Jauhelihapiirakka
Tämä piirakka on umami-makupommi ja täydellinen lohturuoka kylminä päivinä.
Ainekset
175 g pekonia (sianliha) leikattuna keskikokoisiksi paloiksi
250 g porsaan niskaa leikattuna keskikokoisiksi paloiksi
175 g vähärasvaista naudanlihaa leikattuna keskikokoisiksi paloiksi
5 rkl oliiviöljyä
2 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1 pilkottua sipulia
3 viipaloitua valkosipulia
400 g sieniä
120 g purjoa viipaleina
2 oksaa timjamia
2 rkl vehnäjauhoja
150 ml lihalientä
1 rkl soijakastiketta
750 g tavallista voitaikinaa jaettuna kolmeen samankokoiseen osaan
1 kananmunaa
Vaiheittaiset ohjeet
Valmistele liha jauhamista varten laittamalla se pakastimeen 30 minuutiksi ennen jauhamista.
Syötä liha hienolla jauhinlevyllä varustetun lihamyllyn läpi nopeudella 4.
Kuumenna 2 ruokalusikallista oliiviöljyä pannulla ja kypsennä liha keskilämmöllä. Mausta suolalla, pippurilla ja muskottipähkinällä. Siirrä sivuun.
Kuumenna samalla pannulla loput oliiviöljystä ja lisää sipuli. Kypsennä kaksi minuuttia ja lisää sitten sienet. Anna sienten ruskistua toiselta puolelta ennen sekoittamista. Lisää joukkoon hienonnettu valkosipuli, timjaminlehdet ja pilkottu purjo. Kypsennä vielä neljä minuuttia.
Laita kypsennetty liha takaisin pannulle ja ripottele päälle jauhoa. Anna jauhojen imeä itseensä hieman nestettä ja lisää sitten lihaliemi ja soijakastike. Anna sakeutua pienellä lämmöllä 10 minuuttia. Aseta sivuun ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
Kauli kolme osaa voitaikinaa. Levitä yksi pala piirakkavuokaan, leikkaa ylimääräinen taikina reunoilta ja painele sitten lihatäyte taikinan päälle. Levitä toinen osa voitaikinaa täytteen päälle ja taita reunat alemman taikinakerroksen alle. Leikkaa kolmas osa voitaikinaa kuvioiksi piparimuotilla ja asettele piirakan päälle. Sivele kananmunalla ja tee päälle risti veitsellä, jotta höyry pääsee ulos kypsymisen aikana. Paista 195-asteisessa uunissa 40 minuuttia.