Leivän leipominen KitchenAid-yleiskoneella
Lukuaika 4 minuuttia
13 marraskuu 2024
Neljä ainesosaa. Siinä kaikki, mitä tarvitset perusleivän valmistamiseen. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta leipurit voivat olla toista mieltä. Leivän leipominen on taidetta, mutta sen ei pitäisi estää sinua yrittämästä. Kun ymmärrät siinä piilevän tieteen ja opit seuraavat keskeiset vaiheet, pääset kyllä vauhtiin – etenkin, jos käytät KitchenAid-yleiskonetta ja -leipäkulhoa.
Olitpa sitten vasta-alkaja tai kokenut jauhopeukalo, työskentelytapa on kutakuinkin sama. Leivoitpa ruisleipää, hapanleipää tai vaikkapa briossia, prosessissa on aina kolme keskeisestä vaihetta.
Leivän leipominen KitchenAid-yleiskoneella
Vaihe 1: Sekoittaminen ja vaivaaminen
Ainesosaluettelo voi vaihdella reseptistä riippuen,mutta kaikkiin leipiin tarvitaan kuitenkin vettä, hiivaa, jauhoja ja suolaa. Ensimmäiseksi sinun on sekoitettava ainekset keskenään ja vaivattava taikina. Vaikka käsin tekemisessä onkin oma viehätyksensä, se vaatii aikaa ja paljon työtä. Miksi et siis antaisi nostettavalla kiinnitysvarrella tai kulholla varustetun yleiskoneen tehdä työtä puolestasi? Yleiskoneessa on jo kaikki tarvittavat välineet:
Vatkain – Sekoita kosteat ja kuivat aineet toisiinsa vatkaimella. Ainekset sekoittuvat tasaisesti ja muodostavat rosoisen taikinan. Kun huomaat taikinapallon muodostuvan vatkaimen ympärille, lopeta sekoittaminen.
Taikinakoukku – Kiinnitä taikinan vaivaamista varten yleiskoneeseen taikinakoukku ja käynnistä kone nopeudella 2. Taikinakoukulla taikina vaivautuu perusteellisesti, mutta tasaisesti. Mistä tiedät, milloin vaivaaminen on syytä lopettaa? Vaivaaminen kestää keskimäärin 2–4 minuuttia, mutta noudata varmuuden vuoksi reseptin ohjeita. Et halua taikinan vaivautuvan liikaa, jolloin leivästä tulee kiinteää ja sitkeää. Viimeinen vinkki: Pidä taikinaa silmällä. Kun se irtoaa helposti kulhon reunoilta ja lähtee liikkumaan pitkin taikinakoukkua, on aika lopettaa ja siirtyä seuraavaan vaiheeseen.
Vaihe 2: Nostattaminen, muotoileminen ja kohottaminen
Nyt kun sekoittaminen ja vaivaaminen on tehty, on aika aloittaa toinen vaihe: leivän nostattaminen, muotoileminen ja kohottaminen. Tässä vaiheessa leipäkulho on erityisen kätevä.
Anna leivän kohota
Etsi ensin otollinen paikka nostattamiselle. Voit asettaa taikinan lämpimään, vedottomaan paikkaan – vaikkapa uunin tai lämpöpatterin lähelle. Lämpötilan olisi hyvä olla 23–27 °C. Anna sitten nostatusaineiden tehdä taikojaan. Taikina kasvaa nyt jopa kaksinkertaiseksi. Havaitsitko kenties ilmakuplia? Ne muuttuvat kuohkeiksi ilmataskuiksi leivän paistuessa.
Leipäkulhonkäyttäminen:
Huuhtele kulho ensin kuumalla vedellä. Kulho on keraaminen, joten se lämpenee kevyesti, mikä tekee siitä täydellisen lämpimän ympäristön hiivan vaikutuksen alkamiselle.
Peitä seuraavaksi kulho kannella. Kansi pitää lämpötilan ja kosteuden kulhon sisällä vakaina, mikä edesauttaa leivän kohoamista.
Tavallisen kulhon käyttäminen:
Peitä kulho kannen sijaan puhtaalla ja kuivalla keittiöpyyhkeellä.
Muotoile leipä
Vaivaa taikinaa vielä kerran hetken aikaa ja muotoile se haluamaasi muotoon. Haluatko kenties perinteisen pyöreän, kierteen tai palmikon muotoisen leivän? Muotoilu ei kuitenkaan liity vain ulkonäköön. Sillä varmistetaan myös, että taikinan ulkopinta on riittävän tiukka. Näin taikina ei hajoa tai painu kasaan, ja kuoresta tulee uunissa mukavan rapea.
Anna leivän kohota
Kohottaminen tarkoittaa leivän nostattamista toistamiseen. Miksi? Koska osa ilmasta poistui sen muotoilun aikana. Tässä vaiheessa taikina voi kasvaa vielä enemmän ja muodostaa suurempia ilmakuplia.
Leipäkulhon käyttäminen:
Ripottele leivän päälle jauhoja ja aseta se kannen päälle. Muista kuitenkin vuorata kansi ensin leivinpaperilla, sillä et varmastikaan halua leivän tarttuvan kiinni pintaan.
Peitä leipä leipäkulholla siihen saakka, kunnes teet siihen viillot ja paistat sen.
