Näin vaahdotat ja höyrytät maitoa
min read
18 tammikuu 2024
Autenttisia kahvijuomia valmistaaksesi sinun on hallittava myös maidon valmistelu. Eikö kuuma maito olekaan vain kuumaa maitoa? Ei. Maidon vaahdottamisessa ja höyryttämisessä täydellistä cappuccinoa, lattea tai muuta kahvijuomaa varten on hiuksenhienoja eroja.
Näin vaahdotat ja höyrytät maitoa
- Maidon ilmaaminen ja teksturoiminen kahvia varten
- Maidon vaahdottaminen cappuccinoa varten
- Näin höyrytät maitoa lattea varten
- Miten maidon vaahdotus ja höyryttäminen eroavat toisistaan?
- Vinkkejä maidon vaahdottamiseen
- Oletko vegaani? Paras maito vaahdotukseen niille, jotka eivät käytä maitotuotteita
- Autenttinen espressokokemus
- Mestarillista latte art -taidetta
- Sapluunalla taidetta kahviin
Maidon ilmaaminen ja teksturoiminen kahvia varten
Voit luoda juuri oikeanlaista kuumennettua maitoa espressokoneesi kätevällä höyrysuuttimella. Silloin se näyttää, maistuu ja tuntuu paremmalta. Seuraa alla olevia ohjeita, niin saat haluamasi tulokset.
Maidon vaahdottaminen cappuccinoa varten
Cappuccinon vastustamaton vaahto saadaan aikaan luomalla paksu mikrovaahto espressokeittimen höyrysuuttimella. Toimi näin:
Aloita kylmällä maidolla ja kannulla
Puhdista höyrysuutin, jotta putkeen mahdollisesti jäänyt vesi ja jäämät poistuvat
Täytä kannu 1 cm suuttimen pään alapuolelle
Aseta höyrysuuttimen pää hieman maidon pinnan alapuolelle ja vaahdota, kunnes maidon tilavuus on lähes kaksinkertaistunut. Tätä vaihetta kutsutaan ”ilmaamiseksi” tai ”venyttämiseksi”.
Varmista, että suuttimen pää on lähellä maidon pintaa, sillä vaahdon muodostumiseen tarvitaan maidon pinnalta imettyä ilmaa.
Kun maidon tilavuus on kaksinkertaistunut, työnnä höyrysuuttimen pää syvemmälle ja kallista kannua pyörteen luomista varten. Jatka, kunnes kannu on lähes liian kuuma pidellä. Tätä vaihetta kutsutaan ”teksturoinniksi”.
Pyöräytä maitoa hellästi ja napauta tasoa vasten, jotta mahdolliset ilmakuplat häviävät.
Vaahdotettu maitosi on valmista
Muista tyhjentää ja puhdistaa höyrysuutin käytön jälkeen.
Näin höyrytät maitoa lattea varten
Laten runkona toimiva ihanan kuuma maito saadaan aikaan lämmittämällä se espressokoneen höyrysuuttimella. Näin se käy:
Aloita kylmällä maidolla ja kannulla
Puhdista höyrysuutin, jotta putkeen mahdollisesti jäänyt vesi ja jäämät poistuvat
Täytä kannu maidolla suuttimen päähän asti
Upota höyrysuuttimen pää maidon pinnan alle ja vaahdota, kunnes kannu alkaa lämmetä.
Kun kannu on lämmennyt, työnnä höyrysuuttimen pää syvemmälle ja kallista kannua pyörteen luomista varten. Jatka, kunnes kannu on lähes liian kuuma pidellä.
Tuloksena syntyy höyrytettyä maitoa, jossa on hieman vaahtoa
Muista tyhjentää ja puhdistaa höyrysuutin käytön jälkeen. Tutustu espressokoneeseen >
Vinkki: Ruostumattoman teräskannun läpi tunnet maidon lämpötilan. Pitele kannua kädessäsi ja lämmitä, kunnes se on lähes liian kuuma.
Miten maidon vaahdotus ja höyryttäminen eroavat toisistaan?
