Klassinen hapanleipä: täydellinen leipä hapanjuuresta
Tämä herkullinen hapanleipä tekee aamiaisestasi mahtavan.
Ainekset
480 g leipäjauhoa
240 ml lämmintä vettä
60 ml avokado- tai rypäleensiemenöljyä
198 g hapantaikinaa
12 g suolaa
Vaiheittaiset ohjeet
Kiinnitä yleiskoneeseen siivilä- ja vaakalisävaruste (ja vatkain tai silikonireunainen vatkain) ja nollaa vaaka painamalla taarauspainiketta.
Lisää jauhot ainessäiliöön ja punnitse.
Valitse yleiskoneessa nopeus 2 ja siivilöi jauhot kulhoon.
Kun jauhot siivilöityvät, lisää kulhoon hapanleivän juuri, vesi ja öljy ja sekoita yhteen.
Anna vetäytyä 10 minuuttia, ripottele suolaa ja sekoita 2–3 minuuttia Sekoitus-asetuksella.
Poista sekoituskulho koneesta, peitä astia kelmulla ja anna taikinan käydä 4 tuntia lämpimässä paikassa.
Poista kelmu, kiinnitä taikinakoukku ja vaivaa taikinaa 5 minuutin ajan nopeudella 2.
Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja muotoile se löysäksi palloksi. Anna taikinan kohota 30–45 minuuttia. Aseta taikina jauhotettuun nostatuskoriin, peitä se kostealla pyyhkeellä ja anna kohota 2,5 tuntia.
Leivän voi joko paistaa heti tai laittaa yöksi jääkaappiin ja paistaa aamulla.
Lämmitä aamulla uuni 260 asteeseen.
Kumoa taikina nostatuskorista esilämmitettyyn pataan ja paista 20 minuuttia. Poista kansi ja paista vielä 5 minuuttia. Leivän pinnan pitäisi olla kauniin kullanruskea. Anna leivän jäähtyä metalliritilällä ja nauti heti.