Tavallisen kulhon käyttäminen:
Aseta taikina jauhotetulle alustalle, ripottele vielä päälle jauhoja ja peitä se puhtaalla, kuivalla keittiöpyyhkeellä.
Tee tämän jälkeen viillot ja siirrä se paistoastiaan.
Vaihe 3: Paistaminen
Taikina on noussut tarpeeksi. Uunin lämpötila on sopiva. Olet valmis viimeiseen vaiheeseen: leivän paistamiseen.
Leipäkulhon käyttäminen:
Leipä on kannen päällä ja peitetty kulholla. Voit sujauttaa sen suoraan esilämmitettyyn uuniin. Leipäkulho vangitsee höyryn ja jakaa sen tasaisesti, jotta leipä paistuu läpikotaisin.
Kun keittiöajastimessa on jäljellä 10 minuuttia, poista kansi. Näin kuori saa täydellisen kullanruskean värin.
Leipäkulhon jäähdyttyä sen voi laittaa tiskikoneeseen tai pestä kuumalla saippuavedellä.
Kannellisen vuoan tai vastaavan astian käyttäminen:
Tee leipään viiltoja ja siirrä se leivinpaperilla vuorattuun esilämmitettyyn kannelliseen vuokaan. Peitä se sitten kannella.
Kun keittiöajastimessa on jäljellä 10 minuuttia, poista kansi. Näin kuori saa täydellisen kullanruskean värin.
3 vinkkiä, joiden avulla voit parantaa leivän leipomistaitojasi
Nyt kun ymmärrät perusasiat, olet valmis leipomaan leipää. Näiden vinkkien avulla pääset vielä paremmin alkuun.
1. Hanki oikeat välineet
Vaa'at: Leipominen on taidetta, mutta se on myös tarkkaa tiedettä. Ota vaaka esiin ja mittaa ainekset tarkasti. Tällä voi olla suuri vaikutus tulokseen.
Leipäterä: veistäminen tarkoittaa viillon tekemistä taikinan ulkopintaan ennen paistamista. Joissakin tapauksissa tämä auttaa leivän nousemista ja kauniin kuoren muodostumista uunissa. Monille leipureille se on hauska tapa päästää luovuutensa valloilleen erilaisten kuvioiden avulla. Leikittele rauhassa, leipä on oma taideteoksesi.
Taikinakaavin: Monet taikinat ovat tahmeita. Ne voivat helposti tarttua sekoituskulhoon tai työtasoon. Taikinakaavin ei ainoastaan helpota siivousta, vaan se pitää myös keittiön ja leivontavälineet hyvässä kunnossa.
2. Noudata reseptiä
Olipa kyseessä sitten hapantaikinan, focaccian tai briossin ainutlaatuinen ainesosalista,neljä perusasiaa pysyvät aina samoina. Katsotaan, mitkä:
Haalea vesi: Useimmissa leipäresepteissä tarvitaan haaleaa vettä, mikä on paikallaan, sillä se auttaa hiivaa tekemään työnsä. Kuinka lämmin on haalea? 36–40 °C. Vesijohtovesi toimii hyvin. Ota vain huomioon, että alueesi veden koostumus saattaa vaikuttaa leivän makuun ja rakenteeseen.
Hiiva: Leipä tarvitsee nostatusaineita, oli kyseessä sitten kuivahiiva, tuorehiiva, hapanjuuri tai leivinjauhe. Taikina ei nouse ilman sitä. Käytä aina reseptissä mainittua nostatusainetta.
Suola: Jos joskus olet maistunut suolatonta leipää, tiedät, että suolaa tarvitaan maustamiseen. Älä siis jätä suolaa pois, ellei ruokavaliosi sitä vaadi. Varmista vain, että se ei ole suoraan kosketuksessa hiivan kanssa sekoituskulhossa. Suola voi ”selättää” hiivan, jolloin leipä ei nouse.
Jauhot: Jotkin leivät ovat vaaleita ja kuohkeita, toiset taas tummia ja tiheitä. Mikä on syy tähän? Jauhojen tyyppi. Käytä gluteenittomiin vaihtoehtoihin durra-, tattari- tai kaurajauhoja. Erilaisia jauhoja on vaikka millä mitalla, ja jokaisella saadaan aikaan erityyppistä leipää.
3. Ole lempeä itsellesi
Leivän leipomista kutsutaan taiteeksi syystä. Älä lannistu, jos uunista tuleekin ulos litteä, kuiva tai mauton leipä. Leivontataitojen hiominen vie aikaa ja vaatii harjoittelua. Pudistele vain jauhot esiliinasta ja yritä uudelleen. Näistä 12 helposta leipäreseptistä on hyvä aloittaa.
KitchenAid Chef
— Jaamme intohimomme tekemiseen
KitchenAid yhdistää ihmisiä, jotka rakastavat ruoanlaittoa ja leipomista, kahvin uuttamista ja luomista. KitchenAid on tehnyt yli 100 vuoden ajan töitä kaikkien Tekijöiden puolesta. Ikoniset laitteemme on tehty sinua ajatellen – ne avaavat ovet uusiin mahdollisuuksiin ja auttavat sinua saamaan parhaan mahdollisen hyödyn tekemisestä.