Näin teet espressoa kotonasi
min lukuaika
11 joulukuu 2024
Selvitä yhden suosituimman italialaisjuoman salat. Espressokahvi on nopea ja miellyttävä juoma. Se valmistuu, kun hyvin kuuma vesi pakotetaan suurella paineella hienon kahvijauheen läpi. Paljastamme, miten loihdit itsellesi täydellisen espresson ja pääset nauttimaan siitä parhaiten mukavasti kotonasi.
Näin teet espressoa kotonasi
Näin teet espressoa kotona
Tuoretta kahvia alle 30 sekunnissa? Kyllä, se onnistuu kotona! Espresso vaatii painetta, sillä kahvi valmistuu pakottamalla kuumaa vettä tampattujen kahvinpurujen läpi. Tämän voi tehdä monella tavalla. Saatavilla on myös manuaalisia espressokoneita, joissa on vipu, mutta joissa ei voi säätää esimerkiksi painetta ja veden lämpötilaa. Harjoitus tekee siis mestarin.
Jos valitset täys- tai puoliautomaattisen espressokoneen kotiin, osa valmistusprosessista tai koko valmistusprosessi hoituu automaattisesti. Näin saat aina hyvin valmistettua kahvia vaivatta. Täysautomaattisella espressokoneella voit valita haluamasi juoman napauttamalla näyttöä, niin kone valmistaa sinulle maukkaan kupposen. Jos haluat kanavoida sisäistä baristaasi, valitse puoliautomaattinen espressokone. Näin se toimii:
Täytä vesisäiliö raikkaalla vedellä ja papusäiliö pavuilla.
Valitse suodatinsihti ja aseta se suodatinkahvaan.
Valitse jauhatuskoko ja -määrä ja annostele purut.
Aseta suodatinkahva tasaiselle alustalle ja tamppaa purut tampperilla.
Lukitse suodatinkahva koneen suodatinpäähän.
Valitse valmistustila, annosmäärä ja lämpötila.
Paina käynnistyspainiketta ja lumoudu valmistuvan espresson tuoksusta.
Mitä on espresso?
Espresso ei ole kahvipapulaji. Siinä on kyse kahvintekomenetelmästä, jonka nimitys tulee italian sanasta ”puristettu”. Pieni määrä lähes kiehuvaa vettä pakotetaan paineistettuna hienon kahvijauheen läpi. Näin kahviin saadaan papujen aidoin aromi. Espresso on paksumpaa ja vahvempaa kuin muut kahvit, minkä vuoksi sitä rakastetaankin. Espressoa tarjoillaan joko sellaisenaan tai tuplaespressona, ja sitä käytetään myös monissa muissa herkullisissa juomissa, kuten lattessa, cappuccinossa tai macchiatossa, sekä jälkiruuissa, kuten tiramisussa tai jäätelössä.
Onko espressossa paljon kofeiinia?
Monet luulevat, että kupillisessa espressoa on enemmän kofeiinia kuin muissa kahvijuomissa. Espressoissa on yleensä kuitenkin vähemmän kofeiinia annosta kohden, koska kahvin määrä on pieni. Keskiverto espressojuoma (30 ml) sisältää noin 63 milligrammaa kofeiinia, kun taas valumalla suodatettu tyypillinen kahviannos (178 ml) sisältää noin 110 milligrammaa kofeiinia. Koska espresso juodaan paljon nopeammin kuin suodatinkahvi, tuntuu kuin kofeiinia tulisi kerralla vahva annos. Voi tuntua siltä, että kofeiinia on saatu enemmän kuin sitä oikeasti on.
Aidon makuista kahvia
Espressokahvia on aina tehty koneella, jonka suunnitteli ensimmäisenä Angelo Moriondo vuonna 1884. Luigi Bezzera paranteli tätä mallia vuosikymmeniä myöhemmin lisäten siihen suodatinkahvan ja useita suodatinpäitä. Nykypäivän espressokoneet ovat entistäkin älykkäämpiä – KitchenAidin espressokoneissa on veden nopeasti kuumentava Thermocoil-tekniikka. Toinen innovaatio on puoliautomaattisissa espressokoneissa oleva tasapohjainen suodatinkahva, jossa on tamppaamista helpottavat upotetut nokat. Uusi espressokone kunnioittaa alkuperäistä valmistustapaa ja taikoo poikkeuksellisen hyvää kahvia osaksi päivittäistä rutiiniasi.
