Terveellinen aamiainen
min lukuaika
12 maaliskuu 2024
Päivän ensimmäinen ateria on yksi tärkeimmistä, mutta usein syömme samaa ruokaa yhä uudelleen. Tästä artikkelista löydät terveellisiä ja hauskoja ideoita hieman erilaisiin aamiaisiin ja vinkkejä päivän ensimmäisen aterian piristämiseen.
Terveellinen aamiainen
Aamiaisideat
Aloitetaan blogin ensimmäisestä reseptistä: munakas. Mietit varmaan, mitä ihmeellistä on aamiaismunakkaassa. Tämä on vegaaninen munakas, joka on valmistettu suurimmaksi osaksi kukkakaalista ja mantelijauhoista. Se on erinomainen vaihtoehto, jos kaipaat vaihtelua tavalliseen munakkaaseen, ja se sopii erinomaisesti kasvipohjaisiin ruokavalioihin ja vegaaneille. Kurkuman ja kala namak -suolan yhdistelmä antaa munakkaalle hyvän kananmunamaisen maun ilman kananmunia, ja lisäksi siinä on paljon vähemmän kaloreita. KitchenAid-yleiskoneella ja vatkaimella valmistat täydellisen taikinan kananmunattomaan kukkakaalimunakkaaseen.
Sitten keskitymme niihin, jotka kaipaavat ideoita terveelliseen aamiaiseen, josta löytyisi jotain makeanhimon tyydyttävää. Ajattelit piparikauden olevan jo ohi, mutta onko se oikeastaan koskaan? Mitä pidät ajatuksesta, että voit lisätä keksejä aamiaiseesi, mutta syödä silti terveellisesti? Totta se on! Maistuisivatko sinulle esimerkiksi terveelliset suklaahippupannukeksit täyteläisen kreikkalaisen jogurtin ja hunajan tai vaahterasiirapin kera? Tämä terveellinen aamiaisvaihtoehto on täynnä terveellisiä aineksia, kuten manteleita, kaurajauhoa ja kookosöljyä. Ihastut siihen varmasti!
KitchenAidin siivilä ja vaaka -lisävarusteen avulla varmistat, että kaurajauhosta tulee mahdollisimman hienoa, ja taikinasta mahdollisimman tasaista. Jos haluat lisätä sekaan muita terveellisiä aineksia, kokeile hienoksi pilkottua ja pakastettua 85-prosenttista tummaa suklaata, niin tästä tulee todennäköisesti suosikkiaamiaisesi.
Resepti: Kukkakaalimunakas
Valmista 45 minuutissa
2–3 annosta
Ainekset:
250 g raastettua kukkakaalia
180 g raastettua juustoa/vegaanijuustoa
53 g/5 rkl mantelijauhoa
1 tl leivinjauhetta
½ tl jauhettua kurkumaa
1 tl kala namak -suolaa (valinnainen), antaa munakkaalle kananmunan makua
1 tl suolaa
1 tl jauhettua pippuria
120 ml kasvimaitoa tai maitoa
Munakastäyte:
Karamellisoitua sipulia
Parsakaalia, pinaattia, sieniä, hummusta
Valmistelu:
Hienonna kukkakaali ja laita se mikroaaltouunin kestävään kulhoon. Lämmitä mikroaaltouunissa 4 minuutin ajan. Anna kukkakaalin jäähtyä ja kääri se harsokankaaseen. Väännä kangas mahdollisimman kuivaksi.
Lisää muut ainekset ja sekoita, kunnes niistä muodostuu taikinaa. Kaada pannulle kookosöljyä ja lämmitä. Kun pannu on lämmennyt, lisää sille kukkakaalimunakastaikinaa. Lisää taikinaa sopivasti (edellä lueteltujen ainesten pitäisi riittää noin 3 keskikokoiseen munakkaaseen). Kun juusto alkaa sulaa ja reunat alkavat ruskistua, laita paistinpannu uuniin ja paista munakasta, kunnes sen pinta on kiinteä.
Ota munakas uunista ja anna sen jäähtyä hieman. Näin se on helpompi irrottaa paistinpannusta. Älä huoli, jos munakas murenee hieman tai tarttuu pannuun – se on täysin normaalia.
Valmista täyte laittamalla hienonnettua sipulia paistinpannulle ja karamellisoimalla se kevyesti. Kun sipulit ovat karamellisoituneet, lisää sekaan sieniä ja parsakaalia ja kypsennä.
Lisää munakkaan päälle hummusta ja sen jälkeen sipuli-sieni-parsakaaliseos. Viimeistele tuoreella pinaatilla ja raastetulla vegaanijuustolla. Nauti!
Valmistelu:
Pilko tumma suklaa pieniksi paloiksi ja laita pakastimeen 6 tunniksi tai yön yli.
Sekoita kaurajauho, vehnäjauho, sokeri, suola ja ruokasooda.
Vatkaa kananmunat toisessa kulhossa ja lisää kookosöljyä. Varmista, ettei kookosöljy ole kiinteää. Jos on, laita se mikroaaltouuniin muutamaksi sekunniksi tai sulata se vesihauteessa.
Lisää kananmuna-kookosöljyseokseen vanilja ja sekoita jauhoihin.
Lisää seokseen pakastettu, hienoksi pilkottu tumma suklaa ja laita se sitten yhteen isoon paistinpannuun tai jaa kolmeen pieneen.
Paista pannukeksiä 35 minuuttia 180 asteessa tai kunnes sen pinta on hieman ruskistunut.
Viimeistele pannukeksi kreikkalaisella jogurtilla tai jollain kasvipohjaisella versiolla, hunajalla ja/tai siirapilla.
Melissa
Nimeni on Melissa. Asun Itävallan Wienissä, kirjoitan ruoasta ja toimin myös valokuvaajana. Rakastan ruoanlaittoa ja leipomista, mutta eniten minua innostaa uusien reseptien kokeileminen ja perinteisten ruokien piristäminen hauskoilla tavoilla. Vaikka en syö ainoastaan kasvisruokaa, sisällytän mielelläni ruokavaliooni kasvipohjaisia vaihtoehtoja, jotka monipuolistavat ruokavaliotani.