Mitä eroja kahvien erilaisilla paahdoilla on?
Lukuaika 5 minuuttia
16 syyskuu 2024
Saatat ehkä miettiä, miksi kahvipapuja edes paahdetaan. Jos olet joskus maistunut käsittelemätöntä oliivia, se on yhtä epämiellyttävä kokemus kuin paahtamattoman kahvipavun syöminen. Vastapoimitut kahvipavut ovat aivan eri asia kuin täyteläiset, ruskeat pavut, joiden tunnistettavaa aromia me kaikki rakastamme. Ne ovat ensinnäkin vihreitä, ja niiden haju muistuttaa ruohoa. Paahtaminen tekee näistä melko mitäänsanomattomista pavuista ainutlaatuisia. Se vapauttaa kaikki papujen ihanat maut ja aromit, jotka tekevät kahvista yhden maailman suosituimmista juomista. Katsotaanpa, miten eri paahtotekniikat vaikuttavat kahvijauheen makuun, aromiin ja kofeiiniin...
Mitä eroja kahvien erilaisilla paahdoilla on?
Erilaiset paahdot tuovat pavuista esiin erilaisia piirteitä. Olitpa sitten satunnainen kahvinjuoja tai aloitteleva barista, näiden vivahteiden ymmärtäminen auttaa sinua arvostamaan jokaista kahvikupillista entistäkin enemmän.
Yksi tärkeimmistä asioista on pitää kahvipavut tuoreina ja vihreinä mahdollisimman pitkään sadonkorjuun jälkeen kahvilaadusta riippumatta. Näin papujen laatu ja tuoreus säilyvät ennallaan. Paahtamisen aikana kuumuus kovettaa pavut ja vahvistaa niiden makua niiden tummentuessa. Kahvipapuja voi paahtaa monella tavalla. Trendikkäissä erikoistuneissa paahtimoissa, joista löydät juuttisäkkejä ja baristoja, käytetään paahtamiseen yleensä valurautapannuja. Suuret erät paahdetaan yleensä teollisen kokoluokan paahtimissa, mutta niiden laatua seurataan silti tarkasti.
Kahvipapujen paahtamisen viisi vaihetta
Kahvin paahtajat keskittyvät prosessia kuvaillessaan viiteen vaiheeseen:
Kuivattaminen – Ensimmäisessä vaiheessa paahtaja tarkastelee papujen kosteustasoa ja päättää paahtoajan ja lämpötilan. Pavut kellastuvat, kun ne menettävät kosteutta.
Maillard-reaktio – Nyt kahvipavussa alkaa muodostua arvostamamme ruskea väri sokerien hajotessa ja karamellisoituessa kuumuudessa, ja tuttu kahvin maku kehittyy.
Ensimmäinen halkeama – Ensimmäinen halkeama muodostuu, kun papu laajenee ja vapauttaa höyryä, aivan kuten popcorn poksahdellessaan.
Toinen halkeama – Osa paahdoista poistetaan lämmöltä ensimmäisen halkeaman jälkeen, mutta tummien paahtojen kohdalla odotetaan hieman pidempään, eli kunnes papuun ilmestyy toinen halkeama. Nyt tärkeintä on löytää tasapaino.
Hiiltyminen – Tämä viimeinen vaihe on aina riskialtis. Jotkut saattavat paahtaa papuja melkein hiiltymiseen asti saadakseen todella tummaa kahvia, mutta pavut saattavat hiiltyessään syttyä palamaan ja palaa epämiellyttävän rapeiksi. On itsestään selvää, että se ei ole toivottu tulos.
Miksi kahvin paahtotapa on tärkeä?
Kahvipapujen paahtolämpötila ja paahtoaika vaikuttavat merkittävästi siihen, miltä kahvi tulee maistumaan. Mieti, mitä tapahtuu, kun lisäät sokeria lämpimälle pannulle. Oikean lämpötilan ja ajoituksen avulla sokeri muuttuu herkullisen ruskeaksi karamelliksi. Jos taas jätät sen liedelle liian pitkäksi aikaa tai pannu on liian kuuma, lopputulos on mustunut töhnä ja pannu, jonka putsaaminen vaatii vaivannäköä.
