Kolme vinkkiä pizzataikinan valmistamiseen
Lukuaika 5 minuuttia
29 huhtikuu 2024
Pizza. Kaikki pitävät siitä, ja kaikilla on oma suosikkinsa. Pepperonipizzan tilaaminen kantapaikasta perjantai-iltana on helppoa, mutta oman käsin tehdyn pizzan syöminen on suorastaan nautinnollista. Haluatko tehdä ravintolatasoista pizzaa kotona? Pidä nämä kolme tärkeää vinkkiä mielessä ja anna KitchenAid-yleiskoneen auttaa.
Kolme vinkkiä pizzataikinan valmistamiseen
Kaikki pizzareseptit ovat pohjimmiltaan samanlaisia. Kaikki jauhot tai hiivat eivät kuitenkaan toimi samalla tavalla
Pizza on italialaisen keittiön klassikkoruoka. Italialainen ruoanlaitto perustuu yksinkertaisiin resepteihin ja laadukkaisiin aineksiin. Ja niistähän pizzassakin on kyse. Pizzataikinaan tarvitaan vain neljä ainesosaa: jauhoja, vettä, hiivaa ja suolaa – myös oliiviöljyä voi lisätä halutessaan. Kaksi näistä vaatii enemmän miettimistä. Ensinnäkin: jauhot. Ne kannattaa valita viisaasti. Miksi? Koska ne vaikuttavat pizzaan enemmän kuin uskotkaan. Vilkaistaanpa vaihtoehtoja.
Pizzataikinan jauhovaihtoehdot
Vehnäjauho – Monet käyttävät pizzataikinan valmistamiseen vehnäjauhoja. Se mainitaan monissa resepteissä, ja sen saatavuus on hyvä. Todennäköisesti sitä löytyy sinunkin kaapistasi. Vehnäjauho sisältää runsaasti proteiinia, ja sitä on helppo käsitellä. Mutta saako sitä käyttämällä aikaan sitkeän ja rapean pohjan? Todennäköisesti ei. Siitä huolimatta se on varsin hyvä vaihtoehto. Sillä saa pizzaa, josta löytyy sekä pehmeyttä että hyvä rakenne.
Leipäjauho – Kaipaatko pizzapohjaan hieman enemmän rakennetta? Siinä tapauksessa leipäjauho on oikea valinta. Sen proteiinipitoisuus on korkeampi, joten gluteenia muodostuu enemmän, ja lopputuloksena on paksuhko, hieman sitkeämpi ja tiiviimpi kuori.
00-jauho – Tunnetaan myös jauhojen graalin maljana. Se on aivan oikein. Se on hienoksi jauhettua ja sisältää vain vähän proteiinia, ja se saa aikaan parhaan mahdollisen pohjan. Uskomattoman pehmeää ja mureaa, mutta samalla haurasta ja ohutta. Ei ihme, että sitä pidetään Italiassa parhaana.
Pizzataikinan hiivavaihtoehdot
Seuraavaksi valitaan hiiva. Hiivan valinta riippuu muutamasta seikasta. Kuinka paljon aikaa haluat käyttää pizzan tekemiseen? Miltä haluat pohjan maistuvan? Aiotko valita perinteisen tai nopean kohottamisen? Tutustutaanpa vaihtoehtoihin:
Kuivahiiva – Monet pizzataikinat tehdään kuivahiivaa käyttäen. Se on suosittu valinta. Haluatko käyttää sitä pizzataikinassasi? Ensin hiiva on aktivoitava lämpimällä vedellä, jonka lämpötila on 35–40 °C. Sen jälkeen joukkoon sekoitetaan jauhot ja muut ainekset.
Pikahiiva – Se muistuttaa kuivahiivaa, mutta on hieman kätevämpää, sillä sitä ei tarvitse aktivoida lämpimällä vedellä. Voit ripotella sen suoraan taikinaan.
