Sitruunaista lampaan koipea laventelilla ja suolalla kuorrutettuna
Tässä reseptissä murea lampaan koipi, sähäkkä sitruuna, levollinen laventeli ja maukkaasta suola-yrttiseoksesta valmistettu kuori pääsevät oikeuksiinsa. Tämä makunystyrät valloittava ruoka sopii tarjottavaksi kaikenlaisiin tilaisuuksiin, mutta on silti helppo valmistaa.
Sitruunaista lampaan koipea laventelilla ja suolalla kuorrutettuna
Tässä reseptissä murea lampaan koipi, sähäkkä sitruuna, levollinen laventeli ja maukkaasta suola-yrttiseoksesta valmistettu kuori pääsevät oikeuksiinsa. Tämä makunystyrät valloittava ruoka sopii tarjottavaksi kaikenlaisiin tilaisuuksiin, mutta on silti helppo valmistaa.
Välineet
Ainekset
2 suuria sitruunoita
4 rosmariinin oksia (jaettuna), varaa niitä myös koristeeksi
1 rkl fenkolinsiemeniä
3 rkl kuivattua ruoanlaittoon tarkoitettua laventelia, varaa sitä myös koristeluun
8 valkosipulinkynttä
1 rkl mustapippuria, rouhittuna
1,360 g pakkaus kosher-suolaa, jaettuna
50 g ekstra-neitsytoliiviöljyä, jaettuna
3 laakerinlehtiä
260 g munanvalkuainen
2,300 g luullista lampaan koipea, siistittynä
180 - 240 ml vettä
Vaiheittaiset ohjeet
Valmistele lammas: Kuori sitruunat kuorintaveitsellä varoen kuorimasta valkoista osaa. Siirrä sitruunat sivuun odottamaan. Irrota lehdet kahdesta rosmariinin oksasta. Sekoita S-terällä varustetun monitoimikoneen kulhossa sitruunankuori, rosmariinin lehdet, fenkolin siemenet, 1 rkl laventelia, valkosipuli, mustapippuri, 1 tl suolaa ja 3 rkl oliiviöljyä. Käytä sykäystoimintoa, kunnes seos on hienojakoista. Kaavi seosta tarvittaessa kulhon sivuilta. Siirrä sivuun.
Taputtele lampaan koipi kuivaksi paperipyyhkeellä. Hiero lampaan koiven alapuoleen 1 rkl oliiviöljyä. Painele lampaan yläosaan ja sivuille sitruuna-rosmariiniyrttiseosta muutama ruokalusikallinen kerrallaan. Viipaloi yksi sitruunoista ohuiksi viipaleiksi. Siirrä sivuun.
Suolakuoren valmistus: Lämmitä uuni 177 asteeseen. Kiinnitä lankavispilä yleiskoneeseen ja lisää munanvalkuaiset kulhoon. Vatkaa nopeudella 4 noin minuutin ajan, kunnes seos on kuohkeaa. Lisää loput 2 rkl laventelia ja vatkaa vielä minuutin ajan. Vähennä nopeuteen 1 ja lisää suola kolmessa osassa vuoron perään veden kanssa. Kaavi tarvittaessa kulhon reunat. Lisää vettä, kunnes suolaseos näyttää ja tuntuu kostealta hiekalta, kun puristat sitä kädessäsi.
Siirrä neljäsosa laventeli-suolaseoksesta (noin 4 dl) uunipellille ja muotoile siitä suunnilleen lampaan koiven muotoinen ja kokoinen suolapeti, joka on noin 6 mm:n paksuinen. Aseta sitruunaviipaleet suolapedin päälle ja lisää kaksi rosmariinin oksaa ja laakerinlehdet. Aseta lampaan koipi suolapedin päälle. Levitä lampaan päälle pieniä kourallisia laventelisuolaa. Aloita levitys alaosasta ja etene ylös, kunnes koko koipi on seoksen peitossa. Painele suola varovasti kiinni lihaan siten, että muodostuu tiivis kuori.
Paahda lammasta uunissa tunnin ajan. Voit myös asettaa paistolämpömittarin lihan paksuimpaan kohtaan siten, ettei se kosketa luuta. Ota lammas pois uunista, kun lämpömittarin lukema on 54 °C ja liha on puolikypsää. Siirrä sivuun ja anna lihan levätä 20 minuuttia.
Tarjoile lammas: Leikkaa suolakuoren pohjan ympäriltä sahalaitaisella veitsellä. Poista kuori lampaasta. Irrota lampaan koipi suolapohjasta ja aseta lammas leikkuulaudalle. Viipaloi lammas poikkisyin ja asettele tarjoiluastiaan. Koristele halutessasi rosmariinilla ja laventelilla.