Kahvipapujen jauhaminen kotona
min lukuaika
11 joulukuu 2024
Voimme kaikki olla varmasti samaa mieltä siitä, että kahvipapujen jauhaminen takaa tuoreimman maun, öljyt ja aromit. Niin se vain on. Pavut ovat pullollaan luonnon parasta antia, eivätkä ne ole vielä alkaneet hapettua. Tässä oppaassa kerromme, miten kahvipavut kannattaa jauhaa, jotta voit nauttia ihanteellisesta vastajauhetusta kahvista.
Historiakatsaus: kahvin jauhaminen ennen
Mietitkö, kuinka kauan kahvimyllyt ovat olleet olemassa? Kahvi jauhettiin alun perin tietenkin käsin morttelissa survimella. Joissain osissa maailmaa kahvipavut murskataan edelleen käsin kulhoissa — erityisesti perinteisissä kahviseremonioissa. Myöhemmin kehitettiin viljamyllyt, ja 1600-luvulla kahvipapujen jauhamiseen käytettiin käsikäyttöisiä maustemyllyjä. Ensimmäinen kahvimylly keksittiin 1800-luvun jälkipuoliskolla. Siinä oli terän alla kätevä laatikko, johon jauhettu kahvi kerääntyi. Kahvimyllyt sähköistyivät ja muuttuivat entistä tarkemmiksi ja tehokkaammiksi. Nykyään ne sopivat ihmisten tuntemiin ja rakastamiin erilaisiin kahvinuuttomenetelmiin.
Kahvimyllytyypit: leikkuu- tai hiomaterällä varustetut myllyt
Leikkuuterällisissä kahvimyllyissä on pyörivät terät, jotka pilkkovat kahvipavut. Leikkuuterä pyörii nopeasti ja leikkaa samalla pavut pieniksi palasiksi. Leikkuuterälliset myllyt ovat yksinkertaisia ja sopivat hyvin peruskäyttöön. Ne eivät kuitenkaan jauha kahvia tasaisesti, jolloin jauhatuskokoa on hankala määrittää. Tutustu johdottomaan KitchenAid Go -kahvimyllyyn ja sen ruostumattomasta teräksestä valmistettuun terään, jos etsit nopeaa tapaa jauhaa kahvipavut paikasta riippumatta.
Hiomaterällä varustetut kahvimyllyt ovat kaikkien kahvinystävien suosikkeja. Ne toimivat eri tavalla, sillä kahvi jauhetaan tarkasti kahden kartiomaisen hiomaterän välissä. Näin jauhatuksesta tulee tasainen ja pystyt valitsemaan mieleisesi jauhatuskoon 70 eri vaihtoehdon joukosta.
Kahvipapujen jauhaminen kotona
Jauhamalla pavut itse saat ihanan tuoretta kahvia, joka hurmaa makunystyräsi täyteläisellä makupaletillaan. Se on ehdottomasti yksi elämän parhaista pienistä nautinnoista. Voit jauhaa pavut joko erillisellä kahvimyllyllä tai käyttää kahvikonetta, jossa on sisäänrakennettu kahvimylly, kuten KitchenAid-espressokone. Sinun tarvitsee vain kaataa koneeseen suosikkipapujasi, niin kone jauhaa ne ihanteellisesti puolestasi. Täysautomaattinen kone jauhaa pavut ja valmistaa juoman puolestasi, kun taas puoliautomaattinen malli jauhaa pavut suodatinkahvaan uuttoa varten.
Kahvipapujen jauhamisen edut
Vastajauhetun kahvin tuoksu on vastustamaton. Se ei kuitenkaan ole ainoa kahvipapujen jauhamisen etu. Tästä syystä sitä kannattaa kokeilla:
voit valita tarkan jauhatuskoon ja koostumuksen jokaiselle suodatusmenetelmälle
vastajauhetut kahvipavut ovat täynnä antioksidantteja, joilla on terveysvaikutuksia ja jotka vähentävät tiettyjen sairauksien riskiä
kahvipapujen jauhaminen juuri ennen kahvin valmistusta tarkoittaa, että kullanarvoiset öljyt säilyvät kahvipavuissa mahdollisimman pitkään, mikä takaa täyteläisen maun.
voit hienosäätää jauhatuskokoa, mikä vaikuttaa kahvin makuun Kun olet kokeillut sitä kerran, paluuta aikaisempaan ei enää ole.
