Erityyppisiä kahveja
4 Min read
29 huhtikuu 2024
Erilaisten kahvipapujen ja -juomien kirjo on rikas ja eloisa, aivan kuten kahvi itsekin. Kokeiltavaa löytyy aina kahvipavuista ja jauhatuskoosta eri uuttomenetelmiin ja resepteihin. Kahvin ystävänä et koskaan kyllästy!
Tutustu kahvialueisiin
Suurin osa juomastamme kahvista tulee kahvialueilta, jotka sijaitsevat Kravun ja Kauriin kääntöpiirin välillä. Alue kattaa:
Keski-Amerikan
Etelä-Amerikan
Indonesian
Kaakkois-Aasian
Afrikan ja Arabian
Australian, Puerto Ricon, Havaijin ja Jamaikan. Maaperä on lämmintä ja rikasta, ja tarjolla on runsaasti kahvipensaiden rakastamaa lämmintä varjoa.
Kahvialueiden makuja
Koska kahvia tuotetaan monessa eri maassa ja eri mantereilla, voit tutustua upean erilaisiin makuprofiileihin karamellista kukkaiseen ja savuisesta sitruunaiseen. Makuelämyksiin tutustuminen on maailmanmatkailua (ainakin melkein!). Saat kulkea pähkinäisten Costa Rican ja Hondurasin läpi hedelmäiseen Etiopiaan tai Keniaan. Jotta voit nauttia näistä tuoreista ja täyteläisistä aromeista toden teolla, jauha kahvipavut itse kahvimyllyssä. Kallisarvoiset kahvipavut jauhetaan jauheeksi, joka säilyttää papujen luonnollisen maun ja öljyt. Tutustu kahvimyllyyn >
Kahvia pensaista paahtoon
Tarina alkaa ikivihreästä Coffea-kahvipensaasta, joka kasvaa trooppisessa ilmastossa. Kahvipavut ovat kahvipensaan kirsikoiden siemeniä. Kirsikoiden poimimisen jälkeen kahvipavut kerätään, kuoritaan ja – kun kyse on erityisen korkealaatuisesta kahvista – kiillotetaan. Kahvipavut kerätään tynnyriin ja ne paahdetaan. Paahtamisen aikana niiden koko kaksinkertaistuu ja ne muuttuvat vihreistä ruskeiksi. Paahtaminen on todellista taidetta, sillä se tuo esiin kaikki aromit ja maut, joista nautit myöhemmin tuoreessa kahvikupillisessa.
Vaalea vai tumma paahto? Erilaisia paahtoasteita
Paahtaminen muuntaa raa'at kahvipavut tuntemiksemme ruskeiksi, aromaattisiksi ja maukkaiksi pavuiksi, joita rakastamme. Suurin osa paahtoasteista kuuluu johonkin seuraavista kategorioista. Mikä on suosikkisi?
Vaaleapaahtoinen kahvi on tarkoitettu mietojen kahvien valmistukseen. Se on kukkainen ja hedelmäinen.
Keskivaalea paahto on vahvempi ja perinteisempi maultaan; makea ja täyteläinen.
Keskivahva paahto omaa syvemmän, mausteisemman ja kitkerämmän maun.
Tummapaahtoinen kahvi on rikas ja vahvan makuinen; karvas ja savuinen.
Erilaiset kahvipavut
Todelliset kahvin ystävät tietävät, että kahvipapuja on neljää eri tyyppiä:
Arabica on suosituin, ja siinä on tasainen, makea ja suklainen maku
Robusta on toiseksi suosituin. Tämä kahvipapu on vahvempi, jopa hieman kitkerä
Liberica on paljon harvinaisempi kahvipaputyyppi, ja sillä on sille ominainen savuinen maku
Excelsa kuuluu Liberica-perheeseen, mutta sillä on ainutlaatuinen hedelmäinen maku.
Toiset kahvinjuojat rakastavat sekoituksia, kun taas toiset suosivat yhden alkuperän kahvia. Pohditko, kumpi sopii sinulle: sekoitus vai yksi alkuperä? Sekoitukset ovat maultaan yleensä pyöreämpiä, tasapainoisempia ja pehmeämpiä. Yhden alkuperän kahvin avulla saat nauttia kahvin puhtaasta ja ainutlaatuisesta luonteesta, joka kertoo alueensa tarinan mahdollisesti villisti ja kiihkeästi.
