Kofeiinittoman kahvin salat — vastaamme kieltäsi polttaviin kysymyksiin
minuutin lukuaika
23 lokakuu 2024
Kofeiiniton kahvi. Pidätkö siitä? Vai etkö ole ikinä vielä maistanut? On selvää, että kofeiiniton kahvi on kiehuva aihe. Pähkinänkuoressa voidaan sanoa, että kofeiiniton kahvi valmistetaan kahvipavuista, joista on tavalla tai toisella poistettu kofeiini. Tekeekö se sitten kahvista terveellisempää? Se on liian laaja kysymys yhteen blogikirjoitukseen. Sen sijaan pureudumme seuraaviin maukkaisiin kysymyksiin: miten ja miksi kofeiinitonta kahvia valmistetaan, maistuuko se yhtä hyvältä kuin tavallinen kahvi ja miten sitä uutetaan?
Kofeiinittoman kahvin salat — vastaamme kieltäsi polttaviin kysymyksiin
- Kuinka paljon kahvissa on kofeiinia?
- Miksi kofeiinitonta kahvia juodaan?
- Onko kofeiinittomassa kahvissa yhtään kofeiinia?
- Miten kofeiinitonta kahvia valmistetaan?
- Maistuuko kofeiiniton kahvi yhtä hyvältä kuin tavallinen?
- Mitkä ovat kofeiinittoman kahvin huonot puolet?
- Onko kofeiiniton kahvi epäterveellistä?
- Voiko kofeiinittomia papuja ostaa?
- Voiko espressoa valmistaa kofeiinittomana?
Kuinka paljon kahvissa on kofeiinia?
Aloitetaan aivan ensiksi siitä, että kahvi sisältää kofeiinia, eli lievää stimulanttia, jota esiintyy yli 60 kasvissa. Kofeiinilla voi olla piristävä vaikutus, joka kestää yleensä korkeintaan muutaman tunnin. Sen liiallinen kulutus voi olla haitallista. Mitä kahvin liiallisella kulutuksella sitten oikein tarkoitetaan? No, yhdessä kupissa kahvia on noin 100 mg kofeiinia. Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston turvalliseksi arvioima kofeiinimäärä on 400 mg/vrk. Nyrkkisääntönä voidaan siis pitää neljää kupillista kahvia päivässä.
Miksi kofeiinitonta kahvia juodaan?
Usein kofeiinitonta kahvia juodaan terveydellisistä syistä, kun halutaan rajoittaa kofeiinin saantia. Syynä voivat olla esimerkiksi sydänongelmat, diabetes tai epilepsia. Kofeiini voi myös voimistaa ahdistusta, päänsärkyä ja unettomuutta. Silloin kofeiiniton kahvi on oivallinen valinta. Se ei myöskään ole mikään nykyajan hömpötys, vaan sitä on valmistettu jo 1900-luvun alusta asti.
Onko kofeiinittomassa kahvissa yhtään kofeiinia?
On siinä himpun verran. Kofeiiniton kahvi ei ole luontaisesti kofeiinitonta, toisin kuin esimerkiksi Rooibos-tee, joka valmistetaan kofeiinittomasta kasvista. Kofeiiniton kahvi valmistetaan poistamalla kofeiini pavuista, eikä kofeiinia saada koskaan poistettua 100-prosenttisesti. EU:ssa tuote voidaan merkitä kofeiinittomaksi vain, jos sen kofeiinipitoisuus on alle 0,3 painoprosenttia. Useimmat kahvinvalmistajat väittävät kofeiinittoman kahvinsa olevan 99-prosenttisesti kofeiinitonta.
Miten kofeiinitonta kahvia valmistetaan?
Kofeiinin poistomenetelmät ovat muuttunut aikojen saatossa merkittävästi. Tarinan mukaan kofeiiniton kahvi keksittiin sattumalta, kun kahvipavut olivat jääneet vahingossa meriveteen likoamaan. Varhaisina aikoina kofeiinin poistossa käytettiin bentseeniä... kunnes sen todettiin aiheuttavan syöpää. Bentseeni korvattiin pienellä määrällä dikloorimetaania tai etyyliasetaattia (EA), joka on sokeriruo'ossa esiintyvä luonnollinen yhdiste. Kofeiinin poistossa voidaan hyödyntää myös ylikriittistä hiilidioksidiuuttoa tai Swiss Water -menetelmää, jossa ei käytetä lainkaan kemikaaleja. Kaikissa menetelmissä kahvipapuja kyllästetään, liotetaan ja huuhdellaan erilaisilla tavoilla. Lopputuloksena on kofeiiniton kahvipapu, jossa kahvin tunnusomainen herkullinen maku on suurilta osin säilynyt.