Sekä vaahdotus että höyryttäminen edellyttävät maidon lämmittämistä höyrysuuttimella. Pieni ero niissä kuitenkin on. Vaahdotus tapahtuu lähellä maidon pintaa, jolloin muodostuu samettisia ”mikrokuplia” ja maidon tilavuus kasvaa. Kun maitoa höyrytetään, höyrysuutin upotetaan syvemmälle. Maito lämpenee, mutta pinnalle kehittyy vain ohut kerros vaahtoa.
Vinkkejä maidon vaahdottamiseen
Näillä vinkeillä saat maitovaahtoon upean koostumuksen ja maun:
Kylmää maitoa on helpompi vaahdottaa, joten käytä kylmää maitoa ja kannua
Jos maidon lämpötila nousee yli 65 asteen, se palaa ja maistuu pahalta
Vähärasvainen maito saattaa vaahdottua liiankin helposti, kun taas täysmaito on rakenteeltaan tiheää
Jätä kannuun paljon varaa laajentumiselle
Puhdista höyrysuutin ennen ja jälkeen käytön
Jatkuva pyöritysliike luo tasaisemmat kuplat.
Oletko vegaani? Paras maito vaahdotukseen niille, jotka eivät käytä maitotuotteita
Maidon ei tarvitse kuulua kahvikokemukseesi. Myös kasvipohjaiset maitojuomat, kuten kaura-, manteli-, soija-, hamppu- ja kookosmaito, vaahdottuvat hyvin ja tulos on täyteläisen kermainen. Monet maidottomien tuotteiden merkit ovat kehittäneet vegaanisista maitojuomistaan barista-version, joka on erityisesti suunniteltu estämään juoman hajoaminen ja juoksettuminen ja luomaan paras mahdollinen vaahto. Sanotaan, että kasvipohjaiset maitojuomat korostavat kahvissa eri makuja, joten miksi et kokeilisi niitä?
Autenttinen espressokokemus
KitchenAidin espressokoneella saat kahvilaelämyksen kotonasi joka päivä. Espressokoneessamme on kaksi älykästä lämpötila-anturia, jotka pitävät lämpötilan ihanteellisena koko uuttoprosessin ajan, ja tuloksena on upea maku. Siinä on myös 15 baarin italialainen pumppu, joka tuottaa tarpeeksi painetta aidon espresson, jonka päällä on täyteläinen crema, valmistamiseen. Saat ammattilaislaatuisia tuloksia helposti – ja voit ottaa kaiken kunnian. Valitse espressokone >
Mestarillista latte art -taidetta
Mietitkö, miten latte art -taidetta oikein tehdään? Kahviin voi luoda erilaisia kuvioita kaatamalla silkkistä, hyvin teksturoitua maitoa kannusta vastavalmistetun espresson päälle. Tätä kutsutaan vapaaksi kaatamiseksi ja se vaatii harjoittelua — siksi baristat esittelevät taitojaan latte art -kilpailuissa. Yleisimpiä kahvin päälle tehtäviä kuvioita ovat lehti, rosetta, joutsen ja sydän. Mikä olisikaan ihanampaa?
Sapluunalla taidetta kahviin
Kun olet oppinut vaahdottamaan maitoa, miksi et koristelisi juomaasi ripauksella kaakaota, muskottipähkinää tai kanelia? Tarvitset vain kaakaosirottimen ja valitsemasi esimerkiksi kahvipapuja, hymynaamaa tai tähtiä esittävän sapluunamallin. Yrityksillä on usein sapluuna logostaan. Personoituja sapluunoja on helppo tilata tai tehdä – mistä tulee sinun luottotyylisi?
"Leipä ilman voita ja kahvi ilman maitoa on kamala vääryys."
JOHN MUIR
Victoria Woodward
— Yhdistyneessä kuningaskunnassa asuva ruoan ystävä
Hei! Olen Brightonissa asuva kahden lapsen äiti ja kirjoitan työkseni. Olen kova leipomaan, vaikka olen ennemminkin innokas kuin taitava. Jaan mielelläni oppimiani ruokavinkkejä ja ideoita.