Ole jauhatuskoon asiantuntija
Kun olet valinnut kahvipavun ja paahtoasteen, on aika päättää jauhatuskoko. Et varmasti ylläty kuullessasi, että jälleen kerran yksi koko ei sovi kaikkeen. Erilaiset uuttomenetelmät vaativat tietynlaisen jauhatuksen, jotta kahvipapujen maku pääse valloilleen. Pidä nämä yleiset säännöt mielessä:
Karkea jauhatus muistuttaa karkeaksi rouhittua pippuria ja se sopii erinomaisesti kylmän kahvin valmistukseen
Suurempi keskikarkea muistuttaa merisuolaa ja se sopii täydellisesti pressokahvin tai perkolaattorikahvin valmistukseen.
Keskikarkea jauhatus on yleisin jauhatusasetus ja se sopii hienosti suodatinkahvin valmistukseen.
Hieno jauhatus muistuttaa jauhettua kanelia ja se sopii erinomaisesti espresson valmistukseen. KitchenAid-kahvimyllyllä pystyt säätämään jauhatuskokoa erittäin tarkasti. Voit helposti tarkistaa oikean koon toimitukseen sisällytetystä taulukosta. Tutustu kahvimyllyyn >
Pidä kahvipavut tuoreina
Jotta käyttämättömät kahvipavut pysyvät tuoreina, säilytä niitä ilmatiiviissä, läpinäkymättömässä astiassa huoneenlämmössä. Miksi? Kahvipavut menevät helposti pilalle, sillä ne imevät itseensä hajuja, kosteutta ja makuja ilmasta. Siksi ne kannattaa säilyttää kuumuudelta, valolta ja kosteudelta suojattuina. KitchenAid-kahvimyllyn erityiset säiliöt varmistavat, että kahvipavut säilyttävät kullanarvoisen vasta paahdetun makunsa. Kahvipavut kannattaa käyttää mahdollisimman pian, jotta voit nauttia niiden mausta parhaimmillaan ennen kuin se katoaa.
Vinkki: Jauha kahvia aina vain päivittäinen annos, niin pääset nauttimaan parhaasta mahdollisesta makuelämyksestä.
Erilaiset kahvijuomat
Oli kyse mistä tahansa kahvilan kahvijuomavalikoiman kahvista, se saa alkunsa usein täydellisestä espressosta, johon sekoitetaan höyrytettyä maitoa ja/tai maitovaahtoa. Espressokoneeseemme sisältyy höyrysuutin, joten olet valmis kokeilemaan erilaisia suosikkeja, kuten:
Cappuccino – 1/3 espressoa; 1/3 höyrytettyä maitoa; 1/3 maitovaahtoa
Café Latte – 1/3 espressoa; 2/3 höyrytettyä maitoa; ohut maitovaahtokerros
Americano – espressoa ja kuumaa vettä (maun mukaan)
Macchiato – espressoa ja pieni määrä maitovaahtoa
Doppio – tuplaespresso
Flat White -kahvi– tuplaespresso ja pehmeää höyrytettyä maitoa. Tutustu Artisan-espressokoneeseen >
"On rakkautta ilmassa, se tuoksuu kahvilta."
Mikä espressokone sopii sinulle?
Artisan-espressokone
Kaksi älykästä lämpötila-anturia | Kyllä |
Tasapohjainen laadukas suodatinkahva | Kyllä |
Esihaudutus alhaisella paineella | Kyllä |
Tarvikkeet mukana | Kyllä |
Värit | 7 |
Rungon materiaali | Ruostumaton teräs |
Takuu | 5 vuotta |
Espressokone
Kaksi älykästä lämpötila-anturia | Kyllä |
Tasapohjainen laadukas suodatinkahva | Kyllä |
Esihaudutus alhaisella paineella | Kyllä |
Tarvikkeet mukana | Kyllä |
Värit | 2 |
Rungon materiaali | Kestävää muovia |
Takuu | 2 vuotta |
Rachel Thomas
— Mum and KitchenAid fan
I’m a busy parent and writer who loves the buzz of creativity — and coffee — to get me through life! I jump straight into new trends and techniques and enjoy sharing my experiences online.