Café au lait ja latte: miten ne eroavat toisistaan?
Lukuaika 5 minuuttia
03 syyskuu 2024
Näin on käynyt meistä monille. Kävelet uuteen trendikkääseen kahvilaan ja tuijotat minimalistista menutaulua. Espresson tiedät. Americano on helppo tunnistaa. Entäs sitten latte ja café au lait? Miten ne eroavat toisistaan? Barista alkaa olla jo kärsimätön, joten ilmoitat nopeasti tilaavasti latten. Eivät kai ne kovin erilaisia voi olla?
Itse asiassa niissä on melko paljon eroja! Ne voivat erota toisistaan uuttomenetelmän, maun ja esillepanon suhteen. Tämän kätevän oppaan avulla voit tehdä vaikutuksen kahvista pitäviin ystäviisi, kun tarjoat heille juotavaa kotonasi.
Café au lait ja latte: miten ne eroavat toisistaan?
Alkuperä – mistä nämä juomat tulevat?
Jos mietit, mitä café au lait tai latte ovat, katso niiden nimiä. Café au lait ja latte tarkoittavat käytännössä samaa asiaa – maitokahvia.
Café au lait on keksitty Ranskassa jo 1600-luvulla. Se oli aristokraattien juoma, joka levisi nopeasti trendikkäistä pariisilaiskahviloista koko Eurooppaan.
Latte on peräisin Italiasta, jossa sen kerrotaan olleen suosittu aamiaisjuoma kodeissa koko niemimaalla. Sen historia on hieman hämärän peitossa, mutta useimmat kahviharrastajat uskovat, että sen suosio kasvoi, kun espressokoneet yleistyivät 1900-luvulla.
Vinkki: Juoman koko nimi on café latte. Latte tarkoittaa italiaksi maitoa. Jos siis löydät itsesi Roomasta, muista tilata café latte. Muutoin leikkimielinen barista voi tarjota sinulle lasillisen maitoa kahvin sijaan.
Latten ja café au lait'n uuttomenetelmät
Onko uuttomenetelmissä eroja? Jep! Café latte on aina espressopohjainen juoma. Café au lait on puolestaan valmistettu vahvasta, höyryävän kuuma kahvista, joka on uutettu haluamallasi tavalla.
Kahvin valmistaminen café lattea varten
Italialaisessa lattessa käytetään espressoa. Sen valmistuksessa pieni määrä lähes kiehuvaa vettä pakotetaan nopeasti hienoksi jauhetun kahvin läpi suurella paineella. Tämä on tehtävä pumpulla varustetulla espressokoneella, sillä se ei onnistu käsin.
Espresson valmistaminen on oma taiteenlajinsa. Se sisältää lukuisia pieniä nyansseja ja tekniikoita, joilla saavutetaan täydellinen maku, suutuntuma ja jälkimaku. Oma espressokone kotona oli pitkään äärimmäistä luksusta. Espresso on nykyään helposti saatavilla oleva herkku, josta voi nauttia joka päivä.
KitchenAidin kotikäyttöisten espressokoneiden avulla voit itse valita juomasi. Voit valita täysautomaattisen espressokoneen, jolla valmistat täydellistä kahvia juuri haluamallasi tavalla vain painiketta painamalla. Jos toivot salaa olevasi barista ja haluat jauhaa kahvipavut, tampata jauheen ja kerrostaa maidon latten päälle itse, puoliautomaattinen espressokone on hyvä valinta.
Kahvin valmistaminen café au lait'ta varten
Voit keittää kahvin café au lait'ta varten haluamallasi tavalla. Suosituimpia vaihtoehtoja ovat:
Pressokahvi (pressopannulla) - Kahvijauhe upotetaan kokonaan veteen ja suodatetaan metallisiivilällä, ja tuloksena saadaan vahvaa kahvia
Suodatinkahvi - Tässä menetelmässä kuuma vesi valuu tasaisesti kahvijauheen läpi suppilossa tai suodattimessa.
Käsinsuodatettu kahvi - Suodatinkahvin tavoin tässä menetelmässä aromikas kahvi valmistetaan kaatamalla vesi kahvijauheen läpi
Espresso - Voit valmistaa café au lait'n myös täydellisestä kotikäyttöisellä espressokoneella uutetusta espressosta.
Maidon lisääminen café au lait'hen tai latteen
Merkittävin ero juomien välillä on maidossa! Café au lait on yksinkertaisesti yhdistelmä kahvia ja höyrytettyä (lämmitettyä) maitoa, mikä antaa kahville miellyttävän pyöreän ja pehmeän maun. Maito lämmitetään perinteisesti kattilassa liedellä ja kaadetaan vastakeitettyyn kahviin siten, että kahvia ja maitoa on yhtä paljon. Pinnalle ei lisätä vaahtoa.
