Shepherd's pie
Tätä runsasta irlantilaista ruokaa voit tehdä mistä tahansa kotoa löytyvistä vihanneksista. Se maistuu erityisen hyvältä kylmänä talvipäivänä.
Shepherd's pie
Tätä runsasta irlantilaista ruokaa voit tehdä mistä tahansa kotoa löytyvistä vihanneksista. Se maistuu erityisen hyvältä kylmänä talvipäivänä.
Välineet
Ainekset
700 - 750 g kuorittuja ja neljäsosiksi leikattuja Russet-perunoita
80 g voimakkaan makuista cheddaria
60 ml vispikermaa
60 g voita
1 + 1 tl merisuolaa
350 g luutonta lampaanlihaa leikattuna 5 cm:n kuutioiksi
340 g fileepihviä 5 cm:n kuutioiksi leikattuna
2 rkl oliiviöljyä
1 keltasipulia pieninä kuutioina
2 rkl tomaattipyreetä
1 tl mustapippuria
1 tl kuivattua timjamia
125 g valkosipulijauhetta
4 rkl maissia
110 g herneitä
15 g karkeasti silputtua persiljaa
Vaiheittaiset ohjeet
Laita kattilaan perunoita ja täytä se kylmällä vedellä. Kiehauta ja kypsennä, kunnes perunat ovat pehmenneet.
Sillä aikaa, kun perunat kypsyvät, kiinnitä monitoimikoneeseen käännettävä raastinlevy. Sulje kansi ja käytä laitetta suurella nopeudella. Aseta cheddarjuusto syöttöputkeen, työnnä se syöttöpainimella raastimeen ja raasta juusto. Poista juusto työkulhosta ja siirrä se sivuun.
Kiinnitä monitoimikoneeseen neliterä. (Työkulhoa ei tarvitse puhdistaa juuston raastamisen jälkeen.) Valuta perunat ja lisää sitten keitetyt perunat, kerma, pehmeä voi ja 1 tl suolaa työkulhoon. Sulje kansi, käytä sykäystä kolmesti ja käytä laitetta suurella nopeudella 5 sekunnin ajan (tai kunnes koostumus on sellainen kuin haluat). Siirrä perunat työkulhosta erilliseen kulhoon, peitä ja laita sivuun.
Puhdista työkulho ja kiinnitä se uudelleen monitoimikoneen runkoon. Kiinnitä puhdas neliterä työkulhoon ja laita lihat kulhoon. Sulje kansi. Käytä sykäystä 4–5 kertaa ja käsittele suurella nopeudella 10 sekunnin ajan jauhaaksesi lihan. (Käytä sykäystä tarvittaessa vielä muutaman kerran, jotta kaikki liha tulee jauhettua.)
Kuumenna uuni 200-asteiseksi ja laita ritilä uunin keskitasolle.
Kuumenna valurautapannu liedellä keskilämmöllä. Lisää oliiviöljyä ja kuutioitua sipulia. Kuullota sipulia, kunnes se alkaa tuoksua (noin 2 minuuttia), ja lisää sitten jauheliha, tomaattipyree, 1 tl suolaa, pippuri, valkosipulijauhe ja kuivattu timjami. Sekoita ainekset lastalla huolellisesti ja kypsennä liha. Kun lihassa näkyy enää hieman vaaleanpunaista sävyä, lisää maissi, herneet ja persilja. Sekoita uudelleen ja poista lämmöltä.
Lusikoi perunamuusia lihaseoksen päälle ja levitä se varovasti kuoreksi. Ripottele perunoiden päälle raastettua cheddarjuustoa ja tee sitten haarukalla uurteita perunamuusin päälle vetämällä haarukan piikkejä kevyesti perunamuusissa lautasen toiselta puolelta toiselle. Paista 20 minuuttia ja käytä sitten grillivastuksia 1–2 minuutin ajan, jotta juusto ruskistuu täysin.
Vinkki: Tätä reseptiä voi helposti muokata vaihtamalla vihanneksia ja mausteita tai paistamalla haluamassasi astiassa. Jos sinulla ei ole esimerkiksi valurautapannua, voit aina käyttää tavallista vuokaa.