Oikean jauhatuskoon valitseminen
Oikea jauhatuskoko riippuu siitä, millaista kahvia haluat valmistaa. Tämä ohje antaa jonkinlaisen käsityksen asiasta:
Karkea jauhatus muistuttaa karkeaksi jauhettua pippuria ja se sopii erinomaisesti kylmän kahvin valmistukseen.
Suurempi keskikarkea muistuttaa merisuolaa ja se sopii täydellisesti pressokahvin tai perkolaattorikahvin valmistukseen.
Keskikarkea jauhatus on yleisin jauhatusasetus ja se sopii hienosti suodatinkahvin valmistukseen.
Hieno jauhatus muistuttaa jauhettua kanelia ja se sopii erinomaisesti espressokoneisiin.
Tarkan jauhatuskoon merkitys
Onko tarkkuudella niin väliä? Kyllä! Kahvia valmistaessa kaikki sen upeat maut ja yhdisteet vapautuvat kahvijauheesta, kun se on kosketuksissa kuuman veden kanssa. Tätä kutsutaan uuttamiseksi. Kahvipapujen jauhatuskoko määrittää sen, kuinka nopeasti tämä tapahtuu. Nopeus puolestaan määrittää maun, aromit, koostumuksen ja lopputuloksen, joten sen on oltava oikea suhteessa uuttomenetelmään.
Erilaiset kahvipavut vaativat eripituisen uuttoajan
Tiede selittää kaiken. Karkea jauhatuskoko päästää pienen pinta-alansa vuoksi vettä läpi nopeasti, joten vedellä ei ole aikaa poimia makuja. Vesi tarvitsee pidemmän ajan, jotta se saa tuotua maut esiin. Hienolla jauhatuskoolla on tiiviimpi olomuoto ja suurempi pinta-ala, joten sen ei tarvitse olla niin kauan yhteydessä veteen. Siksi esimerkiksi espresson kaltaisten kahvien valmistuksessa käytetään hienoa jauhatuskokoa ja esimerkiksi pressokahvin valmistuksessa tarvitaan karkeampi jauhatuskoko. Kokeile ja löydä suosikkisi. Tutustu erityyppisiin kahveihin >
Jauhatusta säätämällä saat parhaan maun
Kahvi voi toisinaan maistua hieman kitkerältä tai laihalta, ja tämä johtuu yleensä jauhatuksesta. Jos jauhatuskoko on liian hieno, lopputuloksena on yliuutettu kahvi, joka maistuu karvaalta. Jos jauhatuskoko taas on liian karkea, kahvi maistuu laihalta. Kahvitauko on liian tärkeä hetki tällaisille ongelmille! KitchenAidin espressokoneilla jauhatuskokoa on helppo säätää. Puoliautomaattisessa mallissa voit valita säätimellä mieleisesi jauhatuksen 15 jauhatuskokovaihtoehdosta, jolloin saat kaiken ilon irti kahvista. Kahvimyllyllä varustetuissa täysautomaattisissa espressokoneissa taas on 7 jauhatuskokovaihtoehtoa, joista kone valitsee itse kuhunkin juomaan parhaiten sopivan vaihtoehdon.
Victoria Woodward
— Yhdistyneessä kuningaskunnassa asuva ruoan ystävä
Hei! Olen Brightonissa asuva kahden lapsen äiti ja kirjoitan työkseni. Olen kova leipomaan, vaikka olen ennemminkin innokas kuin taitava. Jaan mielelläni oppimiani ruokavinkkejä ja ideoita.