Yrttinen kesäkurpitsapiirakka
Kuka väitti kesäkurpitsan olevan tylsä vihannes? Tee siitä piirakkaa, niin muutat mielesi.
Yrttinen kesäkurpitsapiirakka
Kuka väitti kesäkurpitsan olevan tylsä vihannes? Tee siitä piirakkaa, niin muutat mielesi.
Välineet
Ainekset
180 g vehnäjauhoja
115 g suolatonta, kylmää voita
50 g kuutioitua, pakastettua leivontarasvaa
1/4 + 1 tl suolaa
75 ml vettä
4 suurta kananmunaa
120 ml vispikermaa
120 ml maitoa
1 tl pippuria
1/2 tl valkosipulijauhetta
220 g kesäkurpitsaa
140 g voimakkaan makuista cheddaria, gruyèreä, fontinaa tai muuta kovaa valkoista juustoa
20 g karkeasti silputtua persiljaa
1/2 tuoretta timjamia
Vaiheittaiset ohjeet
Aseta taikinakoukku monitoimikoneeseen. Lisää jauhot, 1/4 teelusikallista suolaa, voi ja leivontarasva. Sulje kansi ja käytä sykäystoimintoa 8–10 kertaa. Poista syöttöpainin syöttöputkesta ja lisää 1 ruokalusikallinen jäävettä kerrallaan käyttämällä sykäystä jokaisen lisäyksen jälkeen. Jatka vielä 5–6 kertaa tai kunnes seos näyttää kostealta. (HUOMAUTUS: Älä käsittele liikaa. Voin tulisi olla herneenkokoisina paloina.)
Siirrä taikinaseos työkulhosta suurempaan sekoituskulhoon. Paina taikinaa varovasti kulhon reunoja vasten, kerää kaikki murut ja muotoile ne palloksi. Painele pallo levyksi, ripottele kummallekin puolelle hieman jauhoja ja kietaise taikina muovikelmuun. Anna jäähtyä jääkaapissa 30 minuutin ajan.
Esipaista pohja. Kauli taikina kevyesti jauhotetulla alustalla 5–7 mm paksuksi ympyräksi. Kerää taikina kaulimen ympärille ja asettele sitten pyöreä taikina piirakkavuokaan. Leikkaa ylimääräinen taikina pois, rypistä taikinan reunoja ja pistele taikinan pintaa haarukalla. Laita valmisteltu piirakkapohja pakastimeen jäähtymään perusteellisesti ennen paistamista (noin 20 minuuttia). Kun piirakkapohja on jäähtymässä, aseta uunipelti uunin alimpaan kolmannekseen ja esilämmitä uuni 220 asteeseen.
Kun taikina on täysin jäähtynyt, revi foliosta neliö ja voitele sen keskelle ympyrä, jonka halkaisija on 5 cm suurempi kuin piirakkavuoan. Aseta se voideltu puoli alaspäin jäähdytetyn piirakkapohjan päälle ja paina folio reunoja vasten. Peitä vuoka tavallisilla kuivatuilla pavuilla (tai leivontapainoilla) ja paista 15–18 minuuttia tai kunnes piirakkapohjan reunat alkavat ruskistua. Ota pois uunista ja poista folio ja pavut varovasti. Laske uunin lämpötila 190 asteeseen ja laita piirakkapohja uuniin vielä 4–6 minuutiksi. Kun pohja on paistunut kullanruskeaksi, poista se uunista ja siirrä jäähtymään ritilälle.
Valmista täyte. Aseta monitoimikoneeseen raastinlevy. Sulje kansi ja käytä laitetta suurella nopeudella. Työnnä kesäkurpitsa syöttöputkeen ja työnnä se syöttöpainimella raastimeen. Siirrä silputtu kesäkurpitsa työkulhosta kulhon päälle asetettuun verkkosiivilään. Ripottele päälle hieman suolaa, sekoita ja siirrä sivuun.
Aseta raastinlevy takaisin monitoimikoneeseen. (Työkulhoa ei tarvitse puhdistaa.) Sulje kansi ja käytä laitetta suurella nopeudella. Viipaloi juusto lohkoiksi, jotka mahtuvat syöttöputkeen, ja työnnä lohkot syöttöpainimella raastimeen. Siirrä juustoraaste työkulhosta suurempaan sekoituskulhoon.
Kiinnitä monitoimikoneeseen vatkauslevy. (Työkulhoa ei tarvitse puhdistaa.) Lisää munat, maito, kerma, 1 tl suolaa, pippuri ja valkosipulijauhe. Sulje kansi ja käytä laitetta suurella nopeudella vatkaten seosta 10–12 sekuntia. Kaada seos juustokulhoon ja lisää hienonnettu persilja, tuore timjami ja sitruunankuori.
Purista kädelläsi vesi kesäkurpitsasta ja paina sitä verkkosiivilää vasten, jotta saat siitä mahdollisimman kuivaa. Lisää kesäkurpitsa kananmunaseokseen ja sekoita kaikki ainekset hyvin. Aseta esivalmisteltu piirakkapohja leivinpaperille ja kaada kananmunaseos vuokaan. Paista piirakkaa 30-35 minuuttia tai kunnes se on keskeltä jähmettynyt, paisunut ja hennon kullanruskea. Peitä foliolla ensimmäisten 20 minuutin ajaksi, jotta kuori ei ruskistu liikaa. Anna piirakan jäähtyä ritilällä vähintään 30 minuuttia ennen tarjoilua.
Vinkki: Jotta kuoren reuna ei tummuisi liikaa, voit laittaa sen päälle foliota tai käyttää suojusta. Jos haluat suojata reunan foliolla, taittele 30 cm:n:n folioneliö neljään osaan. Leikkaa saksilla keskiosa pois niin, että jäljelle jää noin 5 cm:n reunus. Pyöristä reunat. Avaa rengas ja aseta se piirakan päälle. Poista foliorengas viimeisen 10 paistominuutin ajaksi.