Kiinalaiset nyytit
Näiden aitojen, herkullisten nyyttien valmistus on yllättävän helppoa ja nopeaa. Valmistamalla täytteen lihamyllyllä ja käyttämällä valmista nyyttitaikinaa pääset nauttimaan itse tehdyistä nyyteistä hetkessä.
Kiinalaiset nyytit
Näiden aitojen, herkullisten nyyttien valmistus on yllättävän helppoa ja nopeaa. Valmistamalla täytteen lihamyllyllä ja käyttämällä valmista nyyttitaikinaa pääset nauttimaan itse tehdyistä nyyteistä hetkessä.
Välineet
Ainekset
450 g porsaanlapaa 5 cm:n kuutioina
20 g kuivattuja siitakesieniä (pehmennä ensin liottamalla kuumassa vedessä vähintään 20 minuuttia)
3 kevätsipulia varsineen 1 cm:n palasina
1 tsp + 2 tsp kuorittua ja hienonnettua inkivääriä
2-3 mausteneilikkaa valkosipulia
15 g korianterin lehtiä ja varsia
3 tl kosher-suolaa
2 tl soijakastiketta
1 tsp + 2 tsp seesamiöljyä
1 rkl maissitärkkelystä
24-30 pyöreitä kiinalaisia nyyttikuoria (halkaisija n. 7,5 cm)
60 ml vaaleaa soijakastiketta
20 ml valkoviinietikkaa
1/4 tl murskattuja punaisia chilihiutaleita (valinnainen)
Vaiheittaiset ohjeet
Vuoraa suuri reunallinen uunipelti leivinpaperilla. Aseta porsaanliha uunipellille ja siirrä pakastimeen 20 minuutiksi. Vuoraa toinenkin uunipelti leivinpaperilla ja siirrä sivuun. Valuta sienet ja säästä liemi. Siirrä sivuun.
Kiinnitä karkea jauhatuslevy vihannes- ja lihapuristimeen ja liitä se yleiskoneeseen. Aseta suuri kulho lihamyllyn alle jauhelihaa ja mausteita varten. Aseta porsaanliha, sienet, kevätsipulit, inkivääri, valkosipuli ja korianteri suurelle syöttölautaselle. Aseta yleiskone nopeudelle 4 ja työnnä lihaa ja mausteita lihamyllyyn syöttöpainimella muutama pala kerrallaan. Älä paina väkisin.
Ota kulho lihamyllyn alta ja lisää 1 tl soijakastiketta, maissitärkkelystä ja 1 tl seesamiöljyä. Sekoita ainekset tasaiseksi käsin tai kumilastalla. Lisää samalla seokseen enintään 125 ml säästämääsi sienten lientä. Sekoita hyvin: seoksen pitäisi olla melko kosteaa mutta tahmeaa ja pysyä koossa. Anna täytteen levätä mahdollisuuksien mukaan jääkaapissa yön yli. Tämä lisävaihe parantaa nyyttien lopullista koostumusta. Jos se ei ole mahdollista, jatka seuraavaan vaiheeseen.
Aseta 24 nyyttikuorta puhtaalle työtasolle. (Jos tilaa on rajallisesti, valmista 12 nyyttiä kerrallaan.) Valmista perinteiset shumait pitelemällä kuorta toisessa kädessä ja levittämällä lusikalla noin 2 rkl täytettä koko kuorelle. Rypytä reunat ja purista nyytin yläosaa kevyesti samalla, kun tasoitat nyytin pohjan työtasoa vasten. Täyte jää näkyviin. Nyytin lopullinen muoto on taskumainen. Tutustu Potsticker-vaihtoehtoon kokin vinkeissä.
Täytä höyrystimen alaosa vedellä ja kiehauta keskilämmöllä. Vuoraa tasainen höyrytyskori rei’itetyllä, leivinpaperista leikatulla ympyrällä. (Höyrystimessä olisi hyvä olla 2–3 tasoa. Vuoraa kaikki tasot leivinpaperilla.) Asettele nyytit vuorattuihin höyrytyskoreihin noin 2,5 cm:n välein. Peitä ja höyrytä nyyttejä kiehuvalla vedellä, kunnes porsaanliha on kypsää eli noin 6 minuuttia, tai kunnes lihan sisälämpötila on 70 °C.
Valmista dippikastike sekoittamalla pienessä kulhossa vaalea soijakastike, viinietikka, 2 tl seesamiöljyä ja 2 tl inkivääriä. Jaa erillisiin dippikulhoihin. Tarjoa nyytit tuoreena dippikastikkeen kera.
Vinkki: Kypsentämättömät nyytit voi pakastaa uunipellillä ja siirtää sen jälkeen kannelliseen pakasterasiaan, johon ne voi asetella kerroksittain leivinpaperin väliin. Ne säilyvät pakastimessa enintään 1 kuukauden. Höyrytä jäisinä ilman sulatusta ja pidennä valmistusaikaa 10 minuutilla.