Kahvipavuissa on sekä vettä että sokeria. Heti kun vesi haihtuu paahtamisen aikana, sokerista tulee hyvin herkkää kuumuudelle. Tässä on löydettävä tasapaino tumman paahdon pienen kitkeryyden vivahteen ja juomakelvottoman karvauden väliltä. Häivähdys karamellin makua on hyvä asia, mutta liian hedelmäinen ja makea kahvi ei kuitenkaan ole ihanteellinen lopputulos. Tasapainottelu on avain täydellisen kupillisen valmistamiseen.
Rajoitettu erä: KitchenAid x illy Espresso Exploration -paketti*
Olemme tehneet yhteistyötä Illyn kanssa tarjotaksemme sinulle Espresso Exploration Kitin, arvoltaan jopa 110 €* – saat sen ostaessasi tuotteen uudesta Espresso-mallistostamme. Tämä paketti sisältää irrotettavan kahvipapusäiliön ja 3 tölkkiä Illyn kahvipapuja (Clásico, Kofeiiniton ja Brasilia), ja jos valitset yhden täysin automaattisista koneistamme, mukana on myös maidonsäiliö kannella ja letkulla.
Mitä ”vahva kahvi” oikeastaan tarkoittaa?
On yleinen harhaluulo, että tumma kahvi on vahvempaa. Väärin! Se on itse asiassa aivan päinvastoin. Vaikka tummat paahdot ovat aromaattisempia ja niiden maussa saattaa olla enemmän potkua, kuumentaminen vähentää kofeiinin määrää. Jos siis kaipaat kahvin tuomaa piristystä aamuisin, kokeile seuraavalla kerralla vaaleampaa paahtoa. Saatat yllättyä.
Eri paahtotyypit
Kahvin paahtajat ovat todellisia taiteilijoita. He hienosäätävät lämpötilaa ja paahtoaikaa tarkasti saadakseen aikaiseksi toivotunlaisen paahdon. Heillä on muutama ammattilaiskikka, joiden avulla he näkevät, milloin kahvin paahto on valmis:
Kevyesti paahdettu kahvi
Riippuen siitä, missä päin maailmaa olet, vaalea paahto voi olla nimeltään myös Cinnamon, Light City tai New England Roast. Se on kevyempää ja sopii erinomaisesti alkuperäiskahvin papujen maun korostamiseen.
Paahtolämpötila | Noin 207–210 °C |
Paahtoaika | Poistetaan lämmöltä ensimmäisen halkeaman muodostuttua |
Väri | Vaaleanruskea kanelimainen väri |
Makuprofiili | Mieto hedelmäinen maku, jossa on paljon happamuutta, mutta ei vielä kunnon aromia |
Pintaöljy | Kevyesti paahdettujen papujen pinnalla ei ole öljyä |
Kofeiinitaso | Korkea |
Keskipaahtoinen kahvi
Nimi vaihtelee maittain, sillä keskipaahtoista kahvia voidaan kutsua myös City-, Half City- tai Full City Roastiksi. Sen maku on hieman pidemmän paahtoajan vuoksi täyteläisempi.
Paahtolämpötila | Noin 210–221 °C |
Paahtoaika | Keskipaahtoiset pavut pidetään yleensä lämmössä siihen asti, kun niihin on juuri muodostumassa toinen halkeama |
Väri | Syvempi keskiruskea |
Makuprofiili | Pähkinän ja suklaan maut alkavat tuntua vahvempina |
Pintaöljy | Pinnalla ei pitäisi vielä olla öljyä |
Kofeiinitaso | Keskitasoinen |
Keskitumma paahto
Nämä kahvipavut tunnetaan myös nimellä High Roast tai Continental Roast, ja niiden maussa on hieman enemmän syvyyttä ja voimakkuutta.
Paahtolämpötila | Noin 218–224 °C |
Paahtoaika | Keskitumma paahto syntyy jättämällä pavut lämpöön vielä hetkeksi toisen halkeaman jälkeen |
Väri | Täyteläinen ja syvä ruskea |
Makuprofiili | Muistuttaa tummaa suklaata ja paahdettuja pähkinöitä |
Pintaöljy | Pinnalla on jonkin verran öljyä |
Kofeiinitaso | Matala |
Tummapaahtoinen kahvi
Muita nimiä ovat wieniläinen, italialainen ja ranskalainen paahto, ja papuihin kehittyy syvä ja savuinen maku ja väri.
