Leivontareseptejä lapsille
min lukuaika
18 tammikuu 2024
Oletko kiireinen vanhempi, joka etsii helppoja (mutta herkullisia!) leivontaideoita lasten iloksi? Tässä ovat etsimäsi reseptit ja vinkkini.
Leivontareseptejä lapsille
Olen Melanie, 41-vuotias kahden pojan, Alexin ja Noahin, äiti. Työskentelen kokopäiväisesti julkisten palvelujen alalla ja vapaa-ajallani kirjoitan blogiani ja luon sisältöä Instagram-sivulleni. Aloitin leipomisen yhdeksän vuotta sitten, kun Alexilla oli 1-vuotissyntymäpäivä ja halusin tehdä hänen kakkunsa itse. En tiennyt asiasta mitään, koska totta puhuakseni inhosin leipomista! En ollut koskaan aikaisemmin leiponut kakkua, ennen kuin minusta tuli äiti. Ajattelin, että se oli hyödytöntä ajan tuhlausta. Ajan myötä aloin kuitenkin pitää kakkujen ja pikkupurtavien leipomisesta! Keittiössä puuhastelulla on rauhoittava vaikutus minuun. Jos voin valita makean ja suolaisen väliltä, teen mieluummin kakkuja kuin stoempeja ☺ Poikien suosikkireseptejä ovat keksit: rapeat ja maukkaat keksit, joita voidaan syödä mihin aikaan päivästä tahansa ja joita voi ottaa mukaan koulureppuun.
Muutama vuosi sitten, kun olin puuhaillut leivonnaisten valmistuksen perusteiden parissa, halusin kokeilla jotain hieman monimutkaisempaa, mutta luovutin nopeasti ajanpuutteen vuoksi. Esimerkiksi jälkiruoan tekeminen vie paljon aikaa, jota minulla ei ollut työni, lasteni ja muiden henkilökohtaisten velvollisuuksieni välissä. Siksi kehitin lisää perusreseptejä ja kokeilen jatkuvasti myös uusia reseptejä, mutta haluan kuitenkin, että kaikki ovat yksinkertaisia, helppoja ja maukkaita! Asetan itseni jokaisen äidin tai isän asemaan, jolla ei ole paljon aikaa keittiössä viettämiseen mutta joka haluaa hemmotella lapsiaan. Siksi tavoitteeni on jakaa yksinkertaisia leivonnaisreseptejä lapsille.
Blogissani ja Instagram-tililläni jaan esimerkiksi helppoja keksi-, mantelikreemileivos-, sokerikakku- ja myslipatukkareseptejä. Valmistin ne uuden ystäväni, KitchenAid-yleiskoneen, avulla. Yhdeksän vuoden käsin leipomisen jälkeen ranteeni ei enää kestänyt ja oli pakko vaihtaa suuremmalle vaihteelle! Otin yleiskoneen vastaan suurella ilolla: sen helppokäyttöisyys oli mahtava asia erityisesti kaltaiselleni ihmiselle, joka tekee usein kahta asiaa kerralla ja joskus myöhään illalla. Voin vakuuttaa, että munanvalkuaisten vatkaaminen yleiskoneen avulla on aivan hullua, enkä nyt edes puhu briossin vaivaamisesta.
Valitsin ensimmäiseksi yleiskoneekseni 4,8 litran Artisan-yleiskoneen ja lisävarusteita: ylimääräisen kulhon (erittäin kätevä, koska voin vaihdella keksien ja marengin välillä), koukun, kahden vatkaimen ja vispilän.
Yleiskone on helppokäyttöinen: siinä ei ole tuhansia painikkeita vaan ainoastaan pieni vipu sivulla yleiskoneen varren nostamiseen tai laskemiseen sekä vaihdevipu.
Se on vakaa ja tehokas mutta myös erittäin kaunis ☺
Minulle se tarjoaa kaiken, mitä keittiössä tarvitsen: helppoa ja yksinkertaista huippulaatua! Ja voin vakuuttaa, että se auttaa minua paljon ja helpottaa työtäni suuresti, kun aloitan keksitaikinan valmistamisen klo 22 ☺
Resepti: helpot donitsit
Ainekset
2 munaa
100 g valkoista sokeria
100 g mascarponea tai tuorejuustoa
1 tl vaniljauutetta (tai 1 pussi vaniljasokeria)
100 ml täysmaitoa
150 g nostatusainetta sisältävää jauhoa
50 g maizenaa
35 g sulaa voita
Suklaaganache: 50 g tummaa suklaata, 100 g maitosuklaata, 50 g voita, pilkottuja pähkinöitä.
