Vauvanruoan valmistukseen sopiva tehosekoitin pikku muruille
Kiinteiden ruokien aloittaminen on jännittävää aikaa, kun vauva tutustuu ensi kertaa uusiin makuihin ja koostumuksiin. Haluat varmasti tarjota lapsellesi terveellisiä ja luonnonmukaisia ruokia, jotka sisältävät hyviä ravintoaineita, stimuloivat kaikkia aisteja ja tukevat lapsen kehitystä.
Vauvanruoan valmistukseen sopiva tehosekoitin on tässä korvaamaton apu. Sillä teet lapsellesi herkullista ruokaa helposti ja nopeasti, sillä se soseuttaa kovimmatkin ainekset silkinpehmeäksi soseeksi käden käänteessä.
Kotitekoisen vauvanruoan hyödyt
Kun valmistat vauvanruoan itse, tiedät tarkalleen, mitä ruoassa on. Voit itse säädellä ruoan makua, ainesosia ja määrää, minkä ansiosta voit tarjota juuri omalle vauvallesi sopivaa ravintoa. Pystyt myös itse määrittämään ruoalle mieleisesi koostumuksen. Voit esimerkiksi valmistaa erittäin tasaisia seoksia vauvasi ensimmäisiä kiinteitä ruokakokeiluja varten tai loihtia paksumpia soseita sitten kun pienokaisesi kasvaa ja jatkaa uusien makujen maailmaan. On ihanaa seurata, kuinka vauva kasvaessaan alkaa tunnustella pehmeitä ruoanpaloja ja löytää uusia makuja ja koostumuksia.
Vauvan vieroittaminen
Puhu aina ensin terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ennen kuin alat tarjota vauvallesi kiinteitä ruokia. Yleisesti kuitenkin suositellaan, että vauvaa aletaan vieroittaa rinnasta noin 6 kuukauden ikäisenä. Alussa on tärkeintä, että vauva totutetaan itse syömisprosessiin. Silloin vauvat saavat edelleen suurimman osan energiastaan ja ravintoaineistaan rintamaidosta tai äidinmaidonkorvikkeesta. Soseet ovat erinomainen tapa tutustuttaa vauva kiinteisiin ruokiin. Voit syöttää niitä vauvallesi jokaisella aterialla tai kokeilla sormiruokailua, jossa vauva saa itse syödä pehmeitä ruokia.
Onko kotitekoinen vauvanruoka terveellisempää?
Nykyään kaupoissa myytävät vauvanruoat on pääsääntöisesti valmistettu luonnollisista ja luonnonmukaisista elintarvikkeista ja sisältävät vain vähän ainesosia. Lukuisat vanhemmat haluavat kuitenkin valmistaa vauvojensa ruoat itse käyttämällä tuoreita, ravinteikkaita ja lisäaineettomia ainesosia. Lisäksi on edullisempaa valmistaa yhdellä kerralla suurempi määrä vauvanruokaa, kuin ostaa aina valmiita soseita.
Kotitekoisen vauvanruoan avulla pikkuinen on myös helppo tutustuttaa uusiin makuyhdistelmiin ja useisiin erilaisiin terveellisiin ruokiin, mikä valaa vankan perustan terveellisille ruokailutottumuksille. Kotitekoisen vauvanruoan valmistaminen on nopeaa ja helppoa ja näin varmistat, että lapsesi saa varmasti laadukasta ravintoa.
