Kahvipapujen valitseminen kotikäyttöiseen espressokoneeseen
Lukuaika 4 minuuttia
03 syyskuu 2024
Harvat asiat tuntuvat yhtä hyviltä kuin astuminen kahvilaan kylmänä aamuna ja sisällä leijailevien taivaallisten tuoksujen aistiminen. Voit valita listalta suosikkikahvisekoituksesi tai yhden alkuperän kahvin ja täyttää sitten keuhkosi vastakeitetyn kahvin huumaavalla tuoksulla.
Tällaiset hetket saavat pohtimaan: olisiko tämä mahdollista kotona? Vastaus on kyllä! Valitse ensin espressokoneeseesi sopivat kahvipavut. Sinä teet nyt päätökset.
Kahvipapujen valitseminen kotikäyttöiseen espressokoneeseen
Espresso ei ole vain hieno sana kahviannokselle. Se tarkoittaa itse asiassa "puristettua" ja viittaa nopeaan ja tehokkaaseen valmistusmenetelmään, jossa pieni määrä lähes kiehuvaa vettä pakotetaan hienojauhetun kahvin läpi suurella paineella. Tämä saa aikaan 30 ml herkullista vahvaa kahvia, josta voit valmistaa espressopohjaisia suosikkijuomiasi ristrettostaaina cortadoon.
Valmistusmenetelmä on sama riippumatta siitä, onko käytössäsi täysautomaattinen vai puoliautomaattinen espressokone. Voit valmistaa kahvin itse tai antaa koneen hoitaa sen puolestasi. Kahvipavut jauhetaan hienoksi, minkä jälkeen jauhe lisätään suodatinkahvaan ja tampataan, ennen kuin vesi pakotetaan jauheen läpi oikealla paineella ja lämpötilassa. Jos haluat tehdä tämän itse, se on todella palkitsevaa. KitchenAidin täysautomaattisten espressokoneiden tai puoliautomaattisten espressokoneidenavulla saat erinomaisia tuloksia käyttämästäsi menetelmästä riippumatta.
Valmista täydellistä kahvia tutustumalla eri vaihtoehtoihin
Kokonaiset pavut vai valmiiksi jauhettu kahvi? Kannattaako pavut jauhaa itse?
Voit ostaa kokonaisia kahvipapuja tai valmiiksi jauhettua kahvia. Jos sinulla on KitchenAidin espressokone, se huolehtii jauhatuksesta ja annostelusta, joten voit valita kumman tahansa vaihtoehdon.
KOKONAISET PAVUT ovat aina ensisijainen valinta. Pavut ovat täynnä voimakkaita makuja, jotka ovat peräisin niiden sisällä olevista öljyistä. Heti kun pavut on jauhettu, maun voimakkuus laimenee. Tämän vuoksi on aina parasta jauhaa pavut juuri ennen kahvin valmistamista. Integroidulla kahvimyllyllä varustetut espressokeittimet jauhavat pavut juuri oikeaan espresson vaatimaan koostumukseen.
Vinkki: Voit muunnella jauhatuskokoa kahvimyllyllä varustetulla puoliautomaattisella espressokoneella. Siinä on kiinteä teräksinen kahvimylly, jossa on 15 jauhatuskokoa ja 7 hienosäätöasetusta. Löydät näin tasalaatuisen koostumuksen tuovan jauhatuksen, joka tuo pavuista esiin fantastisia makuja.
VALMIIKSI JAUHETTU KAHVI on kätevä vaihtoehto. Sen voi myös aina kaataa suoraan espressokoneeseen. Jos käytät valmiiksi jauhettua kahvia, sinun on etsittävä hienoksi jauhettua kahvia, joka on tarkoitettu espresson valmistamiseen. Tämä tarkoittaa, että se on riittävän hienoa tarvittavaan uuttamiseen ja hyvän maun aikaansaamiseen.
Muistathan, että mitä tuoreempi jauhatus on, sitä paremmalta kahvi maistuu! Tarkista siis, että pakkauksessa on viimeaikainen jauhatuspäivämäärä. Muutaman viikon kuluessa kahvijauhe menettää makuaan merkittävästi. Myös avaamaton kahvi menettää makuaan, mutta voit hidastaa sitä säilyttämällä kahvia oikein.
Vaalea vai tumma paahto? Valitse haluamasi paahto
Kevyesti paahdettua kahvia on nimensä mukaisesti lämmitetty lyhyemmän aikaa. Tuoreita vihreitä papuja paahdetaan kevyesti siihen asti, kunnes papuihin tulee ensimmäinen halkeama. Tämän ansiosta niissä on paljon alkuperäisiä makuja, kuten selkeitä, hedelmäisiä ja kukkaisia vivahteita.
