Korvapuustit
min lukuaika
14 lokakuu 2024
Olemme luultavasti kaikki tuijottaneet herkullisia korvapuusteja jossain vaiheessa elämäämme. Pehmeän taikinan pyörteitä kanelilla täplitettynä ja makealla kuorrutteella. Onko mitään yhtä houkuttelevaa? Ota selvää, kuinka voit tehdä terveellisemmän version.
Korvapuustit
Terveelliset vaihtoehdot
Hei! Ennen kuin aloitamme, niin olen Olivia, Instagram-bloggaaja @fitfoodness ja olen kokkaillut kaikenlaista terveellistä jo yli viiden vuoden ajan. Luonnolliset ja terveelliset ainekset ovat minulla aina etusijalla. Siirrytäänpä suoraan herkullisten korvapuustien pariin.
Olen tuijottanut (ja ahminut) noita leivonnaisia lukemattomia kertoja ja aion jatkaa tätä perinnettä jatkossakin. Hiljattain päätin kuitenkin viedä himoni korvapuusteja kohtaan keittiöön ja ottaa käyttöön KitchenAidin. Tavoite: terveellisemmän version luominen, jossa ei ole puhdistettua valkoista sokeria eikä vehnäjauhoja ja joka on täysin vegaaninen.
Varoituksen sanana… tulos on erittäin koukuttava. Useita satseja maistaneet naapurini voivat vahvistaa tämän. Ajattelin jossain vaiheessa, että he kaipaisivat vähän taukoa, mutta he söivät kiitollisina kaiken, mitä heille tarjosin.
Tässä reseptissä käytetään kookossokeria vaihtoehtona valkoiselle sokerille. Kookossokeri toimii hyvin, koska sen koostumus muistuttaa sokeria, joten vaihtaminen siihen on helppoa monissa resepteissä. Maku sopii upeasti yhteen kanelin kanssa. Lue lisää kookossokerista ja muista vaihtoehdoista sokerille tästä. Täytteeksi lisäsin makeuttamatonta omenakastiketta, joka tekee rullista vähemmän kuivia, lisää kirpeää makeutta ja on yksinkertaisesti herkullista.
Jauhot ovat 100 % spelttijauhoja. Koska haluan pitää ainesosaluetteloni lyhyenä, käytän tavallisia spelttijauhoja, mutta olen myös kokeillut täysjyväspelttiä ja tavallista spelttiä (50/50) ja saanut hyviä tuloksia.
Kuorrutuksessa käytin kookosjogurtin ja cashewpähkinöiden sekoitusta ja makeutuksena agavesiirappia. Agavella on neutraali maku ja vaalea väri, joten se ei tee kuorrutuksesta liian ruskehtavaa. Aloitetaanpa sitten leipominen.
Ainekset
Taikina
240 ml mantelimaitoa
50 g kookosöljyä
3 rkl (30 g) kookossokeria
1 paketti (7 g) kuivahiivaa
400–450 g spelttijauhoja
½ tl suolaa
½ rkl kanelia
Täyte
60 g makeuttamatonta omenasosetta
70 g kookossokeria
2 rkl kanelia (tai 1,5 rkl kanelia + ½ rkl jauhettua kardemummaa)
Kuorrutus
120 ml kookosjogurttia
noin 0,5 dl liotettuja cashewpähkinöitä (liotettu kylmässä vedessä edellisenä päivänä tai lämpimässä vedessä vähintään 2 tuntia).
3 rkl mantelimaitoa
1 rkl agavesiirappia
¼ tl vaniljauutetta
¾ tl sitruunamehua
hyppysellinen suolaa
Valmistelu
Voitele suuri kakkuvuoka (johon mahtuu 10–12 korvapuustia) kookosöljyllä. Voit käyttää myös irtopohjavuokaa tai uuninkestävää valurautavuokaa.
Lisää mantelimaito ja kookosöljy mikroaaltouunin kestävään kulhoon ja kuumenna. Anna jäähtyä, kunnes neste on noin 40 asteista. Hiiva ei selviä, jos neste on liian lämmintä.
Ripottele hiiva tasaisesti lämpimän seoksen päälle ja anna sen levätä 10 minuuttia.
Lisää kookossokeri, suola ja kaneli ja sekoita. Lisää tämä seos taikinakoukulla varustetun KitchenAid-yleiskoneen kulhoon.
Lisää jauhoja vähän kerrallaan. Vaivaa pienellä nopeudella ja tarkista taikinan koostumus säännöllisesti. Taikina on aluksi tahmeaa, mutta jatka vaivaamista, kunnes siitä tulee irtonainen pallo eikä se tartu enää kulhon reunoihin. Jauhoja on ehkä lisättävä tai vähennettävä hieman.
Siirrä taikina jauhotetulle työtasolle, huuhtele kulho ja voitele se sitten pienellä määrällä öljyä tarttumisen estämiseksi. Lisää taikina takaisin kulhoon. Peitä kulho muovikelmulla tai kostealla keittiöpyyhkeellä ja nosta taikina lämpimään paikkaan, kunnes se on kaksinkertaistunut (noin tunti).
Valmista sillä välin kuorrute: sekoita kaikki ainekset suurella nopeudella tasaiseksi ja laita jääkaappiin jähmettymään. Jos kuorrute jähmettyy liikaa, lisää siihen tilkka mantelimaitoa.
Valmista täyte: sekoita omenakastike mausteiden ja sokerin kanssa ja siirrä sivuun.
Kun taikina on noussut, siirrä se jauhotetulle alustalle ja kauli se ohueksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi (paksuus noin ½ cm).
Levitä omenakastiketta pinnalle runsaasti.
Kääri taikina rullalle: aloita toisesta pitkästä päästä ja rullaa varovasti. Lopeta saumapuoli alaspäin. Omenakastikkeen levittäminen ja rullalle kääriminen voi olla sotkuista puuhaa, mutta älä huoli – lopputulos on kaunis uunista ottamisen jälkeen.
Leikkaa taikina terävällä tai sahalaitaisella veitsellä 4 cm:n kokoisiksi palasiksi. Laita ne voideltuun vuokaan niin, että ne eivät ole aivan kiinni toisissaan. Peitä muovikelmulla tai keittiöpyyhkeellä ja anna kohota 30 minuutin ajan.
Lämmitä uuni 180 asteeseen.
Voitele rullat mantelimaidolla ja laita lämpimään uuniin. Paista 20–25 minuuttia, kunnes korvapuustit ovat kullanruskeita (tavoitteena on, että ne ovat hieman alikypsiä).
Ota korvapuustit pois uunista ja anna niiden jäähtyä vuoassa muutaman minuutin ajan. Pirskota päälle kuorrutetta. Koristele halutessasi pilkotuilla saksanpähkinöillä.
Tarjoile lämpiminä. Jos korvapuusteja jää jäljelle (oikea pyhäinhäväistys), ne säilyvät jääkaapissa kolme päivää. Niitä ei kannata vielä kuorruttaa, sillä siten niitä voi helposti lämmittää uunissa muutaman minuutin ajan.
Olivia
— Instagram-bloggaaja
Olen Olivia, Instagram-bloggaaja. Käyttäjänimeni on @fitfoodness, ja olen kertonut terveellisestä ruoanlaitosta jo yli viiden vuoden ajan. Luonnolliset ja terveelliset ainekset ovat minulla aina etusijalla.