Lattessa on kuitenkin samettinen kerros ilmattua maitoa, eli lattelle tunnusomaista hienoa vaahtoa (mikrovaahtoa). Valmistuksessa on käytetty 2/3 höyrytettyä maitoa ja ⅓ espressokoneen höyrysuuttimella valmistettua vaahtoa. Tämä tekee juoman pinnasta kuohkean.
Café au lait'n ja latten tarjoilu
Näiden herkullisten kahvijuomien makuprofiilia voidaan täydentää niiden perinteisillä tarjoilutavoilla. Huomioi seuraavat:
Latte tarjoillaan korkeassa lasissa, joka tuo esiin juoman upeat kerrokset
Café au lait tarjoillaan klassisessa kahvikupissa aluslautasen ja lusikan kanssa.
Vinkki: Joissakin kahviloissa molemmat tarjoillaan pöytään matalassa cappuccinokupissa. Tämän vuoksi café au lait voidaan helposti sekoittaa cappuccinoon. Seuraava kysymys onkin: miten café au lait eroaa cappuccinosta? Ero on vaahdossa. Cappuccinossa on pehmeää vaahtoa, kun taas café au lait'ssa käytetään perinteistä kuumaa maitoa.
Lattetaide ja kaunis esillepano
Oletko kuullut lattetaiteesta? Tietysti. On aina hauska kallistaa päätä ja katsoa latten pinnalla olevia roiskeita ja kuvioita.
Monet taitavat baristat tietävät, miten maitoa kannattaa kaataa, jotta pintaan muodostuu kuvioita. Voit osallistua kursseille ja työpajoihin ja opetella tätä taiteenlajia, jonka jotkut ovat vieneet uskomattomalle tasolle. Voit tehdä vaikkapa joutsenia, sydämiä tai jopa oudolla tavalla imartelevia muotokuvia itsestäsi. Hieno lattetaidenäytös baaritiskillä kuuluu baristan tähtihetkiin.
Ero muihin kahveihin
Kahviin suhtaudutaan intohimoisesti kaikkialla maailmassa, joten maitokahvijuomista on lukemattomia eri versioita. Jos haluat tutustua niihin perinpohjaisesti, käytä tätä kätevää muistilappua, jonka avulla osaat valita suosikkijuomasi. Seuraavalla kerralla osaat erottaa café au lait'n ja flat whiten.
Cappuccino: Kolme yhtä suurta osaa espressoa, höyrytettyä maitoa ja paksua vaahtoa antaa kahviin vahvan maun ja kermaisen koostumuksen.
Macchiato: Vahvan espresson pinnalla on pieni määrä (nokare) maitovaahtoa, joka tuo esiin espresson täyteläisen maun.
Flat white: Yksi tai kaksi espressoannosta ja ohut kerros höyrytettyä maitoa saavat aikaan kermaisen koostumuksen ja vahvan maun.
Latte: Täyttävä annos maitokahvia, jossa on yksi tai kaksi annosta espressoa, runsaasti höyrytettyä maitoa ja pinnalla ohut kerros mikrovaahtoa.
Café au lait: Vapaasti valitulla tavalla uutettu kahvi kaadetaan kuppiin, ja päälle lisätään yhtä paljon kuumaa maitoa. Perinteisesti kahvia ja maitoa on yhtä paljon ja kahvi tarjoillaan klassisessa ranskalaisessa kahvikupissa lusikan kera.
Cortado: Sama kuin café au lait, mutta valmistettu espressosta! Valmistuksessa on käytetty yhtä paljon espressoa ja höyrytettyä maitoa. Koostumus on pehmeä, eikä pinnalla ole vaahtoa.
Breve: houkutteleva vaihtoehto lattelle. Sisältää kermamaitoa (puolet kermaa, puolet maitoa) maidon sijaan, mikä tekee kahvinautinnosta täyteläisemmän.
Valmista suosikkiespressojuomiasi kotona
Osaat nyt erottaa eri kahvit toisistaan todellisen kahviasiantuntijan tavoin, joten on aika kokeilla näiden suosittujen maitokahvijuomien valmistamista kotonasi. KitchenAidin kotikäyttöisten espressokoneiden avulla voit valmistaa suosikkikahvijuomiasi juuri haluamallasi tavalla aina lattesta macchiatoon. Tutustu valikoimaan ja ala valmistaa herkullisia espressojuomia omassa keittiössäsi. Taivaallista.
KitchenAid Chef
— Jaamme intohimomme tekemiseen
KitchenAid yhdistää ihmisiä, jotka rakastavat ruoanlaittoa ja leipomista, kahvin uuttamista ja luomista. KitchenAid on tehnyt yli 100 vuoden ajan töitä kaikkien Tekijöiden puolesta. Ikoniset laitteemme on tehty sinua ajatellen – ne avaavat ovet uusiin mahdollisuuksiin ja auttavat sinua saamaan parhaan mahdollisen hyödyn tekemisestä.