Tummempia paahtoja on paahdettu pidempään, jolloin niiden mausta tulee täyteläinen ja savuinen. Ne voivat sisältää makeita suklaisia makuja, mutta alkuperäiset makuvivahteet ovat paahtuneet pois.
Kun kahvi ostetaan paikallisesta paahtimosta, se on erittäin tuoretta, vivahteikasta ja se on paahdettu äskettäin. Pavut ovat tällöin parhaimmillaan, ja voit myös samalla tukea paikallista yritystä.
Kun sinusta tulee asiantuntevampi, voit kokeilla erilaisia papuja erilaisissa juomissa. Tämä kuulostaa jo melko ammattimaiselta, vai mitä? Tässä hieman ohjeita:
Espressossa ja ristrettossa maistuvat voimakkaasti kahvin ominaismaut. Ne antavat hyvän tilaisuuden kokeilla monipuolista vaaleaa paahtoa, joka tarjoaa selkeän ja hapokkaan maun.
Americanoissa keskitumma ja tummaa paahto ovat hyviä vaihtoehtoja, sillä nämä paahdot säilyttävät makuprofiilinsa, kun niitä laimennetaan kuumalla vedellä.
Maitopohjaisissa juomissa, kuten latteissa ja cappuccinoissa, keskitummat ja tummat paahdot toimivat usein parhaiten. Nämä paahdot täydentävät maidon täyteläisyyttä, jonka tuloksena juomasta tulee tasapainoinen.
Vinkki: Vaalea paahto on parhaimmillaan korkeammissa lämpötiloissa, kun taas keskitumma ja tumma paahto matalammissa lämpötiloissa. Voit kokeilla veden lämpötilaa KitchenAidin uusissa espressokoneissa, joiden lämpötilansäätötekniikka löytää paahdoille juuri sopivan lämpötilan.
Seikkaile! Matkusta maailmalla maistelemalla erilaisia kahvipapuja
Voisimme väitellä ikuisuuden siitä, mitkä pavut sopivat parhaiten espressoon. Lisäksi erilaisia variaatioita ja sekoituksia on tarjolla loputtomasti. Brasilia on johtava kahvintuottaja, mutta tarjolla on vaihtoehtoja myös esimerkiksi Indonesiasta, Intiasta ja Ugandasta. On hyvä tietää, että espresso valmistetaan perinteisesti sekoituksesta yhden alkuperän kahvin sijaan. Näin lopputuloksesta tulee tasapainoinen. Voit tutustua yhden alkuperän kahveihin, jos sinulla on tietty suosikki ja haluat esimerkiksi hioa jauhatuskokoa ja tamppauspainetta parhaan maun aikaansaamiseksi.
Näin teet täydellistä espressoa kotona
Espresso sopii jokaiselle, olitpa sitten aloitteleva kahvin valmistuksesta kiinnostunut barista tai haluat selvitä valmistuksesta vain muutamalla painikkeen painalluksella. KitchenAidin täysautomaattisten espressokoneiden valikoima huolehtii täydellisen kahvikupillisen valmistuksesta. Voit valita haluamasi juoman jopa yli 40 valmiista juomavaihtoehdosta selaamalla vaihtoehtoja ja painamalla painiketta. Vain muutamassa sekunnissa pääset palaamaan työpöydän ääreen tai sohvalle mukanasi laadukas espresso, josta kaikkein innokkainkin barista voisi olla ylpeä. Jos haluat valmistaa espresson enemmän itse ja vaiheittain,kahvimyllyllä varustettu puoliautomaattinen espressokone on sinulle sopiva vaihtoehto. Ohjeita on saatavilla runsaasti ja ne helpottavat espresson valmistusta, joten voit nauttia valmistuksesta ilman arvailua.
Riippumatta siitä, mitä kahvia haluat kokeilla seuraavaksi, voit nauttia espressosta laittamatta edes kenkiä jalkaasi. Ei jonottamista, ei ulkona kylmässä palelemista, ei istumapaikan odottamista. Voit valmistaa itse erinomaista kahvia.
KitchenAid Chef
— Jaamme intohimomme tekemiseen
KitchenAid yhdistää ihmisiä, jotka rakastavat ruoanlaittoa ja leipomista, kahvin uuttamista ja luomista. KitchenAid on tehnyt yli 100 vuoden ajan töitä kaikkien Tekijöiden puolesta. Ikoniset laitteemme on tehty sinua ajatellen – ne avaavat ovet uusiin mahdollisuuksiin ja auttavat sinua saamaan parhaan mahdollisen hyödyn tekemisestä.