Mahtava K400-tehosekoitin
Kaikki KitchenAidin tehosekoittimet sopivat laadukkaiden soseiden valmistamiseen, ja teet niillä nopeasti maittavaa ruokaa vauvallesi. Tehosekoittimien avulla loihdit herkullista vauvanruokaa käden käänteessä sekä valmistat ravinteikkaita keittoja, smoothieita, kastikkeita, dippejä ja muita sekoituksia koko perheelle. Voit sekoittaa, pilkkoa, soseuttaa, murskata ja muuttaa aineksia nestemäiseen muotoon helposti ja samalla parantaa ruokavaliosi tuoreemmaksi ja terveellisemmäksi. K400 Artisan -tehosekoittimemme antaa sinulle mahdollisuuden käyttää BPA-vapaita 200 ml:n pieniä sekoitusastioita, jotka sopivat kooltaan vauvan annosten säilyttämiseen. Kun valitset pienet teräosalliset sekoitusastiat, voit sekoittaa soseen suoraan astiaan. Saat aina tasaisia tuloksia. Tehosekoitin on vankka, kompakti ja tyylikäs, ja kestää muiden KitchenAidin tuotteiden tapaan käytössä pitkään.
Vauvanruoan soseuttaminen
Joitakin aineksia, kuten banaania, voi soseuttaa raakana. Muussaa kypsä banaani haarukalla tai tehosekoittimella ja sekoita joukkoon hieman lapsellesi sopivaa maitoa tai vettä. Toiset ainekset, kuten bataatti, myskikurpitsa tai omena, on kypsennettävä ensin höyryttämällä, paistamalla tai keittämällä. Lisää tehosekoittimeen niiden lisäksi hieman vettä, omenamehua tai lapsellesi sopivaa maitoa ja soseuta, kunnes koostumus on sopiva.
Ensimmäisiä maisteluannoksia aletaan antaa yleensä noin 6 kuukauden iässä, ja soseen on alkuun oltava täysin sileää. Sen jälkeen koostumusta voi pikku hiljaa muuttaa rakeisemmaksi 7–9 kuukauden iässä. Lähes kaikkia hedelmiä, vihanneksia, lihoja, palkokasveja ja kaloja voidaan höyryttää ja soseuttaa vauvanruoaksi – kokeile siis rohkeasti erilaisia yhdistelmiä.
Vastustamattomia yhdistelmiä vauvasi ensimmäisiin soseisiin
Vapauta luovuutesi ja kokeile seuraavia maittavia makuja vauvasi soseisiin:
Päärynä ja avokado – täyteläistä, herkullista ja ravinteikasta
Porkkana ja lanttu – maukasta ja täynnä vitamiineja
Omena ja punajuuri – punajuuri on maittava ja erinomainen raudan lähde
Myskikurpitsa ja parsakaali – makea kurpitsa ja terveellinen parsakaali täydentävät mukavasti toisiaan
Vinkkejä vauvanruoan valmistamiseen tehosekoittimella
Kukapa ei haluaisi vain parasta omalle lapselleen? Tässä muutamia vinkkejä vauvan ruokailuun.
Soseuta vauvalle luomua tehosekoittimella
Kannattaa valita luomuaineksia aina kun se on mahdollista. Luomuruoka on meille kaikille parempaa, koska sen valmistuksessa noudatetaan tiukempia ympäristöstandardeja eikä sitä ole altistettu kemikaaleille, öljypohjaisille lannoitteille, torjunta-aineille, hormoneille tai antibiooteille.
Luomulihan ja -maitotuotteiden valmistuksessa käytettyä karjaa ruokitaan luomurehulla, ja eläimillä on enemmän elintilaa sekä ulkoilumahdollisuus. Niinpä ne ovat yleensä terveempiä ja niiden liha vähärasvaisempaa. Vastaavasti luomuhedelmät ja -vihannekset ovat erittäin ravitsevia, sillä niitä kasvatetaan luonnollisilla menetelmillä ravinteikkaassa maaperässä.
Höyryttäminen kannattaa
Höyryttäminen on erinomainen tapa kypsentää raaka-aineita! Kun höyrytät vauvanruoan ainekset, niiden ravintoaineet (vitamiinit, mineraalit ja entsyymit), värit ja maut säilyvät hyvin. Höyrytyksessä ei myöskään tarvita öljyä tai rasvaa, joten ruoka on kevyttä ja terveellistä. Erillisen höyrytyskattilan sijasta voit käyttää myös metallista siivilää tavallisessa kattilassa. Höyryttäminen vähentää sotkua, eikä sinun tarvitse pelätä palamista tai ylikypsymistä. Höyryttäminen sopii erityisen hyvin esimerkiksi lehtivihanneksille ja kaloille, koska se ei kuivata herkkiä aineksia.
