Skip the navigation

Ruusunmuotoiset gyoza-mykyt

KitchenAid Chef

Mykyjä illalliseksi? Mitä jos valmistaisit kimpullisen ruusunmuotoisia gyoza-mykyjä? Reseptin innoituksena on uusi Design-sarjan yleiskone Blossom.

RoseShapedGyozaDumplings_thumbnail.jpg

Ruusunmuotoiset gyoza-mykyt

KitchenAid Chef

Mykyjä illalliseksi? Mitä jos valmistaisit kimpullisen ruusunmuotoisia gyoza-mykyjä? Reseptin innoituksena on uusi Design-sarjan yleiskone Blossom.

Välineet

StandMixer
Valmistelu
4h
Ruoanlaitto
30min
Yhteensä
4h30
Annos
5
Vaikeustaso
Vaativa

Ainekset

350 g vehnäjauhoja tai tarvittaessa hiukan enemmän

180 ml kuumaa vettä

140 g kaalia pilkottuna, suolattuna ja valutettuna

7 g kosher-suolaa

400 g luutonta porsaanlapaa kuutioina

1 rkl hienonnettua inkivääriä

1 rkl hienonnettua valkosipulia

2 rkl pilkottua ruohosipulia tai vihersipulin vihreää osaa

2 rkl soijakastiketta

1/4 rkl paahdettua seesamiöljyä

- maissitärkkelystä jauhotukseen

- neutraalin makuista öljyä (kuten kasvi- tai rypsiöljyä) paistamiseen

10 ml soijakastiketta (dippikastike)

1/4 rkl paahdettua seesaminsiemenöljyä (dippikastike)

5 ml riisiviinietikkaa (dippikastike)

2 tl ruskeaa sokeria (dippikastike)

2 tl valinnainen: kiinalainen chiliöljy (dippikastike)

Vaiheittaiset ohjeet

  1. Pilko kaali pieneksi tai käsittele se konfetin kokoisiksi paloiksi monitoimikoneella. Älä pilko kaalia liikaa, vain muutaman sykäyksen verran. Siirrä suuren kulhon päällä olevaan siivilään. Ripottele pilkotun kaalin päälle ¼ tl suolaa ja sekoita kevyesti. Anna tekeytyä 20 minuuttia. Purista kaalista pois mahdollisimman paljon nestettä puristelemalla sitä varovasti.

  2. Jauha porsaanlapa KitchenAid-yleiskoneella, johon on kiinnitetty lihamyllylisävaruste. Keskikokoinen terä sopii tähän parhaiten.

  3. Sekoita valutettu kaali, jauhettu porsaanliha, inkivääri, valkosipuli, ruohosipuli, soijakastike, seesamiöljy ja loppu 1 tl (6 g) suolaa tasaiseksi massaksi suuressa kulhossa.

  4. Siirrä täyte maustumaan jääkaappiin, kunnes tarvitset sitä.

  5. Ota kaikki välineet esille. Tarvitset leivinpellin, jolle on ripoteltu kevyesti maissitärkkelystä, kostean keittiöpyyhkeen, jolla peität taikinakuoret, kevyesti jauhotetun työtason taikinan leikkaamiseen, 10 cm:n pyöreän muotin ja muovipussin taikinantähteille.

  6. Lisää jauhot yleiskoneen kulhoon. Lisää kiehuvan kuuma vesi jauhojen sekaan. Aseta kulho yleiskoneeseen, johon on kiinnitetty taikinakoukku.

  7. Aloita jauhojen sekoittaminen nopeudella 1. Vaihda nopeuteen 3 ja vaivaa 5–8 minuuttia. Pysäytä yleiskone ja kaavi kulhon reunoille mahdollisesti levinnyt kuiva jauho taikinaan kumilastalla. Taikinan pitäisi olla kosteaa muttei tahmeaa, ja se näyttää vielä hiukan epätasaiselta. Varmista, että taikina on riittävän viileää käsiteltäväksi, ja ota se kulhosta.

