Voimakas kasvispizza
Juhlista vuoden väriämme tällä kasvispizzalla!
Voimakas kasvispizza
Juhlista vuoden väriämme tällä kasvispizzalla!
Välineet
Ainekset
3 keskikokoista punajuurta kuorittuina ja kuutioituina
350 g vehnäjauhoja
1,5 tl kidesokeria
1/4 tl hiivaa
1/2 tl punajuurijauhettar
30 ml oliiviöljyä
1 tl suolaa
1 punajuuri, kuorittuna
125 g pestoa
150 g viipaloituja kirsikkatomaatteja
230 g parsaa
75 g murustettua fetaa
4 pehmeäksi keitettyä kananmunaa
20 g rukolaa
6 g versoja (valinnainen)
Vaiheittaiset ohjeet
Laita esivalmistellut punajuuret kasariin ja lisää vettä sen verran, että ne peittyvät. Kiehauta ja vähennä sitten lämpöä keskilämmölle ja kypsennä 20 minuuttia tai kunnes punajuuret ovat pehmenneet sopivasti. Siirrä punajuuret reikäkauhalla vedestä KitchenAid-tehosekoittimen kannuun. Lisää kannuun 0,6 dl keitinvettä ja sekoita nopeudella 4, kunnes punajuuret ovat soseutuneet.
Vatkaa tasaiseksi seokseksi 0,6 dl sosetta ja 1,2 dl punajuurten keitinvettä. (Tässä vaiheessa voit heittää pois jäljellä olevan keitinveden. Jos sosetta jäi jäljelle, sen voi säilyttää ilmatiiviissä astiassa.)
Kiinnitä taikinakoukku KitchenAid-yleiskoneeseen. Laita jauhot, sokeri, hiiva ja punajuurijauhe sekoituskulhoon, kiinnitä pää ja aseta paikalleen. Sekoita nopeudella 2. Sekoita kuivia aineksia 30 sekunnin ajan, laske nopeutta sekoitusnopeuteen ja kaada sekaan punajuurineste. Lisää oliiviöljy ja suola noin kahden minuutin jälkeen (kun taikina alkaa muodostua), nosta sitten taas nopeus tasolle 2 ja vaivaa taikinaa 7–8 minuutin ajan.
Muotoile taikina palloksi ja aseta se kevyesti öljyttyyn suureen kulhoon. Peitä taikina tiiviisti muovikelmulla ja anna sen kohota huoneenlämmössä kaksinkertaiseksi (tai laita jääkaappiin ja kohota yön yli).
Kun taikina on kohonnut, irrota taikina kulhosta varovasti ja vaivaa kevyesti palloksi. Kääntele taikinaa itsensä alle, jotta pinnasta tulee sileä. Aseta taikina kevyesti jauhotetulle pinnalle ja peitä muovikelmulla. Anna kohota tunnin ajan (tai kunnes se on kaksinkertaistunut).
Lämmitä uuni 220 asteeseen.
Valmistele pizzan täytteet sillä aikaa kun taikina kohoaa toista kertaa. Kiinnitä KitchenAid-spiraalileikkurilisävaruste yleiskoneeseen ja valitse keskihieno terä. Aseta punajuuri leikkuriin ohjeiden mukaisesti ja laita laitteen alle kulho keräämään kierteet. Käytä laitetta sekoitusnopeudella. Levitä punajuurikierteet uunipellin toiselle puoliskolle ja asettele parsan varret ja kirsikkatomaatit toiselle. Pirskottele kasvisten päälle hieman oliiviöljyä ja kääntele kasviksia niin, että öljy levittyy tasaisesti. Paahda uunissa 10–15 minuutin ajan. Siirrä sivuun.
Nosta uunin lämpötila 260 asteeseen ja laita pizzakivi tai pelti esilämpenemään. Aseta taikina kevyesti jauhotetulle tasolle ja painele sitä ympyrän muotoon, vapauttaen taikinaan muodostunutta ilmaa. Nosta taikina ja venytä rystysillä niin kauan, että se on haluamasi paksuinen. Pyöritä taikinaa käyttäen pikkurilliä ja peukaloa, jotta muoto pysyy tasaisena. (HUOMAUTUS: pizzan täytteet ovat painavia, joten pohjasta ei kannata tehdä liian ohutta.) Aseta taikina takaisin tasolle ja venytä sitä kevyesti, kunnes se on ovaalinmuotoinen ja noin 30 cm pituudeltaan. Aseta taikina hyvin jauhotetulle uunipellille tai pizzalapiolle pizzan kokoamista varten.
Levitä lusikalla pestoa koko pizzan päälle ja asettele paahdetut parsat ja kirsikkatomaatit päällekkäin. Liu’uta pizza nopeasti lämmitetylle pizzakivelle tai uunipellille ja anna paistua 9–10 minuuttia tai kunnes kuori on saanut ruskeaa väriä ja kuplii. (Pizzan pitäisi liukua ja olla helposti siirrettävissä, mutta jos se tarttuu kiinni, lisää hieman enemmän jauhoja sen alle.)
Ota pizza uunista ja lisää heti päälle runsaasti fetajuustoa, paahdetut punajuurikierteet, puolitetut pehmeäksi keitetyt munat, rucola ja lehtivihannekset. Viimeistele oliiviöljyllä ja sormisuolalla. Viipaloi ja tarjoile heti.