Kuinka paljon vauvani pitäisi syödä?
Kaikki vauvat ovat erilaisia. Toisille kiinteä ruoka maistuu heti, kun taas toiset tarvitsevat enemmän aikaa totutteluun. Maailman terveysjärjestö (WHO*) suosittelee, että vauvoille syötetään aluksi 1–2 lusikallista sosetta 2–3 kertaa päivässä normaalin maitomäärän lisäksi, ja että määrää nostetaan vähitellen 3–4 kertaan päivässä, kun vauva on noin 9–11 kuukauden ikäinen. Tätä voidaan jatkaa, kunnes vauva on noin 1–2-vuotias. Vauvasi voi todennäköisesti mainiosti, jos hän kasvaa hyvässä tahdissa, saa lisää painoa, tekee tarpeensa sekä jaksaa leikkiä ja tutkia. Jos kuitenkin olet huolissasi vauvastasi, käänny aina lääkärin tai muun terveydenhoidon ammattilaisen puoleen.
* World Health Organization
Pitääkö hedelmät ja vihannekset kuoria vauvanruokaa varten?
Jos valmistat soseita vauvallesi, sinun kannattaa aina kuoria käyttämäsi hedelmät ja vihannekset. Kuorien poistaminen madaltaa tukehtumisriskiä, ja lisäksi kuorettomat hedelmät ja vihannekset ovat lempeämpiä vauvan ruoansulatukselle. Jotkin kuoret, kuten porkkanan kuoret, voivat myös maistua hieman kitkeriltä. Sinun ei kuitenkaan tarvitse kuoria sellaisia hedelmiä ja vihanneksia, joissa ei ole juuri lainkaan kuorta (kuten kirsikat, mansikat ja herneet yms.). Muista sekoittaa soseet huolellisesti tehosekoittimessa, erityisesti kiinteisiin ruokiin tutustumisen alkutaipaleella.
Vinkkejä vauvan rinnasta vieroittamiseen
Älä lisää vauvanruokaan suolaa, sillä vauvan elimistö eivät pysty käsittelemään suuria määriä suolaa
Tarjoa sinnikkäästi sellaisia ruokia, joista vauva ei pitänyt ensimmäisellä kokeilulla – uuteen ruokaan tottuminen vie vauvoilta usein muutamia maistelukertoja
Säilytä vauvanruokaa pakastimessa korkeintaan kuukauden ajan ja muista lisätä rasiaan päiväysmerkintä
Anna vauvan päättää, kuinka nopeasti tai hitaasti hän haluaa syödä
Pyri tarjoamaan vauvallesi ruokaa kaikissa sateenkaaren väreissä – vauvoille ei riitä pelkästään kelmeän keltaiset perunat ja banaanit, aivan kuten ei aikuisillekaan
Varaa useampi lusikka ruokailuhetkeä varten, sillä vauvat pitävät niillä leikkimisestä
Siivoaminen vauvanruoan valmistamisen jälkeen
Vauvan totuttaminen kiinteisiin ruokiin on tunnetusti sotkuista puuhaa. Ilahdutkin takuulla kuullessasi, että valikoimamme tehosekoittimet on suunniteltu vähentämään siivoustaakkaasi. K150- ja K400 -tehosekoittimissa on pehmeän käynnistyksen toiminto, joka vähentää roiskeiden syntymistä. Lisäksi kaikki tehosekoittimen osat (lukuun ottamatta runkoa) ovat konepesun kestäviä. Eli sinun tarvitsee puhdistaa vain oman pienokaisesi kädet ja kasvot.
Tehosekoittimella valmistettavien vauvanruokien reseptejä
Voit heittää hyvästit tylsille soseille. Tarjoa lapsellesi uusia makuelämyksiä, joilla tyydytät myös hänen uteliaisuutensa.