Helppo rustiikkinen ruisleipä
Helppo rustiikkinen ruisleipä
Välineet
Ainekset
150 g ruisjauhoa
350 g täysjyvävehnäjauhoja
1 tl suolaa
25 g tuorehiivaa
300 ml haaleaa vettä
vehnäjauhoja
Vaiheittaiset ohjeet
Kotitekoisen leivän valmistaminen on helpompaa kuin uskoisitkaan – varsinkin, jos sinulla on käytettävissäsi KitchenAid Artisan -yleiskoneen vaivausteho ja Twelix Artisan -uunin erityinen kohotustoiminto. Molempia laitteita käyttäen taikina kohoaa vain 90 minuutissa ja saat hyväntuoksuista, rapeaa leipää noin kahdessa tunnissa. Uunin koko kohoamisen ajan ylläpitämä tasainen lämpötila ja yleiskoneen vaivausteho tekevät toisesta kohotuksesta tarpeettoman. Voit käyttää tätä ohjetta monenlaisiin resepteihin.
Laita molemmat jauhot ja suola yleiskoneen kulhoon ja kiinnitä taikinakoukku. Valitse pienin nopeus, jotta ainekset sekoittuvat perusteellisesti.
Liuota leivinhiiva veteen toisessa kulhossa. Veden tulee olla haaleaa, sillä liian kuuma tai kylmä vesi voi hidastaa kohoamista tai estää sen. Kaada hiiva-vesiseos taikinakoukulla varustetun yleiskoneen kulhoon koneen ollessa käynnissä. Nosta sitten nopeutta vähitellen tasolle 8. Voit joutua lisäämään hieman vettä ja ruokalusikallisen jauhoja.
Sammuta yleiskone ja irrota taikinakoukku. Siirrä taikina lasikulhoon ja käynnistä uunin erityinen kohotustoiminto. Peitä kulho kostealla liinalla ja laita se uunin keskitasolle. Anna kohota 90 minuuttia.
Kun taikina on kohonnut, ota se pois uunista ja valitse "Perinteinen leipä" -ammattilaisleipomotoiminto. Painele taikinaa jauhotetulla tasolla ja muotoile siitä leipä. Tee leivän päälle viillot ristin muotoon ja ripottele päälle jauhoja. Laita uuniin ja paista 33 minuutin ajan.