Paahtolämpötila | Noin 221–227 °C |
Paahtoaika | Pavut pidetään lämmössä, kunnes toinen halkeama on ehtinyt muodostua kunnolla |
Väri | Erittäin tumma, lähes musta |
Makuprofiili | Erittäin voimakas ja hieman kitkerä |
Pintaöljy | Pinnalla on jonkin verran öljyä |
Kofeiinitaso | Alin taso |
Millainen paahto sopii espressoon?
Monet luulevat espressoon käytettävän erityistä tummapaahtoista kahvia, mutta espresso on nopean, korkeapaineisen valmistusmenetelmän tulos, eikä paahdolla ole siinä väliä. Voit valmistaa espressoa kaikenlaisesta kahvista, mutta valitse mieluiten sellaista, joka ei ole kovin öljyistä. Öljyllä on taipumus kerääntyä espressokeittimeen ajan mittaan, mikä tekee kahvista kamalan makuista. Kun siis valitset espressokeittimeesi kahvia, vaaleammat paahdot ovat varma valinta.
On aika jauhaa
Kun olet valinnut makusi mukaisen paahtoasteen, jäljellä on vielä yksi tärkeä vaihe ennen täydellisen kupillisen valmistamista. Kahvipapujen jauhaminen on kahvin ystävien Akilleen kantapää mitä tulee kahvin valmistamiseen kotona. Jauhatuskoolla on väliä: hienompi jauhatus tarkoittaa, että vesi kulkee jauheen läpi hitaammin, ja karkeampi (suurempikokoinen) jauhatus taas nopeuttaa veden kulkua. Tämä vaikuttaa kahvin uuttamisprosessiin ja lopulta kahvin makuun. Eri uuttamismenetelmiin tarvitaan eri jauhatuskokoja – esimerkiksi pressopannuun kuuluu karkeaksi jauhettu kahvi, suodatinkahviin taas keskikarkea ja espressoon hienojakoinen. Kotikäyttöön tarkoitettu espressokeitin, jossa on kiinteä kahvimylly, varmistaa juuri oikeanlaisen, espressoon sopivan hienon jauhatuksen, jotta juomasi maistuisi poikkeuksellisen hyvältä.
VINKKI: Liian kitkerä maku? yliuutettu – kokeile karkeampaa jauhatusta.
Onko maku liian laiha? aliuutettu – kokeile hienompaa jauhatusta.
Katsotaanpa sitten, miten valmistat täydellisen kupillisen kotona
Jos olet erilaisten kahvipaahtojen kokeilusta pitävä espresson ystävä, saatat miettiä kotikäyttöön sopivan espressokeittimen hankkimista. Mutta mikä niistä sopii sinulle parhaiten? KitchenAidin puoliautomaattinen espressokone kahvimyllyllä antaa mahdollisuuden valita haluamasi jauhatuksen täydelliseen kahvikupilliseesi. Pääasia on se, että voit iloita unelmiesi espresson valmistamisesta omassa keittiössäsi.
Jos taas kaipaat unelmiesi espressoa, mutta arvostat helppoutta, täysautomaattinen espressokone saattaisi sopia sinulle. Saat aina virheetöntä espressoa helposti napin painalluksella.
* KitchenAid x illy Espresso Exploration -paketti espressokoneen ostajalle – Kahvimyllyllä varustetun puoliautomaattisen espressokoneen ostaja saa 70 €:n arvoisen paketin, jossa on yksi irrotettava kannellinen papusäiliö ja kolme illy-kahvipapupakkausta (Classico, Brazil ja Decaf). Täysautomaattisen espressokoneen ostaja saa 110 €:n arvoisen paketin, joka sisältää yhden irrotettavan papusäiliön, yhden maitosäiliön ja kolme illy-kahvipapupakkausta (Classico, Brazil ja Decaf). Tarjous on voimassa 31.12.2024 asti.
KitchenAid Chef
— Jaamme intohimomme tekemiseen
KitchenAid yhdistää ihmisiä, jotka rakastavat ruoanlaittoa ja leipomista, kahvin uuttamista ja luomista. KitchenAid on tehnyt yli 100 vuoden ajan töitä kaikkien Tekijöiden puolesta. Ikoniset laitteemme on tehty sinua ajatellen – ne avaavat ovet uusiin mahdollisuuksiin ja auttavat sinua saamaan parhaan mahdollisen hyödyn tekemisestä.