Tuorehiiva – Tuorehiiva on harvinaisempi valinta, mutta jotkin pizzaintoilijat vannovat sen nimeen. Miksi? Koska se saa aikaan täyteläisemmän ja voimakkaamman maun.
Hapanjuuri - Tiedätkö ne pizzapohjat, joissa on tunnusomainen, hieman hapan maku ja sitkeä, rustiikkinen rakenne? Ne on tehty hapanjuureen, joka on luontaisesti hapatettu jauho-vesiseos. Koska käymisprosessi vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä, kyseessä on lähinnä erikoiskäyttöön tarkoitettu nostatusaine. Se on toisaalta odotuksen arvoinen. Se antaa pizzataikinalle ainutlaatuisen hapanleivän maun.
Vaivaaminen, kohottaminen ja venyttäminen: pizzataikinan tekemisen kriittiset hetket
Taikinan valmistaminen alusta alkaen ei ole vain tyydyttävää, vaan se myös luo herkullisen pohjan autenttiselle, kotitekoiselle pizzalle. Huomaat, että kaupasta ostettu pizza ei enää tunnu samalta. Mutta ennen kuin pääset upottamaan kätesi taikinaan, tutustutaan teoriaan kolmen pizzavalmistusprosessin vaiheen (vaivaaminen, kohottaminen ja venyttäminen) taustalla.
Pizzataikinan vaivaaminen
Mahtavaa pizzaa ei voi tehdä vaivaamatta taikinaa kunnolla. Vaivaamalla rakennetaan taikinan gluteenirakennetta, joka tekee siitä elastista ja vahvaa. Käsin vaivaamisessa on puolensa, mutta se vaatii myös paljon työtä ja taitoa. Miksi et siis antaisi KitchenAid-yleiskoneen ja taikinakoukun hoitaa vaivaamisen? Käytä taikinakoukkua matalalla nopeudella. Näin kätesi jäävät vapaiksi, ja voit keskittyä täytteisiin.
Mistä tiedät, milloin vaivaaminen on syytä lopettaa? Noudata aluksi aina reseptissä mainittua vaivaamisaikaa. Jos kuitenkin olet epävarma, tee ikkunatesti. Se on nopea keino selvittää, onko taikinaa vaivattu riittävästi. Ota pieni pala taikinaa ja venytä sitä varovasti. Kun venytät taikinaa, sen pitäisi ohentua vähitellen repeämättä. Jos saat venytettyä taikinan niin ohueksi, että valo kuultaa sen läpi – aivan kuin ikkunan – taikina on valmista.
Pizzataikinan kohottaminen
Pizzan kohottaminen vaikuttaa pizzapohjan makuun ja koostumukseen. Kaikille pizzoille ei kuitenkaan sovi sama tyyli. Muutama asia määrittää parhaan kohottamistavan. Mitä hiivaa käytät? Millaista pizzaa haluat valmistaa? Ja milloin ajattelit syödä sitä? Pizzataikinaa voi kohottaa kahdella tavalla:
Lämpimässä paikassa
Haluatko tehdä pizzapohjan nopeasti? Silloin tämä on hyvä tapa. Peitä taikina ja aseta se lämpimähköön ja kosteaan paikkaan. Lämpö saa hiivan toimimaan, ja kosteus estää taikinaa kuivumasta. Onko sinulla leipäkulho? Kannattaa kaivaa se esiin. Se luo täydellisen ympäristön taikinan kohoamiselle.
Jääkaapissa
Jos sinulla ei ole kiire, kokeile pizzataikinan kohottamista jääkaapissa. Se vie hieman enemmän aikaa, mutta hidas hapattaminen saa aikaan monitahoisemman maun sekä sitkeän ja ilmavan koostumuksen. Laita vain taikina kulhoon, peitä se muovikelmulla ja anna sen kohota jääkaapissa vähintään vuorokauden ajan.
