Kahdeksan vinkkiä, joiden avulla onnistut aina keksien tekemisessä
Lukuaika 4 minuuttia
06 kesäkuu 2024
Mietitkö, miten saisit tehtyä täydellisiä keksejä? Näiden kahdeksan leivontavinkin avulla onnistut. Ne auttavat leipomaan mahtavia keksejä joka ikinen kerta ja nostavat itsevarmuuttasi leipurina. Kaiva siis KitchenAid-yleiskoneesi esiin, kerää ainekset pöydälle ja ala leipoa.
Kahdeksan vinkkiä, joiden avulla onnistut aina keksien tekemisessä
1. Käytä tuoreita, laadukkaita raaka-aineita
Tee kekseistäsi entistäkin maukkaampia käyttämällä korkealaatuista voita ja tuoreita huoneenlämpöisiä kananmunia. Muista punnita kaikki ainekset – myös kananmunat – tarkasti. Oletko koskaan miettinyt, miten voita tehdään itse? Seuraamalla tätä voireseptiä opit sen.
2. Sekoita ensin märät ja kuivat ainekset erikseen ja yhdistä ne sitten toisiinsa.
Sekoita kuivat ainekset yhdessä kulhossa ja vatkaa voi, sokeri ja kananmunat toisessa. Sitten voit sekoittaa kuivat ainekset vähitellen märkiin aineksiin. Varo sekoittamasta liikaa, jotta kekseistä ei tulisi kovia. Voit onneksi välttää kivikovat keksit hyvillä ohjeilla ja työkaluilla. Lisää aiheesta jäljempänä...
3. Anna keksien jäähtyä rauhassa
Useimmat klassisista – erityisesti voipohjaisista – taikinoista jäähdytetään jääkaapissa ennen muotoilua ja paistamista. Näin taikina ei leviä uunissa. Noin tunnin jäähdytysaika riittää.
4. Anna kekseille riittävästi tilaa
Kun taikina on jäähtynyt, se litistetään. Levitä siis työtasolle jauhoja ja painele taikinaa alas käsin tai kaulimella, jos haluat tasaisemman lopputuloksen. Jatka, kunnes taikina on halutun paksuinen. Voit myös muotoilla pieniä taikinapalloja kauhalla. Jätä kypsentämättömien taikinapallojen väliin riittävästi tilaa pellillä, jotta ne eivät sula kiinni toisiinsa uunissa.
5. Vuoraa pelti leivinpaperilla ja lämmitä uuni
Ovatko keksisi muotoiltuja ja valmiita uuniin? Täydellistä. Älä kuitenkaan laita niitä uuniin ihan vielä. Tässä kaksi pientä vinkkiä, joilla on suuri merkitys.
Lämmitä uuni valmiiksi. Varmista, että lämpötila on oikea, ennen kuin sujautat keksit uuniin. Näin keksit asettuvat nopeasti ja niiden muoto säilyy.
Leivinpaperin käyttö estää keksejä tarttumasta peltiin. Mikään ei ole kamalampaa kuin kauniiden keksien mureneminen palasiksi, koska ne ovat tarttuneet kiinni paistoastiaan.
7. Valitse sopivat työvälineet
Aiotko valmistaa paljon taikinaa kerralla? Vai onko tärkeintä, että kekseistä tulee upeita? Oikeat työvälineet helpottavat työtäsi. KitchenAid-yleiskoneen avulla leivot aina täydellisiä keksejä. Se on leipurin paras ystävä, ja niin ovat myös nämä lisävarusteet ja työvälineet.
KitchenAid-lisävarusteet
Haluatko kekseistäsi pehmeitä ja mureita? Siinä tapauksessa sinun kannattaa vatkata voi ja sokeri perusteellisesti vatkaimella. Sen avulla sekoitat myös kuivat ainekset tasaisesti.
Jotkin keksit – kuten esimerkiksi murokeksit tällä keksilistalla – vaativat voin ja jauhojen hieromista yhteen. Se on taikinasekoittimelle sopiva tehtävä. Tuloksena saat ihanan mureita keksejä.
