Paras kotitekoinen pizzataikina
Tämä hitaasti kohoava pizzataikina vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä, mutta lopputulos on vaivan arvoinen.
Paras kotitekoinen pizzataikina
Tämä hitaasti kohoava pizzataikina vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä, mutta lopputulos on vaivan arvoinen.
Välineet
Ainekset
200 g durumvehnäjauhoja
1060 g vehnäjauhoja
1 rkl merisuolaa
14 g kuivahiivaa
a pinch ruokosokeria
650 ml vettä
200 g tomaattikastiketta pizzalle
300 g raastettua mozzarellaa
1 rkl oliiviöljyä
Vaiheittaiset ohjeet
Laita durumvehnäjauhot ja 800 g vehnäjauhoja taikinakoukulla varustetun KitchenAid-yleiskoneen kulhoon. Lisää merisuola, pikahiiva ja hyppysellinen ruokosokeria. Laita lisäksi sivuun 130–260 g jauhoja myöhempää käyttöä varten.
Sekoita kuivia aineksia hitaalla nopeudella noin 15 sekuntia, jotta ainekset sekoittuvat tasaisesti. Kaada joukkoon vesi vähitellen yleiskoneen ollessa käynnissä. Lisää varaamiasi jauhoja tarpeen mukaan pienissä erissä, kunnes taikina pysyy kasassa eikä enää tartu kulhon reunoihin. Jatka vaivaamista noin 4 minuuttia, kunnes taikina on tasaista, joustavaa ja pehmeää. Siirrä taikina kevyesti voideltuun kulhoon. Peitä kulho muovikelmulla ja anna taikinan kohota huoneenlämmössä 8 tuntia tai kunnes se on kaksinkertaistunut.
Poista taikinasta ylimääräinen ilma ensimmäisen kohotuskerran jälkeen painelemalla sitä varovasti. Jaa taikina yhtä suuriin osiin ja pyöritä ne tasaisiksi palloiksi. Muotoile taikina käsin taittamalla sen reunat varovasti taikinan alle samalla pyörittämällä palloa ympäri, kunnes pinta on tiivis ja tasainen. Tämä antaa taikinalle rakennetta ja elastisuutta. Laita taikinapallot jauhotetulle alustalle, peitä keittiöpyyhkeellä ja anna niiden levätä vielä 3 tuntia huoneenlämmössä.
Kun taikina on paistovalmista, levitä työtasolle kevyesti jauhoja. Ota yksi taikinapallo ja litistä se varovasti levyksi kämmenilläsi. Työnnä sitten taikinaa sormenpäilläsi keskeltä ulospäin. Tee pyörivää liikettä ja venytä taikinaa tasaisesti. Taikinasta pitäisi tulla pyöreä ja paksuudeltaan noin 0,5 cm.
Lämmitä uuni 250 asteeseen. Voitele taikinan reunat oliiviöljyllä. Levitä ohut kerros tomaattikastiketta pohjan päälle siten, että reunoilla ei ole kastiketta. Lisää reilu kerros raastettua mozzarellaa ja lisää päälle suosikkitäytteesi. Aseta pizzat uunin alatasolle ja paista 7–10 minuuttia tai kunnes juusto on kuplivaa ja sulanutta ja taikina on kypsää.
Kun pizza on otettu uunista, lisää sen päälle haluamiasi täytteitä, kuten tuoretta basilikaa, mortadellaa, rucolaa, oliiviöljyä tai chilihiutaleita, joista saat mukavasti lisämakua.