Erilaiset kahvipavut
min read
29 huhtikuu 2024
Vaikka Arabica on suosituin ja tunnetuin kahvipapu, se on vain yksi tarjolla olevista herkullisista vaihtoehdoista. Tässä pikaoppaamme tärkeimpiin kahvipapulajikkeisiin, niiden makuun ja siihen, miten saat niistä parhaiten kaikki aromit irti. Oletko valmis makutestiin?
Erilaisia kahvipapuja kokeiltavaksi
Vaikka kahvia on satoja erilaisia laatuja, kaikki viljellyt kahvipavut kuuluvat johonkin seuraavista päätyypeistä:
Arabica
Robusta
Liberica
Excelsa
Kaikilla on omat herkulliset ominaisuutensa, eli maistettavaa ja kokeiltavaa riittää. Kokonaisten kahvipapujen ostaminen ja niiden jauhaminen itse juuri ennen uuttamista takaa tuoreimmat maut, öljyt ja aromit. Minkätyyppisen kahvipavun valitsetkin, papujen jauhaminen kannattaa aina. Ihastut varmasti koko prosessiin ja aisteille tarjottavaan kokemukseen. Tutustu kahvimyllyyn >
Arabica takaa pehmeän makeuden
Arabica on ehdottomasti suosituin kahvipaputyyppi. Yli puolet maailman kahvintuotannosta on peräisin Arabica-kasvista. Se saattaa jopa olla ensimmäinen ihmisten nauttima kahvipapu, sillä sen historia ulottuu Etiopiaan 900-luvulle eaa. Nämä kahvipavut tunnetaan niiden pehmeästä mausta, jossa on häivähdys suklaata, karamellia, pähkinää, hedelmiä ja marjoja. Arabica-kahvia on useita eri alatyyppejä kokeiltavaksi. Se on suosittua, koska sen kofeiinipitoisuus on suhteellisen alhainen, mutta sen luonnollinen sokeripitoisuus on korkea ja se on hyvin maukasta. Monet ammattilaiset sanovat Arabican sopivan parhaiten juotavaksi mustana (tai hyvin pienellä määrällä maitoa), ja että paras tapa valmistaa sitä on suodatinkahvinkeittimellä tai espressokoneella. Tutustu Artisan-espressokoneeseen >
Vahva Robusta
Robusta on toiseksi tuotetuin kahvilaji. Tämä papu on peräisin Saharan eteläpuolisesta Afrikasta, mutta sitä voidaan kasvattaa lähes missä tahansa. Kasvi on nimensä mukaisesti vahva ja kestävä. Robustassa on Arabicaa kitkerämpi maku ja korkeampi kofeiinipitoisuus. Sen ainutlaatuista makua kuvataan usein maanläheiseksi tai tammiseksi. Jämerä Robusta-papu sopii hyvin espressoon, sillä sen crema on kaunis, täyteläinen, tiivis ja maukas. Jos olet creman ystävä, Robusta sopii sinulle. Mitä on kahvin crema?
Savuinen ja mausteinen Liberica
Liberica yltää suosiossa kolmanneksi, mutta pavut ovat kalliita ja niitä voi olla hankala löytää läntisen ja keski-Afrikan sekä Kaakkois-Aasian ulkopuolelta. Sen pavut ovat epäsäännöllisen muotoisia ja paljon suurempia kuin Arabica- tai Robusta-pavut. Maku on savuinen, puinen ja pähkinäinen häivähdyksellä marjoja ja mausteita. Liberica on parhaimmillaan suodatinkahvissa, juotuna mustana tai sokerilla. Jos joskus saat käsiisi tätä harvinaista kahvia, sekoita sitä Arabicaan, jos haluat espressoa erilaisella potkulla. Se sopii erinomaisesti pohjaksi erikoisemmalle lattelle tai cappuccinolle maitovaahdolla.
Excelsasta hapanta hedelmäisyyttä
Excelsa-papuja kasvatetaan pääasiassa Kaakkois-Aasiassa, ja niitä on melko vaikea löytää. Excelsa kuuluu Liberica-perheeseen, mutta se on silti hyvin omalaatuinen. Mantelinmuotoiset pavut tuottavat happaman hedelmäisen ja mutkikkaan aromin, joka maistuu sekä vaalealle että tummalle paahdolle. Voit valmistaa itsellesi kupillisen Excelsaa suodatinkahvinkeittimellä tai kaatamalla veden käsin, mutta valmistus onnistuu myös pressopannulla. Liberican tavoin se sopii hyvin eri kahvien yhdistelmiin, lisäten mystisyyttä mielenkiintoisten aromien muodossa, ja voit kokeilla eri versioita kotona. Tutustu erityyppisiin kahveihin >
Miksi kahvi kannattaa jauhaa kotona?
Jokainen näistä kahvipaputyypeistä antaa erilaisen makuelämyksen, joten on tärkeää tehdä niille oikeutta jauhamalla ne itse kotona juuri ennen uuttamista, jotta kahvi maistuisi mahdollisimman tuoreelta. Kaikki upeat aromit ja tärkeät yhdisteet vapautuvat heti kun kahvi on kosketuksissa veden kanssa. Jauhatuskoko määrittää tavan, jolla maut uutetaan, kun kahvi on kosketuksissa veteen, joten on tärkeää käyttää laadukasta kahvimyllyä, jossa on tarkat asetukset.
Oikean jauhatuksen valinta on tärkeää
Kahviasiantuntijat tietävät oikean jauhatuskoon, ja syystä. Jauhatuskoko vaikuttaa suoraan valmistetun kahvin makuun ja rakenteeseen. Miksi? Se on tiedettä. Karkeampi jauhatus päästää veden lävitseen nopeammin, jolloin pinta-ala, jolta makuja poimitaan talteen, on pienempi. Tällöin veden pitää olla pidempään kosketuksissa kahviin, jotta aromit saataisiin kulkeutumaan kuppiisi asti. Hieno jauhatus on pakattu tiiviisti ja sen pinta-ala on suurempi, joten sen ei tarvitse olla yhtä pitkään kosketuksissa veden kanssa. Liian pitkä aika tekee kahvista yliuutettua ja maultaan kitkerää ja onttoa. Yhdistele erilaisia jauhatuksia eri uuttotapoihin. Kahvimyllymme 70 jauhatuskoon ansiosta voit kokeilla eri vaihtoehtoja täydellisellä tarkkuudella. Näin jauhat kahvia kotona >
"Kahvi tuoksuu vasta jauhetulta taivaalta."
JESSI LANE ADAMS
Rachel Thomas
— Mum and KitchenAid fan
I’m a busy parent and writer who loves the buzz of creativity — and coffee — to get me through life! I jump straight into new trends and techniques and enjoy sharing my experiences online.