetta, kuten vehnäjauhoja tai maissitärkkelystä.
Perunamuusi on tullut jäädäkseen
Kun olet löytänyt suosikkipottusi ja luottoreseptin, muusin valmistaminen sujuu yleiskoneella käden käänteessä ja vain taivas on luovuutesi rajana. Kaupan valmismuusit jäävät pian unholaan, sillä mikään ei voita kotitekoista muusia, jota voi hyödyntää myös muissa helpoissa resepteissä pitkin viikkoa. Makoisasta muusista ei takuulla mene lusikallistakaan hävikkiin.
KitchenAid Chef
— Jaamme intohimomme tekemiseen
KitchenAid yhdistää ihmisiä, jotka rakastavat ruoanlaittoa ja leipomista, kahvin uuttamista ja luomista. KitchenAid on tehnyt yli 100 vuoden ajan töitä kaikkien Tekijöiden puolesta. Ikoniset laitteemme on tehty sinua ajatellen – ne avaavat ovet uusiin mahdollisuuksiin ja auttavat sinua saamaan parhaan mahdollisen hyödyn tekemisestä.