Inkivääri-banaanileipä
Tässä herkullisessa aamiais- tai teeleivässä on pellavansiemeniä, saksanpähkinärouhetta ja hienoksi kuutioitua kristallisoitua inkivääriä. Voit paahtaa viipaleet ja tarjoilla tuorejuuston tai paksun kerman kanssa.
Inkivääri-banaanileipä
Tässä herkullisessa aamiais- tai teeleivässä on pellavansiemeniä, saksanpähkinärouhetta ja hienoksi kuutioitua kristallisoitua inkivääriä. Voit paahtaa viipaleet ja tarjoilla tuorejuuston tai paksun kerman kanssa.
Välineet
Ainekset
kattilan rasvaamiseen sulatettua suolaamatonta voita
230 g vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl hienoa merisuolaa
1/2 tl jauhettua kanelia
2 rkl maapähkinävoita
1/4 tl ruokasoodaa
1/4 tl vastajauhettua muskottipähkinää
2 suuria, tummuneita banaaneja
130 g kidesokeria
75 g sulatettua suolaamatonta voita
2 suuria, huoneenlämpöisiä kananmunia
30 g saksanpähkinöitä
40 g kristallisoitua inkivääriä
2 rkl pellavansiemeniä
Vaiheittaiset ohjeet
Aseta uuniritilä uunin keskitasolle ja lämmitä uuni 180 asteeseen. Leikkaa leivinpaperista niin pitkä pala, että se peittää pannun pohjan ja nousee reunoille asti siten, että kumpaankin päähän jää 5 cm:n ylimääräinen pätkä. Voitele pannu voisulalla. Aseta leivinpaperi pannuun ja voitele leivinpaperin pohja ja ylimääräiset pätkät. (Valmis leipä on helppo nostaa pannusta leivinpaperin ylimääräisten pätkien avulla).
Siivilöi jauhot, leivinjauhe, suola, kaneli, ruokasooda ja muskottipähkinä isoon kulhoon. Siirrä sivuun.
Aseta kristallisoitu inkivääri ja saksanpähkinät tehosekoittimeen ja sekoita sykäystoiminnolla 5–7 kertaa tai kunnes tuloksena on karkea rouheseos. Kaada saksanpähkinä- ja inkiväärirouhe kulhoon, jossa kuivat aineet ovat.
Aseta banaanit, sokeri, voi ja kananmunat tehosekoittimeen. Sekoita nopeudella 3 noin 20 sekunnin ajan, kunnes seos on tasaista. Yhdistä banaaniseos kuiviin aineisiin, lisää pellavansiemenet ja sekoita nopeasti yhteen. Siirrä taikina voideltuun pannuun ja ripottele hieman kristallisoitua inkivääriä ja rouhittuja saksanpähkinöitä pinnalle.
Paista leipää noin 50 minuuttia, kunnes se on tummanruskea pinnalta ja reunoilta ja testaustikku tulee ulos puhtaana, kun työnnät sen leivän keskelle. Siirrä leipä ritilälle ja anna jäähtyä pannussa puolen tunnin ajan. Nosta leipä pannusta leivinpaperin jatkeiden avulla. Jäähdytä ritilän päällä. Viipaloi tarjoilua varten. Paahda viipaleet halutessasi. Kääri leipä kevyesti muoviseen leipäpussiin ja säilytä huoneenlämmössä kahden päivän ajan. Leipä säilyy pakastettuna noin kuukauden.