Erilaiset kahvipavut
min lukuaika
11 joulukuu 2024
Suurelle osalle meistä kahvi on lohdullinen rutiini, joka rytmittää päivää. Kahvikupin taakse kätkeytyy kuitenkin aivan oma maailmansa. Kuinka usein pysähdymme ajattelemaan, millaisista pavuista nauttimamme kahvi on valmistettu? Arabica-pavut ovat kaikille tuttuja miedon makunsa ansiosta, mutta papuja on moneen lähtöön. Kaikilla niillä on oma upea persoonansa, aina Robusta-papujen vahvasta mausta Liberican ainutlaatuiseen aromaan. Tässä blogikirjoituksessa kerromme, mikä tekee näistä pavuista niin ainutlaatuisia ja miten niiden parhaat ominaisuudet saadaan esille. Oletko valmis makutestiin?
Erilaisia kahvipapuja kokeiltavaksi
Vaikka kahvia on satoja erilaisia laatuja, kaikki viljellyt kahvipavut kuuluvat johonkin seuraavista päätyypeistä:
Arabica
Robusta
Liberica
Excelsa
Kaikilla on omat herkulliset ominaisuutensa, eli maistettavaa ja kokeiltavaa riittää. Kokonaisten kahvipapujen ostaminen ja niiden jauhaminen itse juuri ennen uuttamista takaa tuoreimmat maut, öljyt ja aromit. Minkätyyppisen kahvipavun valitsetkin, papujen jauhaminen kannattaa aina. Ihastut varmasti koko prosessiin ja aisteille tarjottavaan kokemukseen.
KitchenAidin kotikäyttöön tarkoitetuissa espressokoneissa on sisäänrakennetut kahvimyllyt, jotta kahvi on takuulla tuoretta. Valitsemalla täysautomaattisen espressokoneen voit nauttia täysin vaivattomasta kahvinvalmistuksesta. Jos taas valitset puoliautomaattisen koneen, saat pitää ohjat omissa käsissäsi. Etkö ole varma, kumman valita? Kokeile kätevää valintatyökalua, joka auttaa selvittämään, kumpi laite sopii paremmin sinun tarpeisiisi.
Arabica takaa pehmeän makeuden
Arabica on ehdottomasti suosituin kahvipaputyyppi. Yli puolet maailman kahvintuotannosta on peräisin Arabica-kasvista. Se saattaa jopa olla ensimmäinen ihmisten nauttima kahvipapu, sillä sen historia ulottuu Etiopiaan 900-luvulle eaa. Nämä kahvipavut tunnetaan niiden pehmeästä mausta, jossa on häivähdys suklaata, karamellia, pähkinää, hedelmiä ja marjoja. Arabica-kahvia on useita eri alatyyppejä kokeiltavaksi. Se on suosittua, koska sen kofeiinipitoisuus on suhteellisen alhainen, mutta sen luonnollinen sokeripitoisuus on korkea ja se on hyvin maukasta. Monet ammattilaiset sanovat Arabican sopivan parhaiten juotavaksi mustana (tai hyvin pienellä määrällä maitoa), ja että paras tapa valmistaa sitä on suodatinkahvinkeittimellä tai espressokoneella. Tutustu Artisan-espressokoneeseen >
Vahva Robusta
Robusta on toiseksi tuotetuin kahvilaji. Tämä papu on peräisin Saharan eteläpuolisesta Afrikasta, mutta sitä voidaan kasvattaa lähes missä tahansa. Kasvi on nimensä mukaisesti vahva ja kestävä. Robustassa on Arabicaa kitkerämpi maku ja korkeampi kofeiinipitoisuus. Sen ainutlaatuista makua kuvataan usein maanläheiseksi tai tammiseksi. Jämerä Robusta-papu sopii hyvin espressoon, sillä sen crema on kaunis, täyteläinen, tiivis ja maukas. Jos olet creman ystävä, Robusta sopii sinulle. Mitä on kahvin crema?