Maistuuko kofeiiniton kahvi yhtä hyvältä kuin tavallinen?
Kofeiiniton kahvi näyttää, tuoksuu ja maistuu hieman erilaiselta kuin tavallinen kahvi. Tämä johtuu siitä, että kahvin käsittely muuttaa sen koostumusta ja alkuperäistä makuprofiilia. Kofeiiniton kahvi voi kuitenkin olla todella herkullista, jos se vain on paahdettu oikealla tavalla. Maailma on pullollaan erilaisia kofeiinittomia kahveja, joita innokkaat kahviarvostelijat kehuvat täyteläisiksi ja aromikkaiksi tai samettisiksi ja tasapainoisiksi. Tai suklaisiksi, ei liian voimakkaiksi. Kyseessä on kuitenkin makuasia. Paras tapa selvittää omat mieltymyksensä on ryhtyä testailemaan eri kahvityyppejä 😉
Mitkä ovat kofeiinittoman kahvin huonot puolet?
Kun kahvipavuista poistetaan kofeiini, niiden kemia muuttuu. Se muuttaa jonkin verran kahvin makua. Kahvista tulee myös huokoisempaa ja irtonaisempaa. Tämän vuoksi paahtaminen ja siten myös ihanteellisen maun saavuttaminen on hankalampaa. Myös täydellisen uuton varmistaminen on hieman vaikeampaa, sillä jauhatuksen on oltava tismalleen oikea. Huokoinen kahvi vaatii karkeamman jauhatuksen, jotta vältytään yliuuttamiselta ja karvaalta maulta. Kofeiiniton kahvi myös vanhenee nopeammin huokoisuutensa vuoksi. Sitä ei siis kannata ostaa kovin suuria määriä kerralla.
Onko kofeiiniton kahvi epäterveellistä?
Nopea Google-haku paljastaa, että lukuisat ihmiset pohtivat kofeiinittoman kahvin mahdollisia terveyshaittoja. Heitä huolettaa kofeiinin poistossa käytetyt kemikaalit. Terveysviranomaisten mukaan sekä tavallinen että kofeiiniton kahvi ovat kuitenkin täysin turvallisia. Kahvi voi jopa vaikuttaa terveyteen myönteisesti tukemalla suoliston hyvinvointia ja tarjoamalla antioksidantteja, jotka auttavat suojaamaan kehoa.
Voiko kofeiinittomia papuja ostaa?
Kyllä! Kaupoista ja verkosta voi ostaa joko kokonaisia papuja tai kahvijauhetta. Jotkut kahvinvalmistajat ovat innokkaita kofeiinittoman kahvin puolestapuhujia. Pavut ovat yleensä aina paras valinta, olipa kyseessä sitten tavallinen tai kofeiiniton kahvi. Kahvin taivaallinen maku ja aromit säilyvät nimittäin hyvin pavuissa. Jauhettuna kahvi taas alkaa nopeasti hapettua ja ummehtua.
Voiko espressoa valmistaa kofeiinittomana?
Kyllä! KitchenAid-espressokone on menolippusi kahvipapujen maailmaan. Olipa valintasi sitten täysautomaattinen espressokone tai kahvimyllyllä varustettu puoliautomaattinen espressokone,pavut (tai kahvijauhe) kaadetaan aina suoraan papusäiliöön. Pidä vain mielessä, että kofeiinittoman kahvin uuttaminen on hieman haastavampaa ja että voit joutua kokeilemaan useita jauhatuskokoja ennen kuin saavutat ihanteellisen maun.
Espressokoneella valmistat myös cappucinoa, americanoa, flat whitea ja muita espressopohjaisia suosikkijuomia ja varmistat, että papujen tuoreet, herkulliset maut pääsevät oikeuksiinsa – olipa kahvisi sitten kofeiinitonta tai tavallista. Tutustu KitchenAid-espressomallistoon ja löydä sinulle parhaiten sopiva malli.
KitchenAid Chef
— Jaamme intohimomme tekemiseen
KitchenAid yhdistää ihmisiä, jotka rakastavat ruoanlaittoa ja leipomista, kahvin uuttamista ja luomista. KitchenAid on tehnyt yli 100 vuoden ajan töitä kaikkien Tekijöiden puolesta. Ikoniset laitteemme on tehty sinua ajatellen – ne avaavat ovet uusiin mahdollisuuksiin ja auttavat sinua saamaan parhaan mahdollisen hyödyn tekemisestä.