Mitä on kahvin crema?
min lukuaika
11 joulukuu 2024
Cremaa pidetään täydellisen espresson merkkinä, muta mitä se oikeastaan on? Miksi sitä tavoitellaan? Paljastamme ruosteensävyisen espressovaahdon salaisuudet ja kerromme, miten teet sitä kotona espressokoneella.
Mitä crema on?
Crema on espressosi päällä oleva kermainen, punaruskea vaahto. Sen lisäksi, että se näyttää kutsuvalta, se on täynnä makua, rakennetta ja aromeja. Tämä kaunis vaahtokerros ilmestyy, kun kuuma vesi pakotetaan korkealla paineella kahvinpurujen läpi, mikä emulgoi kahvipapujen öljyt ja muodostaa pieniä, sileitä kuplia. Se nostaa kahvin laadun ja täyteläisyyden tasolle, joka ei ole mahdollinen muita uuttomenetelmiä käyttämällä. Siksi siitä on muodostunut hienoimman autenttisen makuisen espresson merkki.
Näin teet täydellisen creman
Täydellinen crema on sileä, vaahtomainen ja tasaisen värinen, ja sen pitäisi säilyä espresson päällä noin kaksi minuuttia ennen kahvin sekaan katoamista. Creman onnistumiseen vaikuttaa viisi tekijää: pavut, jauhatus, tamppaaminen, paine ja lämpötila. On Täysautomaattiset espressokoneet huolehtivat näistä muuttujista, mutta voit silti kokeilla kaikenlaista ja ihmetellä erilaisia lopputuloksia. On a Puoliautomaattinen espressokone antaa ohjat sinulle ja voit nauttia täydellisen kahvin ja creman teon opettelusta. Näin homma toimii:
Mitkä ovat creman kannalta parhaat espressopavut?
Vastapaahdetuista kahvipavuista vapautuu öljyjä ja kaasuja, jotka auttavat muodostamaan kauniin ja tiiviin espressovaahdon. Aina se ei onnistu, mutta kahvipapujen käyttäminen pian paahtamisen jälkeen luo cremaan parhaan koostumuksen. Yhä useammat kahvilat paahtavat omat kahvipapunsa tarjotakseen asiakkailleen parhaan mahdollisen creman. Voit jauhaa pavut juuri ennen niiden uuttamista myös kotona, jotta kaikki niiden kallisarvoiset ainekset, öljyt ja aromit säilyvät. Tiesitkö, että Robusta-kahvipavuista saat rikkaimman creman? Voit sekoittaa niitä Arabica-kahvipapuihin löytääksesi oman ihannesekoituksesi. Tutustu erilaisiin kahvipapuihin>
Vinkki: Varmista, että vesi ei ole liian pehmeää. Jos asut pehmeän veden alueella, kannattaa harkita pullotetun veden käyttöä.
Oikean jauhatuksen valitseminen
Kahvipapujen jauhatuskoko on tärkeä tekijä luonnollisen creman tuottamisessa. Jos jauhatus on liian karkea, vesi valuu läpi liian nopeasti, kahvi on aliuutettua ja crema ohut ja heikko. Liian hieno jauhatus taas aiheuttaa kahvin yliuuttumisen ja epätasaisen ja tumman creman. Kokeile eri jauhatuskokoja, niin löydät espressokoneeseesi ja kahvilaatuusi sopivan jauhatuksen. KitchenAidin kahvimyllyssä on 70 asetusta hyvin karkeasta erittäin hienojakoiseen, joten voit testailla eri jauhatuksia ja löytää sopivan vaihtoehdon. Näin jauhat kahvia kotona >
Tiiviin ja tasaisen tamppauksen salaisuus
Tamppaaminen on jauhetun kahvin puristamista espressokoneen suodatinkahvaan tampperiksi kutsutulla työkalulla. Se saa veden virtaamaan tasaisesti kahvin läpi ja auttaa muodostamaan täyteläisen creman. The portafilter for the KitchenAidin puoliautomaattisen espressokoneen suodatinkahvassa on erityinen litteä pohja, jotta tamppauksesta tulisi vaikuttavan yhtenäinen ja tiivis. Siinä on upotetut nokat ja laadukas 58 mm:n halkaisija, jotta lämpötila pysyisi optimaalisena koko uuttamisen ajan. Nyt olet valmis tekemään maukkaita espressoja virheettömällä vaahdolla.
Näin valmistat espressoa kotona
Täydellinen paine espressovaahdolle
Creman saa aikaan ainoastaan espressokonetta käyttämällä, sillä sen uuttomenetelmä on nopea ja korkeapaineinen. Ammattilaiset suosittelevat vähintään 9 baarin pumppupainetta. Mikä on baari? Hyvä kysymys. Se on kahvinpuruihin kohdistetun paineen mittayksikkö. Kuumaa vettä pumpataan painekammioon, jossa se tiivistyy noin 8–10 kertaisesti normaaliin ilmanpaineeseen verrattuna. Tämä paine on välttämätön kahvipapujen uuttamisessa ja paksun, rikkaan creman muodostamisessa. KitchenAidin espressokoneet esihauduttavat kahvin alhaisella paineella ja niissä on 15 baarin italialainen pumppu, joka luo optimaalisen paineen. Voit siis valmistaa helposti annoksen espressoa kauniilla cremalla. Se on hyvä lisä taitoihisi.
Pidetään lämpötila kuumana! Lämpötilan säilyttäminen tasaisena
Espresson crema-palapelin viimeinen pala on lämpötila. Veden on oltava tarpeeksi lämmintä, että kahvin sokerit karamellisoituvat, mutta ei niin kuumaa, että se pilaa upeat aromit. Espressolle optimaalinen lämpötila on 92–96 °C.
Thermocoil-tekniikka ja älyanturit takaavat nopean kuumennuksen ja pitävät lämpötilan juuri oikeana koko prosessin ajan. Et siis joudu odottelemaan espressoasi. Perfetto!
illy x KitchenAid ovat kumppaneita espresson valmistuksessa
KitchenAid on aloittanut yhteistyön rakastetun italialaisen kahvimerkin illyn kanssa mahdollistaakseen aidon espressokokemuksen kotona. Tämä yhteistyö tarjoaa kaiken mitä tarvitset: erinomaiset espressokeittimet ja italialaista kahvia. illyn Arabica-kahvipapuja on saatavilla rajoitetun ajan KitchenAidin espressokoneiden mukana toimitettavassa tutustumispakkauksessa. Mukana on myös uutta Arabica Selection Brasile Cerrado Mineiro -kahvia, joka on ensimmäinen kokonaan regenagri-sertifioitu, regeneratiivisesti viljelty kahvi. Jokainen hörppy luo onnea.
Rachel Thomas
— Mum and KitchenAid fan
I’m a busy parent and writer who loves the buzz of creativity — and coffee — to get me through life! I jump straight into new trends and techniques and enjoy sharing my experiences online.