Käyttämällä silikonireunaista vatkainta varmistat, ettei aineksia jää jälkeen. Se kaapii kulhon reunat, jotta ainekset sekoittuvat tasaisesti. Näin vältät taikinan liiallisen sekoittamisen ja kivikovat keksit.
Jos keksiresepti vaatii vatkattuja munanvalkuaisia, vispilä hoitaa homman. Lopputuloksena on kevyt ja ilmava valkuaisseos. Vispilää käyttämällä saat myös aikaan kiinteät, kuohkeat huiput. Voit siis kokeilla myös marenkikeksien valmistamista.
Aiotko tehdä suuren erän pitkulaisia keksejä? Keksimuottilisävaruste sopii avuksi tähän hommaan. Se on yhteensopiva lihamyllylisävarusteen kanssa ja siitä on saatavana viittä eri muotoa.
Muita hyödyllisiä työvälineitä
Keittiövaaka
Leipominen on tarkkaa puuhaa. Älä siis yritä soveltaa. Kokonainen erä keksejä saattaa olla pilalla, jos lisäät taikinaan hieman liikaa jauhoja tai liian vähän voita. Ota siis vaaka käyttöön ja mittaa kaikki ainekset gramman tarkkuudella.
Keksikauha
Keksikauhaa käyttämällä ei voi hävitä. Sotkua syntyy vähemmän ja kekseistä tulee tasaisemman kokoisia.
Keksipelti
Kekseille tarkoitettu uunipelti eroaa tavallisesta uunipellistä siten, että siinä ei ole korkeita reunoja. Voit siis liu’uttaa keksit kätevästi suoraan pois pelliltä.
Marmorikaulin
Jos pidät keksien leipomisesta, lisää hankintalistallesi marmorikaulin. Marmori on luonnostaan viileä materiaali. Se estää voita pehmenemästä liikaa taikinassa.
Keksipurkki
Et voi tehdä täydellisiä keksejä ja sitten säilyttää niitä miten sattuu. Laita ne siis ilmatiiviiseen astiaan tai metalliseen keksipurkkiin, kun ne ovat jäähtyneet. Näin ilma ja kosteus eivät pääse kosketuksiin keksien kanssa ja ne säilyvät hyvänmakuisina.
8. Ymmärrä, mikä vaikuttaa keksien rakenteeseen ja makuun
Tiesitkö, että fariinisokeri tekee kekseistä pehmeitä ja sitkeitä, kun taas karkea sokeri antaa niille rapeutta? Jotkin ainekset vaikuttavat keksien makuun ja rakenteeseen enemmän kuin toiset. Jos tiedät, mitä nämä ainekset ovat, olet askeleen lähempänä täydellisiä keksejä.
Rapea
Pidätkö rapeista kekseistä ja niiden ihanan mureasta rakenteesta? Käytä karkeaa sokeria ja paista keksejä hieman pidempään.
Sitkeä
Mikä onkaan pehmeiden ja sitkeiden keksien salaisuus? Fariinisokerin, vaahterasiirapin tai hunajan kaltaisten ainesten käyttö.
Mureneva
Murenevat keksit hajoavat heti, kun saat ne suuhusi. Jos haluat saada aikaan tämän suussa sulavan makuelämyksen, taikinan voimäärää suhteessa jauhoihin on nostettava. Bonuksena saat kekseihin täyteläisen voin maun.
Pehmeä
Jos keksi on pehmeä sekä sisältä että ulkoa, kiitos kuuluu pehmenneelle voille, pehmeälle fariinisokerille ja kananmunille. Jos ne löytyvät ainesosaluettelosta, tiedät, että luvassa on ihanan lohdullinen herkku.
KitchenAid Chef
— Jaamme intohimomme tekemiseen
KitchenAid yhdistää ihmisiä, jotka rakastavat ruoanlaittoa ja leipomista, kahvin uuttamista ja luomista. KitchenAid on tehnyt yli 100 vuoden ajan töitä kaikkien Tekijöiden puolesta. Ikoniset laitteemme on tehty sinua ajatellen – ne avaavat ovet uusiin mahdollisuuksiin ja auttavat sinua saamaan parhaan mahdollisen hyödyn tekemisestä.