Pretzel-nyhtöleipä valko- ja kevätsipulilla
Viettele makunystyräsi leivällä, joka on sekä vastustamattoman pehmeää että äärimmäisen maukasta.
Pretzel-nyhtöleipä valko- ja kevätsipulilla
Viettele makunystyräsi leivällä, joka on sekä vastustamattoman pehmeää että äärimmäisen maukasta.
Välineet
Ainekset
250 g vehnäjauhoja (jaettuna), varaa lisää kaulimiseen
7 g kuivahiivaa
4,5 g merisuolaa
1,5 g valkosipulijauhetta
180 g vettä
14 g suolaamatonta voita
2 vartta ohueksi viipaloitua kevätsipulia
öljyä, kulhoon ja pannulle
1,8 l vettä vesihauteeseen
60 g ruokasoodaa
1 iso munankeltuainen voiteluun
15 g vettä kananmunalla voiteluun
3 g kosher-suolaa
Vaiheittaiset ohjeet
Valmista taikina:lisää taikinakoukulla varustetun yleiskoneen kulhoon 250 g jauhoja, hiiva, kosher-suola ja valkosipulijauhe.
Uusilla vivahteilla piristetty resepti, jossa murea lampaan koipi, sähäkkä sitruuna, levollinen laventeli ja maukas suola-yrttiseoksesta valmistettu kuori pääsevät oikeuksiinsa. Tämä makunystyrät valloittava ruoka sopii tarjottavaksi kaikenlaisiin tilaisuuksiin, mutta on silti helppo valmistaa.
Vaivaa taikinaa yleiskoneella nopeudella 2 noin 5–7 minuuttia, kunnes se on pehmeää ja tahmeaa. Kaavi taikinaa kulhon reunoilta ja koukusta tarvittaessa. Jos taikina on liian tahmeaa, jatka vaivaamista nopeudella 2 ja lisää samalla taikinaan enintään 30 g jauhoja yksi ruokalusikallinen kerrallaan.
Kaada taikina kevyesti jauhotetulle tasolle ja muotoile se tasaiseksi palloksi. Puhdista kulho ja voitele kevyesti öljyllä. Laita taikina takaisin kulhoon, kääntele taikinaa öljyssä ja peitä muovikelmulla. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi noin 40 minuutin ajan.
Muotoile taikina:Lämmitä uuni 190 asteeseen. Levitä valurautaiselle paistinpannulle (halkaisija n. 23 cm) hieman öljyä. Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle alustalle. Jaa taikina 16 samankokoiseen osaan, pyöritä osat palloiksi ja purista saumat kiinni. Peitä taikina ja anna sen kohota noin 25 minuuttia, kunnes sen pintaan jää painauma kevyesti painettaessa.
Valmistele vesihaude: Lisää vesi ja ruokasooda keskikokoiseen kattilaan ja kiehauta. Laita kaksi taikinapalloa varovasti kiehuvaan veteen. Keitä 30 sekuntia, käännä ja jatka keittämistä vielä toiset 30 sekuntia. Nosta pallot vedestä friteeraus- tai reikäkauhalla. Valuta ylimääräinen vesi pois ja aseta pallot sitten vierekkäin pannulle. Keitä loput taikinapallot ja aseta ne paistinpannulle.
Paista pretzelit: Vatkaa munankeltuainen ja vesi haarukalla voitelua varten. Voitele taikinan pinta keltuaisvesiseoksella. Leikkaa jokaisen pretzelin päälle pieni ”X” keittiösaksilla ja ripottele päälle kosher-suolaa. Paista 16–20 minuutin ajan tai kunnes taikina on kullanruskea. Tarjoile lämpimänä.