Klassinen hapanleipä: täydellinen leipä hapanjuuresta
Tämä herkullinen hapanleipä tekee aamiaisestasi mahtavan.
Ainekset
480 g leipäjauhoa
240 ml lämmintä vettä
60 ml avokado- tai rypäleensiemenöljyä
200 g aktiivista hapanjuurta
12 g suolaa
for dusting riisijauhoa
Vaiheittaiset ohjeet
Kiinnitä leipäkulho vatkaimella varustettuun KitchenAid-yleiskoneeseen. Lisää jauhot, vesi, öljy ja hapanjuuri leipäkulhoon. Sekoita nopeudella 2, kunnes ainekset ovat juuri ja juuri sekoittuneet (noin 1–2 minuuttia). Anna taikinan levätä 10 minuuttia.
Ripottele suola taikinan päälle. Vaihda yleiskoneen vatkain taikinakoukkuun. Sekoita sekoitusnopeudella 2–3 minuuttia, jotta suola sekoittuu taikinaan kunnolla. Peitä kulho kannella ja anna taikinan kohota neljän tunnin ajan.
Aseta leipäkulho takaisin yleiskoneeseen, johon on kiinnitetty taikinakoukku. Aseta nopeudeksi 2 ja vaivaa taikinaa 5 minuuttia.
Jauhota puhdas työtaso kevyesti. Kumoa taikina tasolle. Muotoile taikina suurin piirtein pyöreäksi vetämällä reunat varovasti keskelle ja kääntämällä sen saumapuoli alaspäin.
Jauhota kohotuskori runsaalla määrällä riisijauhoa. Laita taikina koriin saumapuoli ylöspäin. Peitä se kostealla liinalla ja anna nousta huoneenlämmössä 2,5 tunnin ajan. Leivän voi joko paistaa heti tai laittaa yöksi jääkaappiin ja paistaa aamulla.
Lämmitä uuni 260 asteeseen ja laita KitchenAid-leipäkulho ja sen kansi lämpenemään uuniin vähintään 30 minuutin ajaksi. Poista ne varovasti uunista.
Laita kannen päälle leivinpaperi. Kaada taikina kohotuskorista kannelle ja tee päälle viiltoja terävällä veitsellä. Peitä leipäkulholla. Paista 20 minuuttia kansi päällä, poista sitten kansi ja paista vielä 5–10 minuuttia, kunnes leipä on kullanruskeaa.
Poista leipä leipäkulhosta ja anna sen jäähtyä ritilällä vähintään 1 tunnin ajan ennen viipaloimista.