Savuinen ja mausteinen Liberica
Liberica yltää suosiossa kolmanneksi, mutta pavut ovat kalliita ja niitä voi olla hankala löytää läntisen ja keski-Afrikan sekä Kaakkois-Aasian ulkopuolelta. Sen pavut ovat epäsäännöllisen muotoisia ja paljon suurempia kuin Arabica- tai Robusta-pavut. Maku on savuinen, puinen ja pähkinäinen häivähdyksellä marjoja ja mausteita. Liberica on parhaimmillaan suodatinkahvissa, juotuna mustana tai sokerilla. Jos joskus saat käsiisi tätä harvinaista kahvia, sekoita sitä Arabicaan, jos haluat espressoa erilaisella potkulla. Se sopii erinomaisesti pohjaksi erikoisemmalle lattelle tai cappuccinolle maitovaahdolla.
Excelsasta hapanta hedelmäisyyttä
Excelsa-papuja kasvatetaan pääasiassa Kaakkois-Aasiassa, ja niitä on melko vaikea löytää. Excelsa kuuluu Liberica-perheeseen, mutta se on silti hyvin omalaatuinen. Mantelinmuotoiset pavut tuottavat happaman hedelmäisen ja mutkikkaan aromin, joka maistuu sekä vaalealle että tummalle paahdolle. Voit valmistaa itsellesi kupillisen Excelsaa suodatinkahvinkeittimellä tai kaatamalla veden käsin, mutta valmistus onnistuu myös pressopannulla. Liberican tavoin se sopii hyvin eri kahvien yhdistelmiin, lisäten mystisyyttä mielenkiintoisten aromien muodossa, ja voit kokeilla eri versioita kotona. Tutustu erityyppisiin kahveihin >
illy x KitchenAid ovat kumppaneita espresson valmistuksessa
KitchenAid on aloittanut yhteistyön rakastetun italialaisen kahvimerkin illyn kanssa mahdollistaakseen aidon espressokokemuksen kotona. Tämä yhteistyö tarjoaa kaiken mitä tarvitset: erinomaiset espressokeittimet ja italialaista kahvia. illyn Arabica-kahvipapuja on saatavilla rajoitetun ajan KitchenAidin espressokoneiden mukana toimitettavassa tutustumispakkauksessa. Mukana on myös uutta Arabica Selection Brasile Cerrado Mineiro -kahvia, joka on ensimmäinen kokonaan regenagri-sertifioitu, regeneratiivisesti viljelty kahvi. Jokainen hörppy luo onnea.
Miksi kahvi kannattaa jauhaa kotona?
Jokainen näistä kahvipaputyypeistä antaa erilaisen makuelämyksen, joten on tärkeää tehdä niille oikeutta jauhamalla ne itse kotona juuri ennen uuttamista, jotta kahvi maistuisi mahdollisimman tuoreelta. Kaikki upeat aromit ja tärkeät yhdisteet vapautuvat heti kun kahvi on kosketuksissa veden kanssa. Jauhatuskoko määrittää tavan, jolla maut uutetaan, kun kahvi on kosketuksissa veteen, joten on tärkeää käyttää laadukasta kahvimyllyä, jossa on tarkat asetukset.
Oikean jauhatuksen valinta on tärkeää
Kahviasiantuntijat tietävät oikean jauhatuskoon, ja syystä. Jauhatuskoko vaikuttaa suoraan valmistetun kahvin makuun ja rakenteeseen. Miksi? Se on tiedettä.
Karkeampi jauhatus päästää veden lävitseen nopeammin, jolloin pinta-ala, jolta makuja poimitaan talteen, on pienempi. Tällöin veden pitää olla pidempään kosketuksissa kahviin, jotta aromit saataisiin kulkeutumaan kuppiisi asti.
Hieno jauhatus on pakattu tiiviisti ja sen pinta-ala on suurempi, joten sen ei tarvitse olla yhtä pitkään kosketuksissa veden kanssa. Liian pitkä aika tekee kahvista yliuutettua ja maultaan kitkerää ja onttoa.
KitchenAidin täysautomaattisissa espressokoneissa on sisäänrakennettu kahvimylly ja seitsemän jauhatusvaihtoehtoa erilaisia papuja ja juomia varten. KitchenAidin kahvimyllyllä varustetussa puoliautomaattisessa espressokoneessa taas on huikeat 15 jauhatuskokovaihtoehtoa, joilla pavut saa jauhettua erittäin hienoksi. Lisäksi koneessa on hienosäädin, jonka avulla papujen makuprofiili pääse varmasti oikeuksiinsa.
Rachel Thomas
— Mum and KitchenAid fan
I’m a busy parent and writer who loves the buzz of creativity — and coffee — to get me through life! I jump straight into new trends and techniques and enjoy sharing my experiences online.