Espresson ystävän opas suodatinkahvoihin
min lukuaika
11 joulukuu 2024
Suodatinkahvat ovat baristojen työkaluja – ruostumattomasta teräksestä valmistettuja laitteita, jotka sopivat espressokeittimiin mukavasti. Tässä on kaikki, mitä olet koskaan halunnut tietää suodatinkahvoista ja suodatinsihdeistä. Nämä pienet kahvityökalut ovat kotiespressokeittimen tärkeimpiä osia, joten tutustutaan niihin!
Espresson ystävän opas suodatinkahvoihin
Mistä täydellinen espresso muodostuu?
Jokaisella baristalla on omat kikkansa, mutta loppujen lopuksi täydellisen espresson salaisuus on se, miten kahvinpuruja käsitellään espressokoneessa. Suodatinkahvan sihdissä olevien purujen käsittelytapa vaikuttaa oleellisesti lopputulokseen. Lue, miten voit valmistaa espresson kotona >
Mikä on suodatinkahva?
Suodatinkahva on kahvalla varustettu laite, johon espressokone pumppaa vettä. Suodatinkahvan sisällä on suodatinsihti, johon kahvinpurut laitetaan. Kaikki kahvilassa käyneet ovat nähneet, miten barista käsittelee koneen suodatinkahvaa. Nyt pääset kokeilemaan sitä itse. Täydellisen espresson salaisuuksia ovat tasaisesti jauhettu kahvi ja purujen tarkka painelu suodatinsihtiin (tätä kutsutaan tamppaamiseksi). Jotta tamppaaminen olisi mahdollisimman helppoa kotioloissa, espressokoneidemme suodatinkahvassa on ainutlaatuinen tasainen pohja. Upotettujen nokkien ansiosta suodatinkahvan pohja on tasainen, joten kahvinpurujen puristaminen tiiviiksi onnistuu kätevästi. Tutustu espressokoneeseen >
Tamppaamisen tärkeys
Miksi kahvinpurujen tamppaamisesta puhutaan niin paljon? Tasaisesti puristettu kahvi luo vastustusta, jotta vesi ei pääse kulkemaan massan lävitse vapaasti. Paine irrottaa puruista arvokkaita öljyjä, jolloin lopputuloksena on voimakas ja aito espresson maku.
Jos purut ovat jakautuneet epätasaisesti, vesi kulkeutuu ulos helpointa reittiä, eikä mukaan tartu tärkeitä makuyhdistelmiä. Tuloksena on mauton ja vetinen kahvi. On the KitchenAidin puoliautomaattisen espressokoneen suodatinsihdeissä oleva merkki osoittaa optimaalisen annoksen korkeuden tamppauksen jälkeen. Helppoa! Ei tarvetta arvailulle.
Pidätkö cremasta? Kunnon tamppauksen ansiosta kahvijuoman päälle muodostuu myös kaunis vaahto. Mikä on kahvin crema?
Oikeankokoisen suodatinsihdin valitseminen
Kahvin suodatinsihdin koko määräytyy sen mukaan, millaista espressoa haluat. Jos juot pelkkää espressoa, varmin valinta on yksittäinen sihti. Jos haluat cappuccinoa tai lattea, ne koostuvat useimmiten yhdestä tai kahdesta espressoannoksesta. Juomiin lisätään lopuksi höyrytettyä maitoa ja maitovaahtoa. Flat white -juomassa on useimmiten kaksi annosta, joten valitse tuplaespresso-suodatinsihti. Maidon vaahdottaminen ja höyryttäminen >
Pitäisikö minun valita kaksi- vai yksiseinäinen suodatinsihti?
KitchenAid-espressokoneille on saatavilla kahdenlaisia suodatinsihtejä: kaksiseinäisiä (paineistettuja) ja yksiseinäisiä (paineistamattomia). Valintasi riippuu siitä, miten tarkasti haluat hallita suodatusprosessia. Näin se toimii:
Aloittelijan valinta: Kaksiseinäiset suodatinsihdit on paineistettu, jotta uuttotulos olisi tasaisempi. Ne sopivat erinomaisesti aloittelijoille. Myös valmiiksi jauhetusta kahvista, vähemmän tarkasta jauhatuksesta tai epätasaisesta tamppaamisesta huolimatta espresso onnistuu upeasti.
Asiantuntijan valinta: Yksiseinäiset suodatinsihdit mahdollistavat paremman hallinnan, joten voit päättää itse esimerkiksi tamppaukseen käytetyn paineen ja saada näin täyteläisempiä kahviannoksia. Kahvinystävät pitävät tällaista suodatinsihtityyppiä parempana, koska se mahdollistaa tarkemman hallinnan. Kokeilemalla voit löytää koneellesi ja pavuillesi sopivan parhaan jauhatuksen, joka takaa täyteläiset aromit. Vaikka olisit aloittelija, voit kokeilla tätä sihtiä rohkeasti. Ei aikaakaan, kun olet jo ammattilainen.
Miksi suodatinkahvan halkaisija on 58 mm?
58 mm:n suodatinkahva on espresson valmistuksen perinteisimpiä elementtejä. Tämän koon ansiosta lämpötila pysyy saman tasoisena pidempään ja lämpö jakautuu uuttamisen aikana tasaisesti. Upotetuilla nokilla varustettujen KitchenAid-suodatinkahvojen litteä pohja helpottaa ja vakauttaa tamppaamista, jolloin saat aikaan parhaan maun ja creman.
Miten hienoa jauhatusta espressoon käytetään?
Valitsemasi kahvin kannattaa olla hienoksi jauhettua, jotta espresson maku ja tuntuma pääsevät oikeuksiinsa. Sekä KitchenAidin täys- että puoliautomaattisissa espressokeittimissä on integroitu kahvimylly, joka takaa luonnollista makua täynnä olevan äärimmäisen tuoreen kahvijauheen. Espresson jauhatuskoon tulisi olla välillä 55–70, mikä muistuttaa jauhettua kanelia. Voit säätää jauhatuskokoa manuaalisesti, jos espresso on hieman liian laihaa tai liian karvasta, kunnes maku on juuri oikeanlainen. Nauti!
Victoria Woodward
— Yhdistyneessä kuningaskunnassa asuva ruoan ystävä
Hei! Olen Brightonissa asuva kahden lapsen äiti ja kirjoitan työkseni. Olen kova leipomaan, vaikka olen ennemminkin innokas kuin taitava. Jaan mielelläni oppimiani ruokavinkkejä ja ideoita.