Espresson ystävän opas suodatinkahvoihin
min read
29 huhtikuu 2024
Tässä on kaikki, mitä olet koskaan halunnut tietää suodatinkahvoista ja suodatinsihdeistä. Nämä pienet varusteet ovat espressokeittimen todennäköisesti tärkeimmät osat.
Espresson ystävän opas suodatinkahvoihin
Mistä täydellinen espresso muodostuu?
Jokaisella baristalla on omat kikkansa, mutta loppujen lopuksi täydellisen espresson salaisuus on se, miten kahvinpuruja käsitellään espressokoneessa. Suodatinkahvan sihdissä olevien purujen käsittelytapa vaikuttaa oleellisesti lopputulokseen. Lue, miten voit valmistaa espresson kotona >
Mikä on suodatinkahva?
Suodatinkahva on kahvalla varustettu laite, johon espressokone pumppaa vettä. Suodatinkahvan sisällä on suodatinsihti, johon kahvinpurut laitetaan. Kaikki kahvilassa käyneet ovat nähneet, miten barista käsittelee koneen suodatinkahvaa. Nyt pääset kokeilemaan sitä itse. Täydellisen espresson salaisuuksia ovat tasaisesti jauhettu kahvi ja purujen tarkka painelu suodatinsihtiin (tätä kutsutaan tamppaamiseksi). Jotta tamppaaminen olisi mahdollisimman helppoa kotioloissa, espressokoneidemme suodatinkahvassa on ainutlaatuinen tasainen pohja. Upotettujen nokkien ansiosta suodatinkahvan pohja on tasainen, joten kahvinpurujen puristaminen tiiviiksi onnistuu kätevästi. Tutustu espressokoneeseen >
Artisan-espressokone
Kaksi älykästä lämpötila-anturia | Kyllä |
Tasapohjainen laadukas suodatinkahva | Kyllä |
Esihaudutus alhaisella paineella | Kyllä |
Lisävarusteet mukana | Kyllä |
Värit | 7 |
Rungon materiaali | Ruostumaton teräs |
Takuu | 5 vuotta |
Espressokone
Kaksi älykästä lämpötila-anturia | Kyllä |
Tasapohjaiset, laadukkaat suodatinkahvat | Kyllä |
Esihaudutus alhaisella paineella | Kyllä |
Lisävarusteet mukana | Kyllä |
Värit | 2 |
Rungon materiaali | Kestävää muovia |
Takuu | 2 vuotta |
Tamppaamisen tärkeys
Miksi kahvinpurujen tamppaamisesta puhutaan niin paljon? Tasaisesti puristettu kahvi luo vastustusta, jotta vesi ei pääse kulkemaan massan lävitse vapaasti. Paine irrottaa puruista arvokkaita öljyjä, jolloin lopputuloksena on voimakas ja aito espresson maku. Jos purut ovat jakautuneet epätasaisesti, vesi kulkeutuu ulos helpointa reittiä, eikä mukaan tartu tärkeitä makuyhdistelmiä. Tuloksena on mauton ja vetinen kahvi. Onko crema lähellä sydäntäsi? Kunnon tamppauksen ansiosta kahvijuoman päälle muodostuu myös kaunis vaahto. Mikä on kahvin crema?
Mitä suodatinsihti tekee?
Tässä kohdassa muodostuu espresson maku – vesi osuu papuihin ja uuttaminen alkaa. Vesi siirtyy suodatinsihtiin, kulkeutuu kahvinpurujen läpi ja päätyy kuppiin. KitchenAid-espressokoneen italialainen pumppu tuottaa 15 barin paineen, joka osuu suodatinsihtiin tampattuihin espressojauhatuksella jauhettuihin puruihin. Jos jauhat kahvipavut itse kotona, voit kokeilla, miten pienen pienet muutokset jauhatuskarkeudessa vaikuttavat espresson makuun. Tutustu kahvimyllyyn >
Oikeankokoisen suodatinsihdin valitseminen
Kahvin suodatinsihdin koko määräytyy sen mukaan, millaista espressoa haluat. Jos juot pelkkää espressoa, varmin valinta on yksittäinen sihti. Jos haluat cappuccinoa tai lattea, ne koostuvat useimmiten yhdestä tai kahdesta espressoannoksesta. Juomiin lisätään lopuksi höyrytettyä maitoa ja maitovaahtoa. Flat white -juomassa on useimmiten kaksi annosta, joten valitse tuplaespresso-suodatinsihti. Maidon vaahdottaminen ja höyryttäminen >
Pitäisikö minun valita kaksi- vai yksiseinäinen suodatinsihti?
KitchenAid-espressokoneille on saatavilla kahdenlaisia suodatinsihtejä: kaksiseinäisiä (paineistettuja) ja yksiseinäisiä (paineistamattomia). Valintasi riippuu siitä, miten tarkasti haluat hallita suodatusprosessia. Näin se toimii:
Aloittelijan valinta: Kaksiseinäiset suodatinsihdit: vaivaton espresso Näissä sihdeissä on usein siivilämäinen alaosa ja tilanjakajana toimiva toinen ”seinämä”, jonka alaosassa on pieni reikä. Paine työntää kahvin tämän reiän lävitse. Näin varmistetaan, että vesi osuu kaikkiin kahvinpuruihin. Rakenteen ansiosta myös valmiiksi jauhetusta kahvista, vähemmän tarkasta jauhatuksesta tai epätasaisesta tamppaamisesta huolimatta espresso onnistuu upeasti.
Asiantuntijan valinta: Yksiseinäiset suodatinsihdit: varmempi hallinta Koska toista seinämää ei ole, paineen muodostuminen perustuu vain kahvinpuruihin ja niiden tamppaamiseen – tarkkuus on äärimmäisen tärkeää. Kahvinystävät pitävät tällaista suodatinsihtityyppiä parempana, koska se mahdollistaa tarkemman hallinnan. Kokeilemalla voit löytää koneellesi ja pavuillesi sopivan parhaan jauhatuksen, joka takaa täyteläiset aromit. Vaikka olisit aloittelija, voit kokeilla tätä sihtiä rohkeasti. Ei aikaakaan, kun olet jo ammattilainen. Näin jauhat kahvia kotona >
Miksi suodatinkahvan halkaisija on 58 mm?
58 mm:n suodatinkahva on espresson valmistuksen perinteisimpiä elementtejä. Tämän koon ansiosta lämpötila pysyy saman tasoisena pidempään ja lämpö jakautuu uuttamisen aikana tasaisesti.
Miten hienoa jauhatusta espressoon käytetään?
Valitsemasi kahvin kannattaa olla hienoksi jauhettua, jotta espresson maku ja tuntuma pääsevät oikeuksiinsa. Jos jauhat kahvipavut itse, voit varmistaa täsmällisen jauhatuskarkeuden. Valmiin jauhetun kahvin pitäisi muistuttaa hienoudeltaan jauhettua kanelia. Kotikäyttöön tarkoitetussa KitchenAid-kahvimyllyssä on 70 eri kokoasetusta, joista voit valita haluamasi nuppia kääntämällä. Espresson jauhatuskoon tulisi olla 55–70. Voit jauhaa kahvin myös suoraan suodatinkahvaan. Tutustu kahvimyllyyn >
Victoria Woodward
— Yhdistyneessä kuningaskunnassa asuva ruoan ystävä
Hei! Olen Brightonissa asuva kahden lapsen äiti ja kirjoitan työkseni. Olen kova leipomaan, vaikka olen ennemminkin innokas kuin taitava. Jaan mielelläni oppimiani ruokavinkkejä ja ideoita.