Sitruuna-rosmariinitäytekakku tummilla marjoilla
Reseptissä kirpeä sitruuna yhdistyy rosmariinin maanläheiseen makuun. Koko komeuden kruunaavat täyteläinen vaniljavoikreemi ja kotitekoinen chia-marjahillo. Kakun ainutlaatuinen makuprofiili tekee takuulla vaikutuksen, ja se sopiikin erinomaisesti tarjoiltavaksi syntymäpäiväjuhlissa tai muissa erityisissä tilaisuuksissa.
Sitruuna-rosmariinitäytekakku tummilla marjoilla
Reseptissä kirpeä sitruuna yhdistyy rosmariinin maanläheiseen makuun. Koko komeuden kruunaavat täyteläinen vaniljavoikreemi ja kotitekoinen chia-marjahillo. Kakun ainutlaatuinen makuprofiili tekee takuulla vaikutuksen, ja se sopiikin erinomaisesti tarjoiltavaksi syntymäpäiväjuhlissa tai muissa erityisissä tilaisuuksissa.
Välineet
Ainekset
330 g kakkujauhoa
330 g kidesokeria
5 g leivinjauhetta
1 tl suolaa
400 g suolaamatonta, pehmeää voita
4 suurta huoneenlämpöistä kananmunaa
240 g huoneenlämpöistä ranskankermaa
1 rkl 2 sitruunan kuori
6 rkl 2 sitruunan mehu
1 rkl + koristeeksi kakun päälle hienonnettua tuoretta rosmariinia
1 tl vaniljauutetta
1 tl manteliuutetta
270 g mustikoita
225 g karhunvatukoita
1 tl chiansiemeniä
690 g tomusokeria
2 tl vaniljatahnaa
2-4 rkl täysmaitoa tai kermaa
Vaiheittaiset ohjeet
Lämmitä uuni 180 asteeseen. Voitele ja jauhota kolme 20 cm:n kakkuvuokaa.
Valmista kakun kerrokset: Sekoita ranskankerma, sitruunamehu, sitruunankuori, hienonnettu rosmariini, vanilja ja manteliuute keskikokoisessa kulhossa. Siirrä sivuun.
Sekoita yleiskoneen kulhossa kakkujauho, sokeri, leivinjauhe ja 3/4 teelusikallista suolaa. Kiinnitä vatkain yleiskoneeseen. Sekoita kuivat ainekset keskenään nopeudella 1. Jatka sekoittamista nopeudella 1 ja lisää 170 grammaa voita yksi ruokalusikallinen kerrallaan, kunnes seoksen rakenne on murumainen. Sammuta yleiskone ja kaavi taikina kulhon reunoilta.
Lisää kananmunat yksi kerrallaan siten, että ne ehtivät sekoittua taikinaan ennen seuraavan lisäämistä. Sammuta yleiskone ja kaavi kulhon reunat. Valitse nopeudeksi 4 ja lisää ⅓ ranskankermasta seokseen. Sekoita kahden minuutin ajan, sammuta yleiskone ja kaavi reunat. Valitse nopeudeksi 4 ja lisää ⅓ ranskankermasta. Sekoita kaksi minuuttia. Sammuta kone ja kaavi kulhon reunat. Valitse nopeudeksi 4 ja lisää loput ranskankermasta. Sekoita kaksi minuuttia.
Jaa seos tasan kolmeen kakkuvuokaan ja paista 22–27 minuuttia tai kunnes kakun reunat irtoavat hieman reunoista. Anna kakkujen jäähtyä vuoissaan 10 minuutin ajan. Kumoa kakut sitten ritilän päälle jäähtymään täysin ennen kakun kuorruttamista ja kokoamista.
Valmista marjahillo: Lisää 90 grammaa mustikoita ja 75 grammaa karhunvatukoita pienessä monitoimikoneessa tai teholeikkurissa. Soseuta marjat. Sammuta kone ja lisää chiansiemenet. Soseuta vielä 30 sekuntia. Hillo sakeutuu levätessään. Varaa marjoja myös koristeeksi.
Valmista kuorrute: Kiinnitä vatkain yleiskoneeseen. Vatkaa 230 grammaa voita puhtaassa kulhossa keskinopeudella noin kahden minuutin ajan. Sammuta yleiskone ja lisää kulhoon tomusokeri, vaniljatahna ja suola. Sekoita yleiskoneen alhaisella nopeudella, kunnes seos muodostuu. Kaavi kulhon reunat tarvittaessa. Valitse sitten nopea asetus ja vatkaa kuorrutetta 2–3 minuuttia. Alenna koneen nopeutta ja lisää kaksi ruokalusikallista maitoa tai kermaa. Vatkaa nopealla asetuksella. Lisää tarvittaessa maitoa tai kermaa, jotta rakenteesta tulee kuohkea ja helposti levitettävä.
Aloita kakun kokoaminen asettamalla pohjakerros tarjoilulautaselle. Vuoraa kakun reunat leivinpaperilla. Lisää noin 100 grammaa kuorrutetta kakkukerroksen keskelle ja levitä tai pursota kuorrutetta tasaisesti reunoille. Varaa kuorrutetta hieman runsaammin reunoille, jotta hillo ei pääse valumaan reunojen yli. Lisää 3–4 ruokalusikallista hilloa ja levitä siten, että reunoille jää noin 2,5 senttimetrin verran tilaa. Lisää toinen kakkukerros. Lisää kuorrutus ja hillo edellä kuvatulla tavalla. Aseta viimeinen kerros kakkuun ja lisää kuorrute. Levitä kuorrutetta kevyesti kakun reunoille siten, että kakku kuultaa kuorrutteen läpi. Näin saadaan luotua nakukakkutyyli. Poista leivinpaperi pohjakerroksen ympäriltä. Asettele kakun päälle koristeeksi tuoreita marjoja ja reunoille rosmariininoksia.