Sokerikuorrutus: 1 lasillinen tomusokeria, 1,5 rkl maitoa ja vaniljauutetta.
Valmistelu
Laita sokeri ja kananmunat lankavispilällä varustetun yleiskoneen kulhoon ja lisää nopeutta, kunnes seos on vaaleaa.
Lisää mascarpone (tuorejuusto) ja vaniljauute vähitellen sammuttamatta yleiskonetta.
Lisää sitten maito, voi, jauhot ja maizena ja jatka sekoittamista, kunnes taikina on vaaleaa.
Lämmitä uuni 180 asteeseen.
Ota muottisi (minä käytän silikonisia muotteja), täytä jokainen syvennys ja laita muotti uuniin 20 minuutiksi.
Anna donitsien jäähtyä, kun ne ovat valmiit.
Suklaaganache: lisää suklaa ja voi metallikulhoon. Aseta kulho kuumaa vettä sisältävän kattilan päälle ja sulata, kunnes se on nestemäistä ja sileää.
Sokerikuorrutus: sekoita tomusokeri, maito ja vaniljauute pienessä kulhossa. Sekoita hyvin, kunnes kuorrutus on tasaista.
Resepti: madeleine-leivokset hasselpähkinällä ja mandariinilla
Ainekset
100 g vehnäjauhoja
1/2 pussia leivinjauhetta
30 g hasselpähkinäjauhetta
pieni hyppysellinen suolaa
120 g sulaa suolaamatonta voita
100 g raakaa ruokosokeria tai ruokosokeria
3 kananmunaa (huoneenlämpöisiä)
1 tl vaniljauutetta
mandariinin kuori
1 tai 2 mandariinin mehu (maun mukaan)
Valmistelu
Laita sokeri ja kananmunat lankavispilällä varustetun yleiskoneen kulhoon ja lisää nopeutta, kunnes seos on vaaleaa ja se on kaksinkertaistunut.
Lisää jauhot, leivinjauhe ja hasselpähkinäjauhe vähitellen sekoittaen nopeudella 2 (voit vaihtaa myös vatkaimeen, mutta itse en tee niin).
Lisää sulatettu voi ja vaniljauute jatkaen sekoittamista.
Lisää lopuksi mandariinin kuori ja mehu.
Laita taikina jääkaappiin yön yli tai vähintään 6 tunniksi. Muista peittää astia, sillä muuten taikinan päälle muodostuu kuori.
Lämmitä uuni seuraavana päivänä 180 asteeseen.
Ota madeleine-vuoka jääkaapista samaan aikaan taikinan kanssa ja täytä jokainen syvennys 3/4 täyteen.
Laite madeleine-vuoka uuniin ja paista 13 minuuttia. Madeleine-leivokset kasvavat keskeltä ja ne ovat valmiit, kun reunat ovat kullanruskeita ja keskiosa on jähmettynyt.
Ota madeleine-leivokset pois muotista ja anna niiden jäähtyä.
Jos haluat rapeutta, sulata suklaata ja koristele madeleine-leivokset sulatetulla suklaalla ja hienonnetuilla pähkinöillä.
Melanie
Olen Melanie, 41-vuotias kahden pojan, Alexin ja Noahin, äiti. Työskentelen kokopäiväisesti julkisten palvelujen alalla ja vapaa-ajallani kirjoitan blogiani ja luon sisältöä Instagram-sivulleni. Aloitin leipomisen yhdeksän vuotta sitten, kun Alexilla oli 1-vuotissyntymäpäivä ja halusin tehdä hänen kakkunsa itse. En tiennyt asiasta mitään, koska totta puhuakseni inhosin leipomista! En ollut koskaan aikaisemmin leiponut kakkua, ennen kuin minusta tuli äiti. Ajattelin, että se oli hyödytöntä ajan tuhlausta. Ajan myötä aloin kuitenkin pitää kakkujen ja pikkupurtavien leipomisesta! Keittiössä puuhastelulla on rauhoittava vaikutus minuun. Jos voin valita makean ja suolaisen väliltä, teen mieluummin kakkuja kuin stoempeja.