Päärynäpiiras inkiväärillä ja saksanpähkinöillä
Inkiväärillä ja saksanpähkinöillä höystetty päärynäpiiras on gluteeniton ja viljaton jälkiruoka, joka valmistuu helposti ja vangitsee syksyn herkulliset maut lautaselle. Inkivääri tuo piiraaseen lämpöä, joka nostaa tämän herkun lohturuokalistojen kärkeen ja samalla lisää siihen piristävän vivahteen.
Päärynäpiiras inkiväärillä ja saksanpähkinöillä
Inkiväärillä ja saksanpähkinöillä höystetty päärynäpiiras on gluteeniton ja viljaton jälkiruoka, joka valmistuu helposti ja vangitsee syksyn herkulliset maut lautaselle. Inkivääri tuo piiraaseen lämpöä, joka nostaa tämän herkun lohturuokalistojen kärkeen ja samalla lisää siihen piristävän vivahteen.
Välineet
Ainekset
130 g saksanpähkinöitä hienoksi rouhittuna
250 g mantelijauhoja
120 g pehmeää voita
150 g kidesokeria
2 tl jauhettua inkivääriä
1/2 tl jauhettua kanelia
1/4 tl suolaa
1 kananmuna, huoneenlämpöinen
1 tl manteliuutetta
220 g Anjou-päärynää ohueksi viipaloituna
15 g hunajaa päälle pirskoteltavaksi
puolitettuja saksanpähkinöitä koristeeksi
Vaiheittaiset ohjeet
Lämmitä uuni 180 asteeseen. Voitele irrotettavalla pohjalla varustettu piirakkavuoka voilla.
Kiinnitä yleiskoneeseen taikinasekoitin tai vatkain. Lisää yleiskoneen kulhoon hienoksi rouhitut saksanpähkinät ja 110 grammaa mantelijauhoa. Sekoita nopeudella 1. Lisää 60 grammaa voita ja 50 grammaa sokeria. Sekoita nopeudella 2, kunnes ainekset muodostavat muruseoksen. Pysäytä yleiskone ja kaavi taikinaa kulhon reunoilta ja pohjasta. Lisää kaneli, suola ja teelusikallinen inkivääriä. Sekoita nopeudella 2.
Kaada kulhon sisältö voideltuun piirakkavuokaan ja painele taikina tasaisesti vuoan pohjalle ja reunoille (noin 1,5–2 cm). Paista 180 asteessa 15–20 minuuttia, kunnes piiras on kullanruskea ja kypsä. Anna jäähtyä 10 minuuttia ennen täytteiden lisäämistä.
Taikinapohjan kypsyessä uunissa valmista mantelitäyte. Jos olit käyttänyt yleiskoneessa taikinasekoitinta, vaihda siihen nyt vatkain. Vatkaa 60 grammaa voita ja 100 grammaa sokeria keskinopeudella kaksi minuuttia, kunnes seos on kevyttä ja kuohkeaa. Sammuta yleiskone ja kaavi kulhon reunat. Valitse nopeudeksi 2 ja lisää 140 grammaa mantelijauhoja ja kananmuna. Sekoita minuutin ajan ja lisää sitten manteliuute ja teelusikallinen kuivattua inkivääriä. Sammuta yleiskone, kun ainekset ovat sekoittuneet.
Levitä mantelitäyte varovasti piirakkapohjalle ja asettele ohuet päärynäviipaleet täytteen päälle. Koristele muutamalla saksanpähkinän puolikkaalla. Pirskota päälle hunajaa. Paista 30–35 minuuttia tai kunnes päärynät ovat pehmeitä ja täyte jähmettynyt.