  8. Vaivaa käsin tasaiseksi levyksi. Tasoita mahdolliset saumat. Kääri muovikelmuun ja siirrä jääkaappiin vähintään 30 minuutiksi tai jopa 1 tunniksi.

  9. Kiinnitä yleiskoneeseen pastatela.

  10. Jaa taikina neljään osaan ja pidä muovikelmussa käyttöön asti. Purista yhtä taikinapalasta juuri sen verran, että se mahtuu pastatelan läpi paksuimmalla asetuksella 1. Ohenna taikinaa vähitellen asetukseen 8 saakka.

  11. Aseta taikinalevy työtasolle, jolle olet ripotellut hiukan maissitärkkelystä. Leikkaa 10 cm:n pyöreällä muotilla taikinakuoret mahdollisimman läheltä toisiaan. Peitä ne kostealla keittiöpyyhkeellä tai muovikelmulla ja kerää taikinantähteet muovipussiin.

  12. Toista jäljellä olevalla taikinalla. Vaivaa taikinantähteitä ja anna levätä 5 minuuttia, ennen kuin käsittelet ne uudelleen pastalevyllä ja leikkaat muotilla. Odottaessasi voit aloittaa ruusujen valmistuksen.

  13. Täytä pieni kulho vedellä. Aseta kutakin mykyä varten 4 pyöreää taikinakuorta suoraan linjaan jauhotetulla pinnalla siten, että ne ovat reunoistaan päällekkäin 1 cm:n verran. Kostuta päällekkäin olevat reunat ja kiinnitä hyvin toisiinsa painamalla. Lisää kunkin taikinakuoren keskelle 1 teelusikallinen täytettä. Kostuta taikinakuorten yläpuoli sormella kokonaan. Taita kunkin taikinakuoren alareuna täytteen päälle yläreunaan asti. Sulje kaikki reunat ja taikinan päällekkäiset kohdat. Rullaa mykyt päästä toiseen. Kostuta viimeinen osa vedellä sulkemista varten.

  14. Kun olet muotoillut mykyt, aseta ne jauhotetulle leivinpellille ruusunlehdet ylöspäin. Jos mykyt näyttävät takertuvan toisiinsa tai peltiin, ripottele kunkin mykykerroksen päälle peruna- tai maissijauhoja. Taikina tarttuu kaikkiin hiukankin kosteisiin pintoihin.

  15. Sekoita dippikastikkeen ainekset ja mausta tarpeen mukaan. Siirrä sivuun.

  16. Mykyjen paistamiseen tarvitset kannellisen 25 cm:n tarttumattoman pannun tai hyvin rasvapoltetun hiiliteräspannun. Kuumenna pannussa 1 ½ ruokalusikallista rypsiöljyä keskilämmöllä ja levitä koko pannulle. Lisää kerralla 5 tai 6 ruusumykyä tasainen puoli alaspäin ja terälehdet ylöspäin ja paista, kunnes pohja ruskistuu eli 2–3 minuuttia. Lisää sen verran kuumaa vettä, että neljäsosa mykyistä on vedessä, peitä pannu kannella ja anna veden kiehua pois niin, että pannu on kuiva ja mykyjen taikinakuoret pehmenevät täysin, eli noin 20 minuuttia. Älä nosta kantta. Jos kaikki vesi haihtuu ennen kuin 20 minuuttia on kulunut, lisää sitä. Poista kansi, nosta lämpö keskikorkeaksi ja anna kaiken veden kiehua pois. Sen jälkeen voit antaa mykyjen vielä rapeutua pohjastaan maun mukaan minuutin tai parin ajan.

  17. Tarjoile heti dippikastikkeen ja halutessasi chiliöljyn kera. Pyyhi pannu puhtaaksi ja kypsennä loput mykyt.