Pizzataikinan venyttäminen
Kun on aika alkaa venyttää pizzataikinaa, kannattaa muistaa yksi tärkeä asia: älä käytä kaulinta. Se puristaa taikinasta ilmat pihalle, jolloin rakenteesta tulee turhan tiheä ja kova. Käytä sen sijaan jotakin seuraavista tekniikoista:
Yksinkertainen venytys
Laita taikina jauhotetulle alustalle. Litistä ensin taikina käsin. Painele sitten taikinaa kevyesti kämmenilläsi keskiosasta reunoja kohti. Se ei saa revetä, joten painele hellästi ja pehmeästi käyttämättä sormenpäitäsi. Pyöritä taikinaa välillä, jotta se pysyy tasaisen paksuna.
Rystysmenetelmä
Öljyä ensimmäiseksi kätesi. Aseta sitten pizzataikina varovasti rystystesi päälle ja nosta se silmiesi tasolle. Kun kannattelet taikinaa rystysilläsi, liikuta käsiäsi hitaasti kauemmas toisistaan venyttäen taikinaa.
Ohjauspyörämenetelmä
Tässä menetelmässä annetaan painovoiman tehdä taikojaan. Se venyy luonnollisesti, mikä vahvistaa taikinaa. Nosta pizzataikinaa reunasta ja pidä siitä kiinni kuin ohjauspyörästä. Kun pyörität pohjaa, purista reunoja varovasti.
Pizzan kokoaminen ja paistaminen – panosta täytteisiin ja nosta lämpöä
Kun pizzataikina on kohonnut ja uuni käy kuumana, on aika koota ja paistaa pizza.
Täydellisen pizzan kokoaminen
Levitä ensin pizzapohjan päälle reilu kerros tomaattikastiketta. Tomaattien täyteläinen ja kirpeä maku on hyvä perusta aidolle pizzalle. Haluatko valmistaa kastikkeen alusta alkaen? Kokeile tätä klassikkoa marinara-kastike. Se on herkullisen yksinkertaista ja täynnä makua.
Siirrytäänpä pizzan täytteisiin. Jos pohja on rapea ja kastike herkullista, et tarvitse enää juuri muuta kuin hieman juustoa. Voit kuitenkin valita täytteiksi mitä vain haluat. Vaihtoehtoja on sieniä ja kinkkua sisältävistä klassikoista erikoisempiin versioihin, kuten kana tikka masala tai päärynä ja sinihomejuusto.
Pizzan paistaminen
Miten saat kotitekoisesta pizzasta yhtä hyvää kuin italialaisessa suosikkiravintolassasi? Lämmittämällä uunin tulikuumaksi. Pizzat pitävät kuumuudesta. Mitä kuumempi, sitä parempi. Voit käyttää joko perinteistä uunia, grilliä tai pizzauunia, kunhan esilämmität ne aina suositeltuun lämpötilaan, joka on yleensä noin 260 celsiusastetta uunissa ja 400 celsiusastetta pizzauunissa. Uunipellin tai pizzakiven on hyvä olla esilämmityksen aikana uunissa. Aseta sitten pizza kuumalle uunipellille tai pizzakivelle, jolloin saat tasaisen kypsän ja rapean pohjan ja kuuman juustopäällisen.
Tekeekö mielesi pizzaa? Kokeile näitä kotitekoisia pizzoja
Nyt kun ymmärrät perusasiat, olet valmis tekemään herkullista kotitekoista pizzaa. Kaipasit sitten klassisempaa tai hieman erikoisempaa pizzaa, nämä maukkaat pizzareseptit maistuvat takuulla.
KitchenAid Chef
— Jaamme intohimomme tekemiseen
KitchenAid yhdistää ihmisiä, jotka rakastavat ruoanlaittoa ja leipomista, kahvin uuttamista ja luomista. KitchenAid on tehnyt yli 100 vuoden ajan töitä kaikkien Tekijöiden puolesta. Ikoniset laitteemme on tehty sinua ajatellen – ne avaavat ovet uusiin mahdollisuuksiin ja auttavat sinua saamaan parhaan mahdollisen hyödyn tekemisestä.