Näin saat täyteläisen crema-vaahdon
Crema on se tunnettu kullanruskea vaahto, joka muodostuu luonnostaan espressojuoman pinnalle. Miten se saadaan aikaan? Kyse on paineesta. Pumpulla toimivat espressokoneet tuottavat riittävän paineen, jotta juomaan tulee houkutteleva ja täyteläinen crema-vaahto. KitchenAid-espressokoneissa on 15 baarin italialainen pumppu, joka tuottaa ihanteellisen paineen täyteläisen juoman valmistamiseen. Näin voit siis tehdä samanlaista aidon makuista espressoa, jota voisit saada omassa lempikahvilassasi. Opi lisää kahvin crema-vaahdosta >
Mikä paahtoaste sopii espressoon?
Vaikka espressoharrastajat ovatkin eri mieltä monesta asiasta, he ovat samaa mieltä kahvin paahtoasteesta ja jauhatustarkkuudesta. Hyvä perussääntö on, että makuhermoja hellivät tummat paahtoasteet sopivat parhaiten nopeaan kahvinkeittämiseen, kuten espressokoneisiin. Se johtuu siitä, että vaaleamman paahtoasteen pavut ovat vähemmän huokoisia, jolloin yhdisteet irtoavat niistä hitaammin. Vaaleapaahtoiselle kahville sopii valmistaminen valuttamalla tai päälle kaatamalla. Espressossa vaaleapaahtoinen kahvi voi kuitenkin maistua lattealta. Tutustu eri tyyppisiin kahvipapuihin >
Täydellinen maku itsejauhetuilla pavuilla
Kun jauhat omat kahvipapusi sen sijaan, että ostaisit valmista kahvijauhetta, saat palkkioksi upeat maut ja aromit. Tästä syystä espressokoneet, joissa on integroitu kahvimylly, tarjoavat uskomattoman tuoretta ja herkullista kahvia. Jos kahvia ei käytetä heti, se alkaa hapettua. Sen luonnolliset öljyt ja maku alkavat heikentyä, vaikka kahvia säilyttäisi ohjeiden mukaisesti.
illy x KitchenAid ovat kumppaneita espresson valmistuksessa
KitchenAid on aloittanut yhteistyön rakastetun italialaisen kahvimerkin illyn kanssa mahdollistaakseen aidon espressokokemuksen kotona. Tämä yhteistyö tarjoaa kaiken mitä tarvitset: erinomaiset espressokeittimet ja italialaista kahvia. illyn Arabica-kahvipapuja on saatavilla rajoitetun ajan KitchenAidin espressokoneiden mukana toimitettavassa tutustumispakkauksessa. Mukana on myös uutta Arabica Selection Brasile Cerrado Mineiro -kahvia, joka on ensimmäinen kokonaan regenagri-sertifioitu, regeneratiivisesti viljelty kahvi. Jokainen hörppy luo onnea.
Espresson juominen
Kai espresso vain juodaan, eikä muuta? Jos haluat juoda sen kuin italialainen, toimi seuraavasti:
Huuhtele suu lasillisella vettä, mieluiten hiilihapotetulla
Haistele espressoa ja nauti sen vahvasta aromista
Sekoita juomaan crema-vaahto ja halutessasi sokeri (joka on yleensä maustettu Italiassa)
Siemaile tai ota kulauksia – molemmat tarjoavat erilaisen elämyksen – kunhan juot espresson ennen kuin se jäähtyy
Anna kahvin täyttää suu – nauti siitä.
Luovuutta peliin maitoisilla espressojuomilla
Olet oppinut, miten espressoa voi tehdä kotona. Nyt on aika tutustua rohkeasti uusien kahvielämysten loihtimiseen – esimerkiksi cappuccinoihin, macchiatoihin ja frappeihin. Puoliautomaattisessa espressokoneessa on höyrysuutin, jolla saat maitoon täydellisen koostumuksen. Voit upottaa höyrysuuttimen ja höyryttää (kuumentaa) maitoa pyörittämällä tai asettaa suuttimen pinnan tuntumaan, jolloin tuotettu ilma saa maidon vaahtoamaan. Aloita kylmällä maidolla ja kannulla, sillä kylmyys auttaa tuottamaan pieniä kuplia ja parantaa vaahtoavuutta.
Voit käyttää lehmänmaidon lisäksi kasvimaitoa, kuten soija-, manteli-, kaura- tai kookosmaitoa. Vegaaniset kahvit ovat herkullisia! Jos haluat täysautomaattisen espressokoneen, joka valmistaa juoman yhdellä painalluksella, valitse KF8-malli, jossa on ainutlaatuinen kasvijuomatila.
Victoria Woodward
— Yhdistyneessä kuningaskunnassa asuva ruoan ystävä
Hei! Olen Brightonissa asuva kahden lapsen äiti ja kirjoitan työkseni. Olen kova leipomaan, vaikka olen ennemminkin innokas kuin taitava. Jaan mielelläni oppimiani ruokavinkkejä ja ideoita.