Juustoinen yrttipannuleipä ja mausteiset lammaskebabit
Kebab, mausteet, juusto ja harissajogurtti yhdistettynä lämpimään, kuohkeaan pannuleipään tekevät illallisestasi unohtumattoman.
Juustoinen yrttipannuleipä ja mausteiset lammaskebabit
Kebab, mausteet, juusto ja harissajogurtti yhdistettynä lämpimään, kuohkeaan pannuleipään tekevät illallisestasi unohtumattoman.
Välineet
Ainekset
1 kg lampaan jauhelihaa
1 pieni punasipuli, hienonnettuna
4 valkosipulinkynsiä, hienonnettuina
10 g minttua, hienonnettuna
2,5 rkl za'atar-mausteseosta, lisää koristeeksi
4 tl jauhettua korianteria
4 tl jauhettua juustokuminaa
4 tl paprikajauhetta
2 rkl kosher-suolaa
2 rkl rouhittua mustapippuria
extra virgin -oliiviöljyä, tarpeen mukaan
365 g maustamatonta kreikkalaista jogurttia
3 rkl mietoa harissatahnaa
1 sitruunamehua
3 tl kidesokeria
225 g lämmintä vettä
3 tl sokeria, jaettuna
4 g kuivahiivaa
80 g haaleaa täysmaitoa
4 rkl maustamatonta täysrasvaista jogurttia
2 rkl ja 2 tl oliiviöljyä
456 g leipäjauhoa
1 g leivinjauhetta
1,5 tl hienoa merisuolaa
56 g suolattua voita, sulatettuna
170 g raastettua mozzarellaa
1 jalapenoa, hienonnettuna ja ilman vartta, siemeniä tai valkoista kalvoa
18 g hienonnettuja yrttejä (kuten basilikaa, korianteria, ruohosipulia ja/tai tilliä)
to garnish kähärälehtistä persiljaa
1 kokonainen kurkku, kuutioituna
Vaiheittaiset ohjeet
Valmista kebabit: Sekoita lampaan jauheliha, sipuli, valkosipuli, korianteri, za'atar-mausteseos, kumina, suola ja pippuri (maun mukaan) suuressa kulhossa.
Jaa lammasseos kuuteentoista annokseen. Muotoile niistä noin 5 cm:n pituisia lieriöitä.
Painele lampaan palat liotettuihin vartaisiin. Työnnä varras läpi lihasta. Purista lammasta vartaassa kevyesti pitääksesi sen paikallaan.
Jäähdytä vähintään tunnin ajan tai yön yli.
Valmista harissajogurtti: Sekoita kulhossa maustamaton kreikkalainen jogurtti, mieto harissatahna, sitruunamehu ja sokeri. Jäähdytä jääkaapissa.
Valmista pannuleipä: Liuota kuivahiiva ja puolet sokerista 2,4 desilitraan lämmintä vettä (noin 40 °C) suuressa lasissa. Anna seoksen seistä työtasolla, kunnes siihen ilmestyy vaahtoa, eli noin 10 minuuttia.
Sillä välin voit kiinnittää yleiskoneeseen taikinakoukun ja siivilä ja vaaka -lisävarusteen. Punnitse ja siivilöi jauhot, suola ja leivinjauhe yleiskoneen kulhoon. Lisää jäljellä oleva sokeri. Irrota siivilä ja vaaka -lisävaruste.
Kun hiiva alkaa vaahdota, lisää lasiin jogurtti, maito ja oliiviöljy ja sekoita. Kaada jogurttiseos kuivien ainesten sekaan ja sekoita kevyesti nopeudella 2 viiden minuutin ajan.
Kun taikina on valmista, kostuta kädet ja työtaso. Aseta taikina työtasolle ja vaivaa käsin palloksi. Taikina on tahmeaa. Laita taikina öljyttyyn suureen kulhoon. Peitä muovikelmulla tai kostealla keittiöpyyhkeellä ja anna levätä lämpimässä, vedottomassa paikassa 2–4 tuntia.
Sekoita erillisessä kulhossa mozzarella, hienoksi pilkotut jalapenot ja hienonnetut yrtit juustotäytettä varten.
Kun taikina on valmista, se on edelleen erittäin pehmeää ja tahmeaa – tämä on hyvä asia! Laita pöydälle kolme kulhoa: täytä yksi ylimääräisellä jauholla, yksi vedellä ja yksi juustotäytteellä.
Jaa taikina kahdeksaan yhtä suureen osaan. Pyörittele kutakin palaa kevyesti jauhokulhossa, jotta taikina ei tartu työtasoon.
Painele taikinapaloja kevyesti, kunnes ne ovat suunnilleen kämmenesi kokoisia. Lisää 2 ruokalusikallista täytettä keskelle ja kääntele reunat tiiviisti täytteen päälle.
Kauli taikinapaloista kaulimella pitkulaisia. Palojen tulisi olla noin 20 cm pitkiä, leveimmillään10 cm leveitä ja 0,5 cm paksuja. Varo repimästä taikinaa, ettei täyte pääse karkaamaan sen sisältä. Jos taikina repeytyy, korjaa se puristamalla kasaan tiiviisti.
Paista pannuleipä: Lämmitä suuri kannellinen valurautainen paistinpannu keskilämmöllä. Lisää paistinpannulle oliiviöljyä ja pyyhi se puhtaaksi talouspaperilla.
Aseta eteesi kulhot, joista toisessa on vettä ja toisessa sulatettua voita. Kostuta kätesi vedellä, ota pannuleipä käteesi ja siirtele sitä kädestä toiseen kostuttaen leipää kevyesti. Aseta se varovasti paistinpannulle ja ajasta hälytys 2 minuutin päähän. Peitä paistinpannu kannella. Taikinan pitäisi alkaa kuplia.
Kun ajastin hälyttää, käännä pannuleipä. Kypsennetyn puolen pitäisi olla pinnaltaan kuplamaista ja hieman hiiltynyttä. Peitä paistinpannu kannella ja paista vielä 1–2 minuuttia.
Poista pannuleipä pannulta ja sivele sitä voisulalla. Laita se keittiöpyyhkeellä vuorattuun astiaan. Tee sama jäljellä oleville pannuleiville.
Valmista lammaskebabit: Lämmitä uuni 180 asteeseen. Aseta grillipannu liedelle ja kuumenna keskilämmöllä. Pirskota kebabien päälle oliiviöljyä ja grillaa kummaltakin puolelta 2 minuutin ajan. Siirrä lopuksi uuniin viiden minuutin ajaksi.
Irrota lammas vartaista tarjoilua varten. Aseta kaksi kebabia jokaiselle pannuleivälle ja annostele päälle 3 ruokalusikallista harissajogurttia. Koristele za'atar-mausteseoksella, kähärälehtisellä persiljalla ja kurkulla.